Power kvinna med handikapp

LEAD: Lina Maria, eftersom du är nio är du synskadad och i årtionden ser du bara fem procent i båda ögonen. Din personliga och professionella karriär bör därför vara nästan otänkbar för de flesta. Hur kom du dit du är idag?

Lina Maria Kotschedoff: Jag gjorde min första dubbla studiekurs på grund av den praktiska relevansen på Berufsakademie, sedan för att arbeta på Leipzig Trade Fair till 2014 med fokus på mässa och evenemangshantering. År 1992 var min vision fortfarande på cirka 40 procent, som sedan gradvis sjönk till fem procent år 2006, vilket naturligtvis blev en verklig utmaning.

Efter min karaktär ville jag bevisa för mig själv, men också för världen att jag fortfarande kan göra och uppnå allt och att du inte nödvändigtvis måste se för att vara en bra evenemangschef eller i ett annat yrke. Jag har alltid levt denna inställning på en personlig nivå och till exempel under min resa runt om i världen på Bora Bora med min vän körde jag en skoter över ön, som alltid berättade när en bil kom eller något.

display

Det fungerade mycket bra och när jag hittat något behagligt vill jag alltid göra det rätt och framför allt. Jag tror att tankesättet är precis hur man ska hantera funktionshinder. Som evenemangschef gick det så småningom så långt att jag tog en lista på ett evenemang för att läsa det och först då kom det på mig att jag inte kunde läsa det alls och sedan bytte jag internt till strategihantering. När utbränningen kom efter totalt nio år visste jag: ”Ok, det är dags att förändras.”

LEAD: Vad var utlösaren och vad ändrade du?

Lina Maria: Jag utvecklade nya mässor, hanterade portföljen och allt som hörde till jobbet. Som en del av min egenhantering har jag upptäckt att jag har försökt alltför ofta göra rättvisa mot det jag trodde var andras idé och begäran om mig. Och i slutändan sviker du bara dig själv och betalar det mycket dyrt en dag. Med mig äntligen i form av en maktlöshet och en massiv utbrändhet. Diagnosen jag fick var ”reaktiv depression på grund av mobbning”, vilket chockade mig eftersom jag inte blev mobbad. Istället mobbade jag mig själv av det tryck jag hade byggt själv.

Efteråt sa jag till mig själv att det är anledningen tillräckligt för att gå ut där och göra en skillnad och ändra hela mitt liv 2014. Jag gjorde min MBA, avslutade mitt långsiktiga förhållande, inte för att göra skillnad, utan för att det inte längre stämde med mitt förändrade liv. Jag kom sedan tillbaka från Leipzig till Düsseldorf, skrev till affärsfolk som fortfarande är mina mentorer.

Dessutom fanns det ett projekt på ett internationellt redovisningsföretag, som också visade mig att konsulter, precis som läkare, inte är gudar i arbetskläder. Jag ville se bakom ”illusionen”. Så när det gäller jobb, positioner, karriärer, som kommuniceras till utsidan. Och också hur man ska uppträda som en funktionshindrad person i sådana företag ”måste”.

LEAD: Hur var den här upplevelsen för dig själv?

Lina Maria: Jag lärde mig mycket, men jag hade inte modet att göra mitt eget och var inte redo ännu. Jag tittade runt för att hitta ett jobb där jag fortfarande kan sätta min innovation och styrkor i arbetet. Något som har att göra med människor, nätverk och för att utveckla deras potential. Sedan valde jag Stadtwerke i Düsseldorf och arbetade sedan ett år som affärsutvecklare och tog sedan över tjänsten som Community Manager för att utveckla och hantera samarbetsutrymmet och Stadtwerke.

LEAD: Du sa redan i en annan intervju att du har lärt dig att använda din funktionsnedsättning som en styrka. Vad menar du med det?

Lina Maria: De senaste åren har det varit två saker som har gjort detta livsförändrande tydligt. Å ena sidan min framgångsrika inskrivning på WHU – Otto Beisheim School of Management, som ställer mycket höga krav på inträde på sina studenter. Fram till dess hade jag alltid sett mig själv överallt som ett ansvar, ett slags block på benet. Och det sågs inte i början som det, men jag hade insett bara ett år senare till hundra procent.

På campus sa en medstudent mig att sluta se mig själv som en börda för andra, men tvärtom som en tillgång. I slutändan har jag utvecklat mina styrkor genom min hållfasthet, inte att ge upp och se bakom människors fasad och se med mitt hjärta. Jag kände inte till den formen på länge.

Den andra saken var mitt beslut 2018 att springa maraton i Düsseldorf. Som semi-brasiliansk sprang jag för en god sak att stödja ett biståndsprojekt där. Jag hittade mina styrkor i förberedelserna, också tack vare de människor som hjälpte mig med det. Och sist men inte minst, det visade i min uthållighet att det är viktigt för maraton. Mitt ”inre öga”, som inte uppfattade alla yttre stimuli, hjälpte mig mycket under körningen att se mitt mål tydligt och att inte ge upp. När allt är det förmågan att lita på dina instinkter, som vi alla faktiskt gör bra.

LEAD: Tror du att denna instinkt har tappats i en modern eller hierarkisk arbetsvärld?

Lina Maria: Här hittar jag citatet från ”The Little Prince” -passningen, där räven säger: ”Man ser bara med hjärtat riktigt bra, eftersom det väsentliga är osynligt för ögat.” Vi glömmer det ofta och lämnar det sedan till andra att göra professionella och personliga val för våra egna liv. Vi får ofta bara inte lära sig att hitta våra egna styrkor och göra medvetna och tydliga val för våra liv. Man bör lyssna på åsikter, acceptera hjälp och framför allt träna ”modmuskeln” för att sedan själv kunna bestämma på eget ansvar.

LEAD: Som samarbetsansvarig för rymdsamhället har du kontakt med många företag och nystartade företag. Hur går det med dina andra projekt i den här miljön?

Lina Maria: På grund av att jag är en halvbrasiliansk, det är en passionerad Vollbrasilianerin i hjärtat och en full tysk i logiken, startade jag ett projekt där. Tillsammans med en lokal partner arbetar vi för att bygga en bro mellan den brasilianska och Rhinelands startplats. Nästa februari planerar vi att ta med nystartade företag till Dusseldorf i en vecka för Digital Demo Day. Avsikten bakom detta är att föra mer innovation och nystartade företag tillbaka till landet, vilket tyvärr inte är en fråga under den nuvarande brasilianska regeringen. Det fanns fem enhörningar i Brasilien bara 2018, men tyvärr marknadsförs sådana framgångar mycket dåligt där.

Jag gjorde ett djupt dyk på startscenen i São Paulo i maj och insåg att: marknadsföring som fotbollsnation fungerar underbart, men de riktigt bra IoT-lösningarna för B2B-företag fungerar inte för branschen. Således går de flesta nystartade företag till USA. Så vi grundade en frivilligförening som ska ansluta denna scen till det industriella Rheinland. Inom denna ram övervakar jag aktivt tre startups pro bono. En av dem har redan vunnit flera priser för en butiksägare för blindfiskar som jag, som kan tas med till stormarknaden för att hitta sina produkter.

LEAD: Den första maraton var klar. Vart ska du i framtiden?

Lina Maria: I mitten av september lanserar jag webbplatsen LinaRennt.de, som åtföljer mitt nästa maraton, som jag kommer att springa i Barcelona den 15 mars 2020. Även här springer jag för en god sak och det är för en dans- och balettskola i Brasilien, som arbetar för funktionshindrade och socialt berövade barn för att ge dem nya möjligheter för sina liv. Det är den mest framgångsrika institutionen i sitt slag, som redan har dykt upp i 16 länder med sina blinda ballerinaer. För att ge något tillbaka också här har jag gett entreprenörsverkstäder för denna Associação Fernanda Bianchini för att lära mödrarna till dansstudenter grunderna i grundandet och marknadsföringen.

Förresten, som en del av LinaRennt.de kommer jag att börja samtal på sociala mediekanaler, som ger sina ögon för min körning på söndagen. Så med mig som en del av min maratonförberedelse körs och lite tagit hand om mig. Jag vill också visa att alla kan göra en skillnad, oavsett med hjälp, donationer eller engagemang. Och oavsett hur liten, det är alltid viktigt och värdefullt.

LEAD: Många ensamma skulle förmodligen bryta tidsramen utöver sitt jobb, men din energi är tydligen nog för ännu mer.

Lina Maria: Jag ser mig själv som en enhörning. Förutom min coachning som personal- och affärscoach arbetar jag för närvarande på en bok som berättar min egen historia och förväntas publiceras nästa år. Det var inte planerat, men jag har alltid velat skriva en bok, för jag är övertygad om att jag har något att berätta. Och genom att få en röst för inkludering via tv, podcast och relevanta publikationer som denna har jag fattat ett beslut: Jag vill vara en starkare förebild för människor som är funktionshindrade på något sätt. Så, tillsammans med en vän i Düsseldorf, grundade jag organisationen Open Your Eyes, som blir en plattform som visar historierna om blinda människor som har blivit mycket framgångsrika i sitt jobb.

Förutom mitt talararbete på Disrupting Minds är jag också ambassadör för Life Ace, ett projekt i Bielefeld, som bygger ett mediemärke kring ämnet inkludering. Jag följer med den serie evenemang som sport och musik ger barn och ungdomar som talare, men också som ambassadör med mycket hjärta och själ. Varje bidrag jag gör handlar alltid om självansvar, självledarskap och att bryta ner hinder. Både i betydelsen av att inkludera funktionshindrade, men i slutändan i oss alla. Personligt, professionellt och mänskligt. LEAD: Tack för inspiration och intervju.

Lead 4 Cta Mock Up 1200X1200 Red Pag7

De sätter rubrikerna, ändrar en hel generation och gör modiga framsteg: Unga kvinnor som Greta Thunberg, Carola Rackete och Luisa Neubauer är de nya Rolemodels. De bevisar: kvinnor förändras mycket och visar samtida perspektiv. I den nuvarande LEAD Bookazine 3/2019 får du en modern titt på det starka könet, vilket också är värt det inom den digitala industrin.

Bläddra nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *