10 tips om hur du kan märka annonser korrekt

Rättsfallet kring bloggaren Vreni Frost diskrediterar inflytelsescenen. Medan ett antal Instagram-starlets är på barrikaderna, undrar användare av sociala medier hur de ska skilja mellan den verkliga och den betalda åsikten om deras mode-, mat- eller livsstilsidoler. Tio poäng som gör det lättare.

1. Markera tydligt identifierbar reklam

Osäkerheten är stor: Måste jag som påverkare markera endast betalda inlägg eller till och med en personlig rekommendation? Fakta är: Så snart ett inlägg har ett marknadsföringsspråk, produktslogans eller en tydlig inköpsrekommendation, är detta reklam. Även länkar till företag kan vara reklam. Dessa måste märkas – oavsett om påverkaren köpte produkten eller betalades av ett företag.

2. Affiliate-länkar annonserar också

Affiliate-länkar, det vill säga länkar till en produkt i en onlinebutik, betraktas som en köprekommendation eller reklam och måste därför också markeras.

display

3. Markera PR-prover och betalda inlägg

När påverkaren får en donation från företaget – pengar eller en testprodukt – och medvetet integrerar företagets produkt framträdande i hans eller hennes bidrag, är det reklam och måste märkas. Användaren måste bara kunna skilja mellan testprodukter: köpte eller gav produkten själva produkten? Speciellt här är faran för en bebrejdande av surreptitös reklam stor.

4. Självköpta är ett specialfall

Vad är din åsikt och vad är reklam? Speciellt med självköpta produkter som inflytaren introducerar blir det svårt att dra en linje. Ett positivt engagemang för en produkt är dock inte alltid detsamma som reklam som måste märkas. Här gäller återigen: En tydlig inköpsrekommendation måste markeras, men att nämna produkten anses inte vara reklam. Eftersom: Din egen positiva åsikt är gratis och är inte föremål för märkning.

5. Länkar är (faktiskt) inga problem

Länkar till märken i Instagram-inlägg är faktiskt inga problem – om texten inte låter reklam. Den som lägger ut en outfit och skriver ”Solig söndag”, enligt medieradvokater, annonserar inte att ett affärsintresse inte kan identifieras utifrån detta, men en länk med en säljfrämjande text måste identifieras.

Tingsrätten i Berlin såg dock detta annorlunda och förklarade kopplingsfunktionen till ett rent marknadsföringsverktyg. Tenor: Den som gör regelbundna annonseringsposter och länkar andra har automatiskt ett affärsintresse. Denna dom är fortfarande giltig från fall till fall – stora Instagram-konton bör vara särskilt försiktiga och föredra att markera mer än för lite, tills en klar rättspraxis skapas.

6. Ta det till punkten

Den säkraste varianten av märkning är fortfarande ”reklam” eller ”reklam” ovanför eller framför själva inlägget. I tysktalande länder bör reklammeddelandet alltid vara på tyska. Du kan också använda ordet ”reklam” för engelska inlägg eller inlägg som tilltalar en internationell publik.

Har också etablerat sig under tiden med stora tyska konton för att begränsa reklamåtgärden. Till exempel är det skrivet ”Visa på grund av varumärke” eller ”Visa eftersom PR-prov”. Således känner användaren till att produkten till exempel länkades eller gjordes tillgänglig för påverkaren, men inlägget i sig betalades inte.

7. Hashtags ensam räcker inte

En reklametikett måste vara tydligt igenkänd. # Använd annons eller # Annons i mitten av ett hashtagmoln är inte tillåtet.

8. ”Betalt partnerskap med” gäller inte

Sedan 2017 har påverkare kunnat tagga betalda inlägg på Instagram-platsen med märkesinnehåll. Här visas för användaren då synligt linjen ”Betalt partnerskap med …” Således, enligt Instagram, görs en markering av reklam möjlig. Mycket få människor vet dock att alternativet ”Betalt partnerskap med …” skapat av Instagram inte räcker. De statliga mediemyndigheterna betraktar hänvisningen till ett rent datainsamlingsverktyg, men inte för en tillräcklig indikation på reklam. Så föredrar att markera två gånger!

9. Påverkaren är ansvarig – och i tvivel också kunden

Om en varning flyter in i huset är goda råd dyra. Eftersom inte bara påverkaren är ansvarig för bristen på märkning kan kunden åtalas. Om företag har instruerat influencern att lägga upp reklambidragen är de också ansvariga för den saknade eller felaktiga märkningen av annonseringen. I princip rekommenderas det att företag undertecknar kontrakt med påverkarna, vilket tydligt reglerar hur samarbetet fungerar – inklusive märkning och reklam. Företag bör i avtalet ålägga inflytande på märkningsskyldigheten och låta honom eller hon undantas vid felaktig eller saknad märkning. Påverkare bör också vara uppmärksamma på att en märkning krävs enligt kontrakt – så obehagliga överraskningar kan undvikas.

10. Håll dig lugn vid varning

Om en varning har mottagits och ett brev om upphör och avstått begärs är det först nödvändigt att förbli lugn och inte reagera omedelbart. Ofta varnar också inlägg falskt på grund av otrevlig reklam och en undertecknad försummelseförklaring ger en ännu större oro. Här står det: andas och fråga en advokat!

Magazine Mockups Lead 400X360

Det nya LEAD är här!

Påverkare är nu en del av den dagliga marknadsföringen. Men det finns också många fallgropar som ofta leder till juridiska tvister. I det aktuella numret av LEAD visar vi hur företag och påverkare samarbetar framgångsrikt.

LEAD 02/18 finns nu tillgängligt i kiosken, som e-papper eller som prenumeration. Besök #InfluencerMarketing för mer onlinehistorier om ämnet.

Redaktörens anmärkning: I en tidigare version av artikeln beaktades inte Landgericht Berlin-domen (ref .: 52 O 101/18). Vi har lagt till punkt 5 till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *