Första steg till en framgångsrik mix av sociala medier

Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat – antalet sociala mediekanaler är stort. Och med det till synes oändliga möjligheter för marknadsförare att smart spela reklam. Medan många företag väljer plattformen utökar de bara sin TV- eller onlinekampanj till sin sociala mediekanal. Detta lämnar dem med en betydande del av kampanjens potential förlorade. Snarare bör du fråga dig själv hur du når din målgrupp och vilket innehåll du binder dem till dig permanent.

Vem vet sina mål, vet hur en kampanj måste se ut

Innan du börjar skapa innehåll bör du svara på frågan om vad du vill uppnå med din kampanj:

 • Mer räckvidd
 • Öka antalet besökare på min webbplats?
 • försäljningsökning
 • User Engagement et cetera

Till exempel behöver inte ett starkt varumärke som Zalando, som redan aktivt är involverat i marknadsföring på sociala medier, nå någon räckvidd längre. Här är mer frågan om vad som kan vara utom räckhåll: Finns det ett specifikt tillfälle som du använder för din kampanj? Vill du introducera en viss produkt på marknaden eller bara öka försäljningen?

display

Å andra sidan, om du bygger upp din varumärkesidentitet, måste du först nå en relevant räckvidd, så att din kampanj når fram överallt. Då är det viktigt att alla dina sociala medieaktiviteter mesh (cross promotion) och hänvisar till den nya kanalen: webbplats, nyhetsbrev, blogg osv., Alla måste ha en direktlänk till min nya närvaro på sociala medier. Optimera också din webbplats profil för populära sökmotorer för att få mer trafik till den.

Användarnas engagemang som en viktig indikator på framgång

Instagram anses vara plattformen med den högsta engagemangsgraden. Om den unga målgruppen passar in i din kampanj, bör du bli aktiv här och specifikt söka dialog med dina potentiella kunder. Engagemang beror på många faktorer och mäts vanligtvis enligt följande mätvärden:

 • gillar
 • kommentarer
 • Visningar
 • interaktioner
 • klick

Det är viktigt att inte bara posta bilder regelbundet och annars hålla sig borta från plattformen. Distribuera bäst strax före och efter dina inläggskommentarer och gillar. Från bots och
men du bör lämna fingrarna på automatiserade inlägg, eftersom användarna vanligtvis är snabba
räkna ut det.

Rätt blandning av de enskilda komponenterna är avgörande

Om du känner till dina mål och har valt en plattform, är rätt val av innehåll och format avgörande för kampanjens framgång. Följande frågor ska besvaras:

 • Vad erbjuder jag användaren?
 • Varför ska användaren konsumera det?
 • Hur och varför ska användaren hantera det?

Tips: När innehållet har definierats, prova bara det och se vad användaren mest sannolikt kommer att svara på. Detta kan till exempel vara enkla listor med tips och tricks till expertdiskussioner.

Det viktiga är alltid att tänka i förväg vilka av de många möjligheterna som innehållet bäst transporterar:

 • Ren text inlägg
 • bilder
 • videor
 • liveströmmar
 • Ljud (podcast)
 • Nya trender som augmented reality och virtual reality

I grund och botten är dynamiska medier som video, ljud eller gif mer framgångsrika än statiska medier på grund av deras visuella appell. Emellertid kan bra textinställningar som matchar sidans innehåll och är inriktade på användarnas intressen också fungera. Snarare beror beslutet för eller emot ett format på hur mycket pengar du har och hur mycket budget du är villig att investera. Har du möjlighet att producera interna videor eller bilder? Eller är produkterna eller innehållet så intressanta att de också kommer överens med rena text inlägg?

Svaret på detta kan också vara en avgörande indikation på vilken plattform som är lämplig för kampanjen: Instagram fungerar till exempel exklusivt via bild- eller videoformat; på Facebook kan du fortfarande nå din målgrupp via spännande textinlägg.

Innehållet och plattformen bestämmer frekvensen

Spelfrekvensen beror då huvudsakligen på plattformen och formatet i vilken annonsen presenteras. En videosamtal kommer sannolikt att kräva mer ansträngning och har därför en lägre frekvens än ett enkelt inlägg. Det är viktigt att du inte irriterar användarna. För att undvika detta kan riktad inriktning i förväg säkerställa att reklaminnehållet matchar respektive användares intressen.

Vill du veta mer om hur framgångsrik marknadsföring på sociala medier fungerar? Registrera dig sedan för Social Media Marketing Seminar på W & V Academy!

En framgångsrik kanal är en bra start

När det gäller kanalernas interaktion är mindre ofta mer. Det är bättre att driva en kanal professionellt än att driva för många kanaler via bots eller automatiserade. Så fråga dig alltid hur mycket kapacitet som är tillgänglig för dig och vad du litar på dig själv så att du inte tappar spåret. Det finns dock några sociala mediekanaler som harmoniserar bra med varandra och uppmuntrar varandra: Din företagsblogg och din webbplats kan generera ytterligare användare för sociala medier närvaro genom direktlänk. Ett Twitter-konto och riktade SEO-åtgärder kan öka synligheten och synbarheten i nätverket avsevärt.

Sist men inte minst bör du alltid tänka på mätbarheten för dina aktiviteter. Särskilt när det gäller motiveringen av budgeten och avkastningen på dina aktiviteter. Här är några metoder och lösningar för att mäta din ROI för sociala medier. Ett internt Business Intelligence-team kan också hjälpa dig att testa engagemanget och ditt innehåll.

Slutsats: Fokus för varje sociala mediekampanj bör alltid vara de två W-frågorna: vad och varför? Om dessa tydligt besvaras är resten nästan automatiskt. Varje marknadsförare och innehållsredaktör bör alltid vara medveten om att det finns en otrolig konkurrens på sociala medier för användarnas uppmärksamhet. Eftersom både konkurrenterna och användarna själva, påverkare och förlag etc. kämpar för samma uppmärksamhet. Var och förbli relevant.

Thomas Weigel är Chief Content Officer på Wisst. Som barn på 80-talet och den kreativa sidotänkaren Thomas grundade 2008 med Wisst fortfarande? den första Facebook-fansidan för nostalgik i det tysktalande området. Sedan 2016, tillsammans med performancemarknadsbyrån Cormes, har han successivt byggt webbplatsen till ett av de största och mest aktiva Facebook-nätverk Fanpages i Tyskland, Österrike och Schweiz från.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *