Skattekalender 2019 – Förberedelse för alla fall

Samla räkningar, gör arkiveringen och få återigen de tjocka mapparna ur garderoben. Den egna redovisningsavdelningen vilar inte och företag och privatpersoner utmanas att hålla sig uppdaterade med den senaste lagstiftningen. Utöver lättnaden för familjen förlängdes tidsgränserna för momsdeklarationen och skattedeklarationen i år.

I detta fall krävs försiktighet, eftersom tidsfristerna varierar beroende på skattepliktens storlek och författaren till självdeklarationen. Så för att vara väl förberedda för 2019 och skicka in alla dokument i tid, bör alla möten vara i huvudet.

Skattkalender 2019
(Grafik: Billomat)

Datumändringar i inkomst- och momsrapportering

2019 medför inte bara skatteförändringar, utan vi kan också se fram emot mer generösa tidsfrister för vår skattedeklaration. Eftersom det i år har skattebetalarna upp till två månader mer tid att skicka dem till skattekontoret. Dessa inkluderar inkomst, försäljning, handel och företagsskatter.

Där tidsfristen för den årliga tillkännagivandet var den 31 maj förra året, kommer den att flyttas till 31 juli i år. Skattebetalare som anställer en skattekonsult för att förbereda sina skattedeklarationer har dock mer tid. Eftersom skattelagstiftningen i princip tar hänsyn till konsulternas ytterligare börda – så får de mer tid. Från 2019 kommer det dock att ta ytterligare åtta veckor. Detta innebär att momsdeklarationen för budgetåret 2018 fram till 28 februari 2019 måste lämnas in av skattekonsulenten. Men se upp: Denna tidsfrist kommer att förlängas igen med 12 månader till 28 februari 2020, om skattekonsulenten drar nytta av en tidsgräns.

display

Men se upp: Efter ändringen enligt §152 i skattekoden kommer denna tidsfrist att försenas genom lag. Detta är den minst vackra delen av den nya förordningen.

Tidsfrister för momsdeklaration: Månadsvis eller kvartalsvis?

Även om moms är en så kallad årlig skatt, är det nödvändigt för företagare att göra förskottsbetalningar för sin moms som samlas in inom året. Detta beror främst på skatteskulden. Företagare och egenföretagare vars momsskyldighet uppgick till mellan 1 000 och 7 500 euro föregående år måste registrera sig fyra gånger per år för var och en av tre redovisningsmånader. Men om skatteskulden är högre, bör förhandsanmälan lämnas in varje månad till skattekontoret. Undantagna från skyldigheten att betala är de som har skatteskuld mindre än 1000 euro.

Viktigt: Nystartade företag måste lämna in en månadsansökan oavsett omsättning under de första två åren.

Du kanske också är intresserad av detta: En start för nystartade företag

Skattekalender 2019: De viktigaste uppgifterna i en överblick

De ordinarie datumna för inlämnande av förskottet för momsredovisning faller den 10 kalenderdagen efter den månatliga eller kvartalsvisa faktureringsperioden. Om detta faller på helgen eller en helgdag faller tidsfristen på följande arbetsdag. Skattskulden uppstår sedan samtidigt som skatten fastställs eller registreras. Av denna anledning måste betalningen göras samtidigt. För att betala hela beloppet beviljas dock skattemottagare en uppsägningstid på upp till tre dagar. Detta innebär att avdragsperioden för betalning av skatteskulden förlängs från den ordinarie förhandsanmälan i april 2019 till 13 maj. Med en långsiktig förlängning kommer detta att försenas ytterligare fyra veckor fram till 13 juni 2019.

Du kanske också är intresserad av detta: Hur ledare förstör vår glädje av arbete

Slutsats: Bra förberedelser är halva striden

I år anpassar staten vissa lagar till EU: s regler. Av detta skäl är det viktigt för individer, företag och egenföretagare att se två gånger för eventuella ändringar av tidsfristerna. Även om de har förlängts måste man vara noga med att inte få extra tidsförlängningar.

Paul-Alexander-Thies är verkställande direktör för Billomat. Han har över tio års erfarenhet som ledande befattningshavare och har hjälpt till att bygga många företag som Groupon, Payleven (Rocket Internet) och Travador. Hans passion för e-handelssektorn och hans motivation för den framtida marknaden FinTech leder nu honom till det webbaserade redovisningsverktyget Billomat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *