Uppstarten Centrifuge revolutionerar finansieringstekniken med Blockchain

Om Maex Ament var 20 år yngre, precis avslutade college och letade efter en karriärinträde, skulle han definitivt ta en närmare titt på Blockchain-tekniken. Han är VD för Centrifuge. Detta är en Berlin-start som bygger en öppen, decentraliserad blockchain-plattform för handel och affärstransaktioner mellan företag.

Kärnan handlar det om finansiering. Småföretag och medelstora företag har fortfarande begränsade möjligheter idag att utföra fakturahantering snabbt och billigt. Ofta tar det flera veckor. Och att även om likviditet är en avgörande faktor inom den finansiella leveranskedjan. Maex Ament vill underlätta betalningarna med de andra två grundarna Martin Quensel och Philip Stehlik med den blockchainbaserade plattformen Centrifuge. Till exempel lån eller leverantörsfinansiering. Tredje parter bör också ha tillgång till den decentraliserade plattformen för att kunna använda en gemensam infrastruktur.

”Vår oro är att alla företag i världen hanterar och underhåller sina egna data och affärsrelationer,” säger Ament. Ingen mellanhand, ingen mellanhand bör odla affärsrelationer mellan kunder och företag. ”I hela världen, men särskilt i Europa, har små företag och små och medelstora företag ingen tillgång till fördelaktiga finansiella tjänster”, förklarar Ament. ”Om jag behöver ett lån och inte vill vänta 120 dagar på mina pengar, finns det knappast några billiga alternativ.”

display

Ethereum Blockchain och smarta kontrakt

En liten försämring av vilken typ av blockchain startcentrifugen använder för sin plattform: det handlar om Ethereum. Plattformen kombinerar fördelarna med blockchain med automatiskt körbara och programmerbara actionkedjor, de så kallade ”smarta kontrakt”. Digitala kontrakt som fungerar automatiskt och alltid träder i kraft vid vissa händelser och följer ”om-då” -principen. De kräver därför inte mänsklig övervakning. Denna blockchain-princip är attraktiv för nästan alla branscher. Det är därför många nystartade företag arbetar med Ethereum istället för att använda sin egen blockchain som bas.

Start-up centrifugen handlar också om dessa smarta kontrakt. ”Som kund kan jag bevisa att jag har ett affärsförhållande med ett företag och jag kan bevisa att det kommer att betala mig på 120 dagar och jag kan bevisa att det alltid har betalat mig under de senaste två åren,” förklarar Ament. Och detta bevis på en affärsrelation är vad jag kan använda för att hantera finansiella tjänster med blockchain.

13 personer arbetar på Centrifuge i Berlin. Två stora tyska företag har redan vunnit uppstarten som kunder. Vilka företag är, kan nystarten inte säga. Först om sex till tolv månader kommer det att bli klart om den blockchainbaserade lösningen kommer att vara till nytta.

Blockchains framtid

Maex Ament ser stor potential i Blockchain – framför allt på grund av öppenhet och öppenhet. Varje privatperson har sina egna uppgifter. Ingen kommer att bero mer på stora företag som Google eller Facebook och andra marknadsplatser. ”Det kommer inte att hända nästa eller nästa år, antagligen bara om 15 till 20 år,” säger Ament. ”Det känns som 1995, då mycket få människor insåg vad Internet kommer att förändras.” Vid den tiden kunde du bara skicka e-postmeddelanden och många har undrat varför de behöver snabbt internet, e-postmeddelanden skulle också skickas. ”Det är 20 år tillbaka och det är så Blockchain kommer att bli på 20 år. Tekniken kommer att vara självklar, det är svårt att förstå just nu.”

Huruvida företag bör titta närmare på blockchain-tekniken? Centrifuges vd hävdar att du bör vara försiktig. ”Om jag drev ett stort företag skulle jag inte ändra hela IT-strukturen och flytta alla pengar till blockchain,” säger han. Du bör bekanta dig med tekniken och vänta lite längre tills blockchain har utvecklats.

Blockchain är verkligen intressant för alla som är intresserade av teknik, vare sig det är konsultföretag, utvecklare eller karriärstarter. För dem har blockchain spännande möjligheter, enligt Ament. ”Så det är vettigt att titta närmare på blockchainen för jag tror att det skapar fantastiska nya jobbmöjligheter och affärsmöjligheter,” säger han.

Så en vädjan till alla krypto fans: Gör något av blockchain.

Fokusera på dig

Få LEAD 03/18!

Blockchain-tekniken blir nästa stora digitala revolution efter uppfinningen av Internet. Men knappast någon kan förklara vad Blockchain faktiskt är. Hon kommer i grunden att förändra många livsområden – inte minst marknadsföring. LEAD förklarar – så enkelt och förståeligt som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *