Millennials är inte utlänningar

Ung digital personal utgör pussel. Hög lön? Prio inte. Tjänstebil? Kära extra lediga dagar eller hemmakontor och digital utrustning. Ett enda kontor? Inte så viktigt – men en bra matsal med hälsosam och hållbar mat, en förskola-dagis eller sport- och fitnesserbjudanden skulle vara bra. Och arbetsklimatet och de värden som arbetsgivaren står för skulle också vara avgörande. Vem vill ju arbeta för ett företag som till exempel utnyttjar anställda eller skadar miljön?

Det här är de vanliga klichéerna om de så kallade generationerna X till Z. Vi talar om unga människor som har vuxit upp med digitalisering och tillbringar mer tid med fingrarna på tangentbordet på en smartphone än med pennan i handen. Klichéer, tänk på dig – för det är inte så det är. Digitala infödda är olika – men inte så olika. Ändå har deras attityder konsekvenser för rekryteringen: Personal måste bryta ny mark här.

Så hur kryssar dessa digitala infödda, som kommer in på arbetsmarknaden i en tid då digitala företag desperat letar efter juniorpersonal? Expertbedömningarna skiljer sig åt. ”Dagens unga digitala människor domineras av önskan om hållbarhet. De dagar då du gör ett ”jobb” är över för huvuddelen av dessa arbetare. Det är mycket viktigt för dem att förstå, särskilt i den första intervjun, varför företaget existerar och med vilken motivation ledningen och teamet arbetar i företaget, säger Harald Fortmann, verkställande partner för rekryteringskonsult D-nivå och ambassadör för utbildning och utveckling av mänskliga resurser Bundesverband Digitale Wirtschaft BVDW. Detta skiljer dem från tidigare generationer, där karriär och pliktuppfyllelse hade varit i förgrunden.

display

Fler tatueringar, mindre pengar – är det sant?

”Enligt min mening är skillnaderna inte så stora,” svarar Henrik Zaborowski, egenföretagare. ”Och verkligen inte så” utmattande ”för arbetsgivarna, som alltid påstås,” tillägger han. Vissa av dem ville arbeta hårt för att tjäna bra pengar och göra en karriär, andra ville ha mer av sina liv – och accepterade en lägre lön för mer fritid. ”Detta är inte nytt, tidigare har sådana redan existerat”, säger Zaborowski. Harald R. Fortmann anser att de yngre generationerna är mer värderingsinriktade än tidigare och föredrar att arbeta mindre för miljöstart än att ha en högre lön hos tobaksvarutillverkaren. Henrik Zaborowski tycker att detta är ett rykt. Vem har rätt?

En titt på aktuella studier verkar bekräfta båda. Exempelvis studien ”Applicant Practice” publicerad av University of Bamberg Center for Human Resources Information Systems (CHRIS) och Monster Job Portal. Detta visar att arbetssökande faktiskt balanserar arbetsvillkoren med företagets värden. Å andra sidan rankas kontant- och naturförmåner på andra plats när det gäller arbetsvillkor och företagskultur på den aktuella önskelistan.

Vad är viktigt för millennials

  • Nio till fem är ute. Många Millennials och Digital Natives förväntar sig flexibilitet när det gäller arbetstid och arbetsplats. Integration av arbetsliv är harmonisering av arbete och privatliv. Varför inte slutföra en presentation på natten om du kan spendera tid med barnen under dagen?
  • Värden är efterfrågade. Även om jobbsäkerhet och lön är viktiga: en god arbetsklimat, företagens värderingar och en övertygande produkt. Ingen gillar att arbeta för ett företag med missnöjda anställda och dåligt rykte.
  • Ledarskap och ansvar måste uppfattas annorlunda idag än för tio eller tjugo år sedan. Myndighet kommer från mänsklig och professionell kompetens – och inte från positionen. Millennials förväntar sig plana hierarkier och uppskattning av deras arbetsinsats.

”Det är sant att millennialerna är olika. De tenderar att ha fler tatueringar än sina föräldrar, låna sina meddelanden från Buzzfeed och Weibo snarare än tidningar och har alltid sina mobiltelefoner liggande på nattduken. Deras förhoppningar och drömmar skiljer sig inte riktigt från tidigare generationer, säger Dominik Hahn, global chef för folkattraktion på Allianz.

Han kommenterar en Allianz-studie som visar att 70 procent av millennialerna (födda efter 1980) i Tyskland vill ha sysselsättningsstabilitet och säkerhet. Nästan 32 procent välkomnar den frihet och flexibilitet som erbjuds av nya karriärvägar. Men mer än hälften (54 procent) anser konsekvenserna av telearbete för privatlivet negativt, tre fjärdedelar avvisar öppna kontor.

Men något är annorlunda. ”Det som verkligen har förändrats är tanken på hur jag vill arbeta”, förklarar Zaborowski. Varför vara på kontoret i åtta till tio timmar åt gången, även om du fortfarande kan jobba på kvällen? För att du föredrar att gå till sport på eftermiddagen eller ta hand om barnen. ”Kompatibilitet med familj, fritid och arbete – integrationen mellan arbetsliv och liv är en viktig punkt”, bekräftar D-nivåpartnern Fortmann. Det handlar inte om mer ledig tid utan om flexibiliteten att förena privat och yrkesliv. ”Nio till fem är lika dåliga som den lokala arbetsstationen”, säger Fortmann.

En konsekvens av detta är att det inte räcker med att införa ett hemmakontor och flexibel arbetstid. Företagets system behöver inte bara digitaliseras utan byggas på ett sådant sätt att arbetarna kan använda dem med full flexibilitet när det gäller tid och plats. Plattformar som Slack, Zoom eller Skype for Business, projektorganisationssystem som Asana och andra digitala hjälpare möjliggör nya former av samarbete.

En annan konsekvens är ”Mindful Leadership”, dvs ledande med förtroende, på lika villkor och med värdering. ”Chefer har fortfarande svårt här – oavsett om de är veteran eller färska,” förklarar Harald R. Fortmann. För många betyder ledarskap fortfarande kontroll.

Arbetsgivarna måste anpassa sig bättre

Och rekryterare? De måste titta noga på hur denna generation kommunicerar. Det som behövs är snabbare, mer icke-kommittéell kommunikation om olika och ständigt föränderliga kanaler. Detta kräver mer dialog och kommunikation tills det kommer till ett beslut om ett jobb.

Arbetsgivare behöver mer flexibilitet, mer boende. Rekryterare och HR-chefer måste bygga relationer med de unga målgrupperna och väcka intresse av smarta adresser. Den lilla skillnaden kan göra det om man också kan se ledare – säkert från första raden på arbetsmässor eller karriärdagar. Så signalerar du din uppskattning som potentiell arbetsgivare. Och det är exakt vad Millennials är vana vid från sin miljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *