”Snapchat blir förmodligen inte över 17”

LEAD: Hej Mr. Buschmann, 273 000 följare på Twitter, 467 000 likes på Facebook, 88 500 prenumeranter på Instagram. Jag är glad att du pratar med mig – efter att ha tweetat för några veckor sedan under en Sky Bundesliga-konferens att du äntligen skulle sluta skrika.

Frank Buschmann: Jag läste det mycket bra, Herr Heinrich! Men jag tror att det med bruset passar in i en cliche. Bushman skriker bara! Vet du hur ofta folk skriver till mig nu när elden är borta med mig, att jag inte ger så mycket gas som tidigare. Vad lär jag mig av det här? Jag bäljer för mjukt.

Men du bråkade högt, jag minns exakt.

Bushman: Kanske. Att jag kommenterar så avslappnad och lugn som tidigare Ernst Huberty eller Rudi Michel, det var aldrig mitt mål. I dag hör man ofta hur bra det brukade vara när förfäderna i deras överföringar också tystade. Men om du skulle kommentera en fotbollsmatch 2018 skulle folk hänga dig. Jag ser redan tweets framför mig: sovnade han? Har jag något på öronen? Vad betalar jag för GEZ eller mitt Sky-abonnemang om det bara sitter dumt och säger ingenting? Det här är för mig. Först avrättade de mig, sedan firade de mig, sedan lugnade det. Och den tysta varianten är min favorit.

display

Du startade en ny webbplats under VM. Behöver du det fortfarande idag?

Bushman: Om jag visste det själv. Sascha Fabian från byrån Sportfreude, som ger mig råd om sådana historier, sa att det fortfarande skulle vara ett bra visitkort. Om någon vill kontakta mig skulle han vara på rätt plats. Och kanske är det bra att ha en egen kanal, som inte är i händerna på Facebook eller Google. Där kunde vi också återuppliva Buschi TV.

5 Ninja Warrior
Buschis favoritprogram – ”Ninja Warrior Germany” med Laura Wontorra och Jan Köppen (till höger) (Foto: RTL)

Hennes riktigt underhållande intervjuer med kändisar. Du hade människor som Toni Kroos eller Mats Hummels som gäster.

Bushman: Det var mycket roligt, men efter att ha bytt till RTL fanns det helt enkelt ingen tid kvar för det. Kanske kommer vi att börja nästa år igen, i fullständig självriktning, utan ekonomisk bakgrund, men helt enkelt av jubel och dandy för vi är på det. Och om TV-stationerna inte gillar något liknande så gör vi det själva. Det kan vara på webbplatsen och på YouTube.

Vad är din huvudsakliga sociala medieplattform?

Bushman: Förmodligen Twitter. Där har ljudet också blivit svårare. Men jag tycker att hanteringen på Twitter i det normala fallet fortfarande är mycket trevligare än på Facebook. På Facebook är jag inte upphetsad, för det finns en ganska konstig kundkrets på väg. Men konsten är i alla fall att inte övervärdera allt som händer på sociala medier. Och nu tror du antagligen: Det är vad Bushman säger, som alltid går så brant på Twitter.

Exakt.

Bushman: Låt mig berätta något. Jag gör ofta tillräckligt med saker på sociala medier för att provocera, för att se vad som händer igen. Du måste bara hålla upp en anteckning på Twitter som säger ”Ha en god morgon”. Och efter en timme har du diskussionen pågått, hur illa den här morgonen är, vem som är skylden för denna kackmorgon, och hur politiken har säkerställt att det i Tyskland snart inte är bra i morgon. I vissa ämnen sitter jag hemma och roade mig hur dessa diskussioner går. Men särskilt när det gäller politik har detta nu utvecklats en fart som skrämmer mig.

Men det förstör inte helt din njutning av Twitter?

Bushman: Nope. Twitter erbjuder fortfarande möjligheten att rimligen diskutera några saker. Först när det gäller politik bör du i princip inte läsa kommentarerna nedan, för det kommer från Luzie. Den artigaste kommentaren är då: ’Cobbler, stanna med din sista! Herr Buschmann, du är en sportsreporter, håll dig borta från politiken, du förstår inte det! ’ Jag tänker då alltid: Förresten, jag är också medborgare i detta land i sidlinjen. Och om något irriterar mig, så skriver jag det.

De tillkännager alltid pauser på sociala medier – och efter två dagar glöms löfte och du publicerar igen. Du kan inte gå med det och du kan inte leva utan det. Låter som kärlek-hat.

Bushman: Jag ska erkänna det öppet, det är en show, naturligtvis. Jag vet säkert, när jag skriver, tills augusti är paus – då har jag 200 svar som säger: ’Vi ses i morgon, Buschi!’ Och skriv igen 200: ”Varför bara fram till augusti, varför inte för evigt?” Det är lite av en ritual som jag tycker om. Men jag lovar vid denna tidpunkt i LEAD weltexklusiv: Jag kommer att skriva från kvartfinalhelgen fram till 25 juli, ingenting, posta ingenting, läsa ingenting. Inte ett ord från mig till VM-finalen, för telefonen kommer i valvet, vi är på semester Malle. Det meddelar jag inte heller. Jag kommer bara att vara borta. Kanske kommer jag tillbaka den 25 juli. Och om jag gillar att dra tillbaka Twitter, kommer jag att hålla mig borta en hel månad.

8 Instagram
Över 88 000 följare – Frank Buschmann på Instagram (skärmdump: Instagram)

Samtidigt vill du bara posta från din semester. Det har alltid intresserat mig: solnedgång, hav, cocktail, bredvid Buschi. Vad är meningen med sådana inlägg?

Bushman: Inget alls. Så vem känner mig, vem vet att detta inte visar upp. Jag har det bra då och jag gillar att dela det med folket.

Räcker det inte för dig att veta att du är okej?

Bushman: Det är en mycket bra fråga. Jag tror att det bara är ett meddelandebehov. Men du kanske har rätt. Det kan mycket väl vara mindre i denna riktning.

Vi är förvånade. Kanske kommer du att upptäcka nya sociala medieplattformar.

Bushman: Nope. Snapchat Jag förstår det inte, förstår förmodligen ingen om 17. Och Sammantaget kommer jag successivt ganska mindre plattformar än fler. Jag skulle hellre börja skriva vykort igen.

# WM2018 #ENGCOL pic.twitter.com/5n7jV5aOx4

– Frank Buschmann (@FrankBuschmann) 3 juli 2018

Till slut har du en ny VM-förutsägelse inför kvartfinalen som du inte har avslöjat på Twitter än?

Bushman: Jag sa före VM att Frankrike kommer att bli världsmästare. Då tänkte jag att belgierna är starka. Då var jag i Kroatien. Under tiden tror jag: Kroaterna når finalen och förlorar mot Frankrike.

Vad du tycker om det, läs sedan dina fans på Twitter.

Bushman: Nej, ingen chans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *