Datadrivna personas: Ta digital marknadsföringsstrategier till nästa nivå

Du undrar hur man bäst kan rikta in sig på olika företag i deras företag, var man kan hämta dem på sin online-resa och vad kan inspirera dem?

Kund först

Sanningen är att du aldrig känner dina kunder eller potentiella kunder tillräckligt bra. I vår digitala tidsålder med ständigt föränderliga buzzwords, nya innovationer och trender, kan du snabbt förlora spåret. Dessutom kan det vara utmanande att tänka på vilka av de många trenderna som är relevanta och att rikta in sig på din publik.

Du kanske också är intresserad av detta: Sociala medier är döda – länge samtalsmarknadsföring

Det är där Data-Driven Personas kommer in – de hjälper dig att förstå dina kunder bättre, stanna på bollen och anpassa din varumärkesidentitet och marknadsföringsaktiviteter till deras behov.

Personas är fiktiva personligheter som definieras av de verkliga egenskaperna hos de olika användargrupperna. De speglar demografisk och geografisk information, (online) beteendemönster, behov, rädsla och mål för de olika användarsegmenten. Detta gör Personas representativt för olika målgrupper.

display

14 06 19 Persona-artikel
Aktuellt exempel på en Persona (Grafik: netseffekt – foto i bilden av Brooke Gagle på Unsplash)

Traditionell Persona vs. Datadriven persona

Enskilda intervjuer, fokusgrupper och undersökningar av kunder eller anställda utgör ofta grunden för traditionella personligheter, som vanligtvis innebär en enorm mängd arbete och tid och innebär olika svårigheter. Speciellt under intervjuerna är det svårt att välja lämpliga deltagare som representerar alla användargrupper.

Dessutom leder denna metod ofta till att ignorera viktig information. Trots det kan de traditionella metoderna ge värdefulla kvalitativa insikter. Det är därför de också används i utvecklingen av datadrivna personas. De är emellertid mer ett komplement för att kontrollera information som erhållits från uppgifterna eller för att eliminera den sista tvetydigheten.

Utvecklingen av Data-Driven Personas börjar med de data som redan finns i företaget. Dessa kan komma från företagets egna analysverktyg, kundhanteringssystem och andra källor. Baserat på existerande data skapas användargrupper med liknande egenskaper.

Dessa grupper klassificeras enligt geografiska och demografiska egenskaper eller efter vissa (köp) beteendemönster. För mycket stora datamängder används ofta klusteranalys, vars syfte är att detektera likhetsstrukturer. De olika grupperna utgör således grunden för de datadrivna personas. En ytterligare analys av de enskilda grupperna gör det möjligt att utveckla en förståelse för de olika målgrupperna samt identifiera beteendemönster, differentieringspunkter och avvikelser.

För att förfina Data-Driven Personas är det möjligt att arbeta med data från tredje part. Sociala övervakningsverktyg, marknadsundersökningsinstitut och digitala forum stöder detta. Till exempel kan marknadsundersökningsinstitut som YouGov Profiles jämföra egenskaper hos den valda målgruppen med egenskaper hos den totala befolkningen, vilket innebär att ännu mer kunskap om egenskaperna hos målgrupperna kan erhållas på mycket kort tid.

Med hjälp av sociala övervakningsverktyg kan trender identifieras snabbt och du kan ta reda på vad de olika målgrupperna pratar om, hur de kommunicerar och vad som rör dem. Dessa verktyg möjliggör snabba, giltiga insikter och datauppdateringar i nära realtid.

Du kanske också är intresserad av detta: Identifiera målgruppen – ung, kvinna, singel, glasögon

Använda datadrivna personas

Helst utvecklas lämpliga målsidor för de olika personas, rätt kommunikationsformer väljs och inriktningen på kampanjer anpassas till respektive online beteendemönster och intressen. De följer alltså alla processsteg – från brainstorming till uppfattningen av marknadsföringsåtgärder.

Detta gör de olika målgrupperna påtagliga och kundernas behov finns närvarande under hela processen. Därför ses de datadrivna personas själva också som en process, för att hålla sig uppdaterade måste de förses med de senaste uppgifterna om och om igen, och insikter från kampanjinsikter bör också återspeglas i personas.

Data är King

Hur värdefulla databaserade insikter är, visas mycket tydligt i ett blogginlägg av Lorna Keane på Webindex. Här presenteras tio framgångsrika kampanjer med stora märken, receptet för framgång ligger i uppgifterna.

När de datadrivna personas uppdateras regelbundet kan du vara perfekt anpassad till ständigt förändrade användarbeteenden och aldrig tappa kundens behov av synen.

Således är utvecklingen och användningen av Data-driven Personas ett verkligt recept för framgång, eftersom Data är King.

Om författaren: Patricia Daschner arbetar som juniorkonsult Digital Analytics & BI på netzeffekt GmbH.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *