Så här gör du: StoryMap

I den här kolumnen har jag ofta presenterat projekt från ”Knight Lab” (till exempel här och här och här). ”Northwestern University” i Chicago och San Francisco utvecklades i samband med detta laboratorium om och om igen verktyg som förvåna mig. Eftersom det är så som digital berättelse ska vara: enkel att använda, olika möjligheter.

StoryMap, det verktyg vi vill göra idag, uppfyller till stor del även dessa kriterier. Men dagens avsnitt kan inte fungera utan lite varning: StoryMap är åtminstone på ett ställe lite mer komplex än de andra KnightLab-grejerna. Det borde dock inte irritera dig. För det första är det fortfarande användbart, och för det andra eftersom det här jobbet bara är ett alternativ, inte ett måste.

Vad är StoryMap ändå – och vad behöver du det för?

Alla som gör något med en mediebildande person vet det: Det finns så komplexa ämnen att det är svårt att berätta för dem. Att sammanfatta det, hålla det levande och beskriva det på ett sätt som uppfyller behoven i multimediaåldern är en utmaning i sådana fall. För en första introduktion eller för att förklara grundidén bakom StoryMaps är ett projekt med kartor fortfarande bäst.

display

Exakt för sådana fall menas StoryMap. Förväxlas inte av namnet: att visa något i form av kort är ett alternativ där, men inte ett måste. För en första introduktion eller förklaring av grundidén bakom StoryMap är ett projekt med kartor bäst.

Så idén är att skapa ett projekt (uppmärksamhet, som alltid med KnightLab: Google-konto krävs). Då får du en översikt som ser ut så här:

Howto Storymap 1

Här kan du titta på projektet, välja olika inställningar och lägga till så kallade bilder. Innan du lägger till en sådan bild kommer du att frågas var det ska (geografiskt) hända. I det här fallet valde jag en mycket enkel textinmatning. Och jag lade till en YouTube-video också. Båda är ganska enkla och ger sedan följande resultat efter kort tid:

Howto Storymap 2

För användaren kommer sidan att se ut så här senare:

Howto Storymap 3

”Mediet” på sidan kunde lika bra ha varit ett foto eller något liknande; StoryMap erbjuder ett antal bra alternativ här. Du kan inte bara använda dina egna media utan du kan också bädda in eller länka från olika externa källor (Wikipedia, Twitter, Vimeo). Och då? Var det i princip redan?

I princip liknar StoryMap Powerpoint. Detta innebär att du skapar en ny bild för varje ny station på denna ”karta” och designar den så som beskrivits ovan.
Två saker som du fortfarande bör överväga med all enkelhet: Människan älskar variationen, oavsett om det finns Powerpoint, StoryMap eller andra saker. De olika bilderna ska inte alltid utformas enligt samma mönster. Efter att verktyget har många möjligheter, borde det inte vara ett problem.

Håll hela historien enkel och okomplicerad! Så mycket som användaren gillar variation, så se till att du kommer att förlora honom om du överväldar honom med information. Idealt förstår användaren omedelbart vad det handlar om – och vad du vill berätta för honom.

Några exempel

En intressant länk mellan data och videor som du inte skulle tänka på vid första anblicken: historiens dyraste fotbollstjärnor (även om detta redan är från 2016, så det saknas några namn). Och för dem som gillar det lite mer komplicerat: Hela komplottet av ”Game of Thrones” finns också som en StoryMap. Detta projekt fungerar också med högupplösta och därför något mer komplexa bakgrundsbilder som ska produceras. Skapandet och användningen av sådana ”gigapixels” förklaras tydligt här.

Jakubetz rekommenderar

Som alltid med Knightlab-projekten: Med relativt liten ansträngning får man mycket respektabla resultat. Jag skulle i alla fall lägga till produktionsbokmärken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *