Google I / O: integritetslöfte och flygprotest

På Googles utvecklarkonferens levererar en chef i taget ett åtagande om integritet, men publiken blir ständigt distraherade av flygbuller och blickar i himlen. En liten propellmaskin med ett protestbaner cirklar ovanför frilufts scenen precis vid Googles huvudkontor.

”Googles kontroll är inte integritet”, är något kryptiskt i bokstäverna. Tillsammans med hashtaggen ”Spara lokala nyheter”.

Protester på teknikkonferenser har alltid funnits – men det är en ny dimension som möjliggör ett utomhusevenemang i första hand. Kritikerna har ett ödesdigert ögonblick
fångad: Vid årets Google I / O lovar Google så mycket fördel genom användning av konstgjord intelligens som aldrig tidigare – men kräver också mer data än någonsin tidigare. Detta åtföljs av löfte om att hantera ansvarsfullt med data och att ge användarna kontroll över deras integritet.

Nu är det Googles tur – med ett integritetslöfte

En kamp har bröt ut mellan teknikföretag om vem som bättre skyddar deras användares integritet och integritet. Apples VD Tim Cook har länge kallats integritet som en mänsklig rättighet, Microsoft-föraren Satya Nadella håller med. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg lovar efter de senaste årens skandaler att alla privata förblir privata. Och nu är det Googles tur.

display

Det centrala meddelandet från Google-chefen Sundar Pichai: Vi är här för att hjälpa. Google kommer att använda sina stora artificiella intelligensfunktioner för att göra människors liv bättre.

En smartphone-app kan till exempel läsa text som tagits med kameran för personer som inte kan läsa. Eller med mjukvara som känner igen bättre än en läkare malign lungcancer genom att utvärdera datortomografi. Eller om ett program bara hjälper till att snabbt boka en hyrbil för semestern.

Den nya Google Assistenten blir snabbare

Den nya Google Assistant – en rival med Amazons talande Alexa-programvara och Apples Siri – levererar nu ”kraften i ett datacenter”, säger Googles chef Scott Huffman.

Tack vare ett genombrott i röstigenkänning kan programvaran nu köras direkt på enheterna istället för att behöva skicka dem till molnet först. Således möter assistenten kommandona så snabbt att det nästan gränsar till magi, och orden ”Hej, Google” får inte upprepas om och om igen.

Också intressant: Hur Alexa och Co. kommer att förändra vårt sökbeteende

”Naturligtvis har det ett pris: Du måste dela dina data med Google”, säger branschanalytiker Carolina Milanesi från konsultföretaget Creative Strategies. ”Assistenten kommer bara att vara lika smart som hur mycket du matar honom med data.”

Men hon tror att för många konsumenter kommer fördelarna de kommer att bli fascinerande. Så länge användarna drar nytta av den smarta applikationen och löften om dataskydd är trovärdig kan konceptet fungera.

Google kan lyssna

Pichai publicerade också ett bidrag till lanseringen av I / O New York Times med viktiga punkter för integritetslöften.

Där nämnde han också att företaget använder ”en liten delmängd av uppgifterna för att köra personlig reklam, och detta ger intäkter”, vilket hjälper till att hålla Googles produkter fria och tillgängliga. ” Faktum är: Internets jätters vinster kommer fortfarande främst från reklamverksamhet, särskilt i samband med webbsökning.

Samtidigt visade Google på utvecklarmässan i år att företaget kan lyssna. För ett år sedan orsakade gruppen en sensation här med sin röstprogramvara ”Duplex”, som var praktiskt taget oskiljbar från en människa tack vare smart insatta ljud som ”Um” på telefonen. Samtidigt väckte demonstrationen uppvärmda diskussioner om huruvida Google agerade tillräckligt ansvarsfullt och om programvara i sådana fall alltid bör identifieras som sådan.

Nu visade Google hur Duplex ringer på uppdrag av personer som är dumma – eller via webben kommunicerar med andra maskiner – och därmed prydligt presenteras som en virtuell assistent för användaren. ”Google lär sig att testa var vår smärttröskel är, vart man ska åka – och vart inte”, säger analytiker Milanesi.

Ansiktsdetektering i den nya Nest Hub Max

Att testa gränserna i år kan vara särskilt ansiktsigenkänningen i den nya Nest Hub Max – en nätverkshögtalare med skärm. Tack vare ansiktsigenkänning kan enheten veta vem som är i hushållet framför den och justera den visade informationen i enlighet därmed.

En användbar anpassning, förklarar Google. Och chefer för gruppen försäkrar att all ansiktsigenkänningsinformation endast finns kvar på enheten och inte kommer online.

Hur bra konsumenterna kommer att vara, borde också vara testet på förtroende hos Google. För några år sedan misslyckades kameraglasögon med Google Glass att utnyttja tekniska sårbarheter, liksom problem med sekretess.

Och Google, det internationella dataskyddet, har hittills bara vågat arbeta med en mindre navmodell utan kamera. ”Vi är medvetna om att vi fortfarande behöver tjäna människors förtroende”, säger en insider från Google.

Intressant: ”Skapa en på Google” fungerar inte på lång sikt

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *