E-Scooter: Nu kör vi av

Om du tror på marknadsföring är trenden borta från ägandet och mot delade produkter. Bilar, cyklar, verktyg och andra tjänster ingår i delningsekonomin. Nyligen finns e-skotrar tillgängliga i många tyska städer. Därigenom ”delning” strikt gäller inte för elektriska skoter från kundens synvinkel – ”Spontan korttidsuthyrning” är mer troligt eftersom skoter fortfarande är en del av tjänsteleverantören.

Det finns för närvarande fyra leverantörer av e-skotrar i München: CIRC, LIME, TIER och VOI. I princip fungerar systemet precis som hyrcyklarna. Du laddar ner respektive app, loggar in på den enkelt, sätter in ett kreditkort och du är redo att gå. Ett körkort eller åldersbevis är åtminstone inte nödvändigt för de fyra leverantörerna.

Låna och leverera

När du har startat appen kan du se på en karta där nästa skoter är. Beroende på leverantör kan detta startas omedelbart via appen eller startas via QR-kod.
En bokningsmöjlighet saknas tyvärr hos alla erbjudande. Speciellt i början, där intresset för skoter är stort, kan det lätt hända att den önskade skoter redan är borta när du är några minuter bort och måste först springa till önskad skoter.

display

Avkastningen sker inom affärsområdet. Scootern kan parkeras i valfritt hörn. För vissa leverantörer måste den parkerade scootern fotograferas.

Hur mycket är det roliga?

Priserna varierar något, men i stort sett är de lika överallt. Upplåningen är testad av mig skoter med 1 € per åktur alltid på, allt annat faktureras för minutpriser mellan 15-20 cent och är därför relativt dyra. En resa på 15 minuter kostar därför cirka 4 euro – med de elektriska drivna mopederna från Emmy, till exempel, kostar minuten bara tre cent mer och avgiften för lån är till och med helt eliminerad.

Cirkulerar för närvarande olika kuponger och testkuponger överallt på nätet innan du testar en e-scooter så att en kort sökning rekommenderas.

Leverantörerna i testet

CIRC

Pris: En euro / grundavgift. 20 cent per minut.

Skoter från CIRC gör ett starkt intryck. Känslan var hastigheten här i början ännu snabbare än 20 km / h, men jag kan inte bevisa detta, för det saknar en hastighetsmätare.

LIME

Pris: En euro / grundavgift. 25 cent per minut.

Scootern från LIME ser ganska ”skördig” ut, kändes lite mer osäker än till exempel CIRC-skoter. Vid LIME måste skoter fotograferas vid retur, uppenbarligen för att hjälpa nästa kund. I appen finns det emellertid ett så kallade spel som kallas ”parkerad eller inte”. Foton av skoter visas här enligt Tinder-torkningsprincipen – ”spelaren” kan avgöra om han har parkerat rättvist. Således säkerställer gamifieringsfaktorn att inga skotrar har stängts av på ett obehörigt sätt. LIME är en av de dyraste e-skotrarna och överstiger till och med Emmys e-mopedpriser.

DJUR

Pris: En euro / grundavgift. 19 cent per minut.

Scootern från TIER gör ett starkt intryck. Hittills har jag kört mest med TIER, vilket främst beror på det stora affärsområdet och det faktum att de samarbetar med MVG, transportföretaget i München. Till exempel visas dessa skotrar i MVG-appen, tillsammans med hyrcyklar och olika bildelningsleverantörer.

VOI

Pris: En euro / grundavgift. 15 cent per minut.

Scootern från VOI gör också ett mycket robust intryck. Körkänslan är bra. I München är VOI-skoterna i stadens centrum redo vid många hörn.

Såg hållbart in i glasbollen

Leverantörerna av e-skotrar annonserar hållbarhet, miljövänlighet och lindrar stadens centrum med färre fordon. Teoretiskt sett är detta en önskvärd framtidsvision.

Praktiskt sett ser det annorlunda ut, tyvärr kommer kraften för skoter inte ut ur uttaget och måste också genereras.

Dessutom samlas in och debiteras skotrar över en natt av anställda eller frivilliga ”mikrojobbare”. Med en vikt på flera kilo per skoterfordon för insamling och omfördelning av skotern behövs också nästa dag, som i sin tur måste tankas.

Det faktum att skotrarna används av många kunder och utsätts för vädret har de, beroende på vilken källa man hittar, en halveringstid på ungefär en till två månader, då måste de kasseras.

Avlastning och minskning av fordon fungerar endast om utbyte sker. Just nu är det dock bara nya fordon som anländer till städer, de gamla och trasiga kvar. Så faktiskt används fler och fler fordon istället för mindre. Gatorna blir fulla.

slutsats

De nya skotrarna har bara varit på gatorna i några veckor och det finns redan rapporter om skadade, berusade förare och olyckor. Här måste man dock också säga att fotgängare och cyklister naturligtvis passerar olyckor dagligen, med och utan påverkan av alkohol eller droger.

Om affärsområdena övergripande utvidgas kan skoterna för många vara ett bra sätt att komma över den ”sista milen” från ytterdörren till tunnelbanan eller förorts tåg- eller busstationen.

Även om hastigheten till 20 km / h i ordets verkliga mening fördröjer det roliga, tar du den lilla skoter med mycket av det. För det är alltid kul.

Du kanske också är intresserad av detta: Gå med: Tillsammans och digitalt för framtidens rörlighet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *