# Europa22: Innehållsmarknadsföring från bildboken

Under några dagar har bilder av ett så kallat ”EU-pass” fått uppmärksamhet i tidslinjerna på sociala medier. Pass som visas individuellt på respektive avsändare av posten ger passen intryck av ett nytt officiellt ID-kort.

Och var kan jag ansöka om detta Europapass? Denna fråga är förmodligen den första reaktionen från dem som uppskattar den europeiska idén om Brexit-förvirring och EU: s närmande val. Men den digitala sökningen efter ledtrådar leder oss inte till en officiell officiell portal med ansökningsformulär och byråkratisk bakgrundsmusik, utan snarare till webbplatsen för det österrikiska indiebandet ”Bilderbuch”.

Fyra-medlemmars grupp från Wien, som definitivt inte har valt sitt namn enligt Googles kriterier, bjuder in besökare på deras webbplats för att kontrollera deras EU-identitet och erbjuder två klick på nämnda EU-pass för självutfärdande och nedladdning. Så obyråkratiskt kan varje användare hoppa på en viral fotbräda och bli EU-medborgare inom några sekunder. Med # Europa22 erbjuder bandet rätt hashtag.

display

Fin idé för valet till EU kan tänkas vid första anblicken. Men innehållsmarknadsföring enligt alla konstens regler dyker upp efter närmare granskning. Eftersom bandets passåtgärd inte bara handlar om att betjäna den EU-vänliga medborgaren utan en del av en intelligent innehållsmarknadsföringskampanj för att släppa sitt nya album.

Ett positivt fall enligt min uppfattning hur modern marknadsföring av innehåll kan fungera. Det är därför det är värt att ta en titt på ingredienserna:

Pro-EU-idé passar in i medieagendan

Ämne och relevansMedan Brexit-modaliteterna i London tar på sig nyfikna former och kort före det kommande valet, diskuteras Europeiska unionens syfte mer kontroversiellt, sätter bandet med sin pro-EU-idé på en av de nuvarande centrala nyheterna och Debattämnen.

Det faktum att # Europe22 inte bara är en kampanj hashtag utan också titeln på den första singeln för det nya albumet av bandet Bilderbuch skapar en naturlig koppling till produkten. Även om många idéer för marknadsföring av innehåll redan misslyckas på grund av bristen på tematisk relevans, tränger bildböcker perfekt in i medieagendan.

🇪🇺 Maurice r
KONTROLLERA DIN NYA IDENTITET
BLI DEL I EUROPEISKA FAMILJENhttps: //t.co/Wb2wyIOR8o # europa22 pic.twitter.com/6L0OgN13e8

– BILDBOK (@bilderbuchmusik) 17 februari 2019

# europa22 https://t.co/qlClIrI5w5 pic.twitter.com/4xRSXC4UjB


– dende (@dendemann) 17 februari 2019

Fantastisk action! @bilderbuchmusik # europa22 pic.twitter.com/6xKU5qzoMi

– Katarina Barley (@katarinabarley) 18 februari 2019

Bildbok tjänar längtan efter mer attityd

syfte: Medan många företag för närvarande definierar syftet med sin marknadsföringsverksamhet och sätter dem utanför, har musik och kultur alltid varit mycket nära besläktade. Ett band tar en ståndpunkt eller ett politiskt uttalande mycket mer än ett globalt företag. På senare år har tydliga politiska åtaganden från musiker blivit ganska sällsynta.

Vara det av rädsla för att minska biljett- och CD-försäljningen eller faktiskt sakna attityd. Med EU-kampanjens bildbok tjänar du längtan efter mer hållning och erbjuder alla fans chansen att gå med i detta via den virala effekten. På grund av sitt ursprung i indiescenen riskerar de inte heller att göra sig otroligt. Kort sagt: tema, attityd och avsändare gör en perfekt symbios.

Konvertering vid konserthuset?

målgrupp: Attityd och tema kan fortfarande vara så uttalade och relevanta. Om de inte passar in i målgruppens ungefärliga tankesätt kommer marknadsföringsframgången att vara ganska blygsam eller så kommer kampanjen till och med att bli boomerang. En musiker som tenderar att sjunga om känslor av hem och motsvarande längtan skulle förmodligen stimulera lite viral lust med idén bland sina fans, och vice versa kan knappt bygga trovärdighet med generationen pro-EU.

Men (befintliga) bildbokfans delar bandets attityd och anda och är därför de virala tillverkarna för samma och i slutändan också för deras musik och skivor. Eftersom vi kort kommer ihåg: Bilderbuch vill (också) marknadsföra sitt nya album och en inte obesvägbar del av passanvändarna kommer att ha musiken och bandet som tidigare inte varit på radaren. Varje användare som deltar i kampanjen hamnar i försäljningstratten för album och turné.

Oavsett om det i slutändan kommer att räcka för en verklig konvertering i boxen eller i iTunes Store, är det förmodligen helt enkelt smaken på musik för de nya EU-medborgarna. Åtminstone i vår kommer bildböcker inte att misslyckas på grund av brist på marknadsföringssummer.

Också intressant: De 7 innehållsmarknadsutvecklingen 2019

Digital uppvaknande av musikbranschen

Medan musikbranschen länge har sagts vara lite digitalt dåsig, är det aktuella bildboksfallet ett bra exempel på hur smart innehållsmarknadsföring kan ersätta de vanliga PR- och marknadsföringsblocken inom musikbranschen. I avsaknad av sena nattformat eller stora shower som ”Wetten, Dass” har scener för promo-uppträdanden blivit ganska sällsynta, musikmagasiner är också en del av den döende genren, och radioplattformen blir allt mer enhetlig.

EU-passet å andra sidan skapar inte bara täckningen för bandet i sociala medier, utan ger också täckning i de traditionella medierna. Förresten, den sista filmen är en debatt om huruvida ett pass för världsmedborgarskap skulle vara den ännu modernare idén. Men det passar bara inte den enda Europa22.

Intressant: Innehållsmarknadsföring: Hur mäter du faktiskt framgång?

Om författaren: Leif Ullmann är sedan 1 januari 2019 verkställande direktör för byrån nwtn (talat Newton). Han ansvarar för utvecklingen av format för digitalt innehåll och icke-linjära berättelser. Fram till slutet av 2018 arbetade han i fischerAppelt i mer än 13 år i olika redaktionella positioner, senast som Director Content.

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *