Mat istället för foto

Den populära kafékedjan Le Pain Quotidien ställde en slags grundläggande fråga om bordkultur förra sommaren: ”Kan du överleva en måltid utan din mobiltelefon?” Menades: Kan smarttelefonen på bordet, eller ska den försvinna medan du äter? Det som länge har diskuterats som en tumregel i vissa hushåll i Tyskland, hade kommit som en idé i en global restaurangkedja: Utan en mobiltelefon smakar maten bättre.

Känns som att läsa, torka och knacka på några amerikaner på sina enheter. Enligt en Gallup-studie börjar och slutar miljoner människor sina dagar i smarttelefonens grepp. Enligt marknadsundersökaren Dscout är 2 600 dagliga kontakter i genomsnitt. Vissa restauranger och musiker som vill ha en mer uppmärksam publik försöker motverka med speciallådor och låsbara mobiltelefonpåsar. Så lär den ständigt pappa att bokstavligen lämna sina fingrar från skärmen.

display

McDonald’s lockar också bort från telefonen

”Öppna mig” handlar om cigarrlådorna som finns i restaurangen Hearth i New York till platsen som vinglas och servetter. ”Använd den här rutan för att lägga ner telefonen och prata med dina bordgrannar,” står det. Ägaren Marco Canora, som uppfann lådorna, säger: ”Det blev outhärdligt i vilken utsträckning människor är kedjade till sina mobiltelefoner, och vi förlorar kärnan i vad det innebär att kunna äta och umgås, och människorna inuti att se ögonen. ”

Le Pain Quotidien gick ett steg längre och belönade dem som lagrade sina mobiltelefoner i en trälåda vid bordet med en gratis efterrätt. Snabbmat-jättarna McDonald’s hade till och med mobilt skåp installerade i en Singapore-filial, enligt Mashable, särskilt för att locka barn bort från skärmen. ”Mobiltelefon, kul,” sa det.

Cirka två tredjedelar av hans gäster följde förslaget att tillfälligt lagra sin mobiltelefon i lådan, uppskattar Canora. Nyligen firade en kvinna lådan som en försenad paus efter en ”hård vecka” och förklarade vid bordet att ”pausen från den surrande fickdatorn” ”nu förtjänar det”. För att bete sig bra är det i USA ändå att få mobiltelefonen att försvinna vid bordet och be om ursäkt för ett brådskande telefonsamtal. Men han vill inte sitta på en ”hög häst” och diktera till människor, säger Canora.

Superstars vill ha mer underhåll

Jack White har inte bara blivit vänner med denna strategi. Telefoner är låsta i föreställningar av den tidigare White Stripes-sångaren i speciella telefonväskor från tillverkaren Yondr från San Francisco. Även på konserter av Alicia Keys, Guns N ’Roses och Childish Gambino och föreställningar av komikerna Dave Chappelle och Chris Rock var väskorna redan obligatoriska. Framför allt ville komikerna förhindra att deras färska gags landade för fort på Youtube. Den som vill kan lämna showen när som helst och låsa upp påsen utanför.

”För mycket kontroll”, sa Amelia Hampton till tidningen USA Today efter en Jack White-show i Milwaukee i april. ”Det är viktigt för mig att filma ditt favoritband vars konsert du alltid har drömt om att rädda minnen från.” Däremot berättade White för Rolling Stone att tittarna kunde få sina mobiltelefoner att försvinna i biografen, i en klassisk konsert eller i en kyrka. Och på grund av den senaste tidens brist på reaktion från en mobiltelefon-fast publik, har han svårt att förstå stämningen efter en låt och så att välja nästa titel.

Många artister är mindre intresserade av att förbjuda mobiltelefoner än uppmärksam, uppmärksam tittare: ”Du måste njuta av det här ögonblicket, baby! Ta ner den här jävla kameran,” sa Beyoncé 2013 till en fan som var så upptagen med sin mobiltelefon insåg att ”Queen Bey” hade lämnat honom mikrofonen i några barer. Adele hånade en filmande kvinna i publiken 2016 med orden ”Jag är här i verkliga livet, du kan njuta av det i verkliga livet.”

Ta inte bilder – ät!

Inom sport är förbud på mobiltelefoner välkända, speciellt inom golf och tennis, som framför allt är koncentrationen av spelare. Till och med college-basket NCAA-spelare verkade vilja ha fler out-of-the-box fans när de bjöd in till ett spel i januari utan mobiltelefoner. Namnmärken och en monter för skriftliga meddelanden till andra fans bör föra människor närmare varandra. Georgetown Hoyas annonserade skämtande att de till och med kunde ”ansikte-till-ansikte ansikte mot ansikte” den kvällen – i tider med mobiltelefontunnling, uppenbarligen ett speciellt undantag.

Den som förbjuder telefoner avstår också från gratis marknadsföring i sociala nätverk. Och inte ett fåtal konsert- och restaurangbesökare kommer sannolikt att sörja missade fotomöjligheter för Instagram. För tio år sedan hade David Chang från New York-restaurangen ”Momofuku Ko” ett svar för dem och alla de som alltid fotograferar sin mat i detalj: ”Det är bara mat. Ät det.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *