Lönedag hos Apple

Digitala utvecklingsland Tyskland: Flygbolagens taxibilar används fortfarande inte, men nästan fyra år efter lanseringen i USA kommer det mobila betalningssystemet Apple Pay äntligen till Tyskland. Apple introducerade Apple Pay tillbaka i september 2014 och introducerade systemet i oktober 2014, nästan parallellt med lanseringen av iPhone 6 och iPhone 6 Plus. Under tiden förväntas iPhone 9, 9 Plus och X Plus i september …

Lön för Apple. ”Senare i år kommer vi att ta med Apple Pay till Tyskland,” meddelade Tim Cook sent på måndagskvällen vid konferenssamtalet med bankanalytiker, strax efter tillkännagivandet av nya Apple-rekordnummer för det tredje budgetåret, respektive andra kvartalet 2018 (april fram till juni).

Med de transaktionsavgifter som Apple erhåller från alla deltagande banker, förväntas det ytterligare öka intäkterna inom Services-divisionen, som i alla fall växer upp Apple-affärskategorin. En miljard transaktioner gjordes globalt genom Apple Pay, bara gårdagens april till juni 2018. Redan, bara fyra år efter lanseringen, har Apple Pay fler transaktioner än PayPal, som grundades redan 1998. Och Tyskland bör fortsätta att öka affärer.

display

Hur betalar jag med Apple Pay?

iPhones från iPhone 6 är NFC-kompatibla. Dessutom fungerar Apple Pay med alla modeller av klockan, med iPads från iPad Air 2 och iPad mini 3 och Mac från släppsåret 2012. Förutsättning är den senaste versionen av operativsystemen iOS, watchOS eller macOS eller motsvarande debitering eller Kreditkort från din Apple Pay Supporting Bank.

Apple Pay 8
(Foto: Apple)

Hur ställer jag in Apple Pay?

Apples Wallet-app fungerar som centralkontoret, applikationen är förinstallerad på iOS och watchOS. I plånboken placeras bankkortet som ett betalningsmedel för Apple Pay med några klick. Om du har en MacBook Pro med pekfältet kan du aktivera Apple Pay via Inställningar> Touch ID. Alla andra inställningsalternativ förklaras av Apple på support.apple.com/sv-US/HT204506

Hur är betalning via Apple Pay?

Betalning sker vid den kontaktlösa NFC-terminalen, iPhone eller klockan hålls helt enkelt till terminalen. För klockan är det nödvändigt att dubbelklicka på sidoknappen. Från 30 euro inköpsbelopp (beroende på finansinstitutet och dess villkor) dessutom måste PIN-koden skrivas in.

Apple Pay 4
(Foto: Apple)

Hur säkert är Apple Pay egentligen?

Enligt Apple finns det ”inget säkert system”. Kreditkortsmissbruk är mycket mer troligt än en bluff med Apple Pay. Apple delar aldrig kreditkortsinformationen med den handlare där du betalar med Apple Pay. Snarare genererar Apple Pay en slumpvis anonymiserad 16-siffrig kod för betalningskampanjen. Om du någonsin tappar din iPhone behöver du inte oroa dig: i händelse av förlust eller stöld kan Apple Pay inaktiveras via iCloud eller alternativt via tjänsten ”Sök min iPhone”.

Apple Pay 1
(Foto: Apple)

Vilka banker är involverade i lanseringen?

Apple har officiellt ännu inte kommenterat listan över banker som redan har lovat sitt deltagande. Vissa banker har dock redan gett information om sina planer: Deutsche Bank bekräftade Handelsblattatt du är en premiumpartner att börja. Även Wirecard / Boon är enligt dpa från början här. Postbank vill inte delta för tillfället, Commerzbank har ”intresse”, men kunde först gå med senare som Apple Pay Partner. Enligt iTopnews.de minskar Volksbank Stuttgart för närvarande, men det betyder inte nödvändigtvis att Volksbank generellt kommer att vägra Apple Pay. Volksbanks i respektive regioner bestämmer sig själva.N26, det har ryktats i veckor, bör inte missa starten av Apple Pay i Tyskland. De närmaste dagarna kommer Apple att publicera en lista över officiella partners på sin webbplats. Här hittar du en aktuell lista över alla banker.

Var kan jag hitta officiell information från Apple?

Apple har skapat en internationell specialsida på Apple Pay.

Ytterligare tyskspråkig och officiell information som Apple erbjuder på sin supportsida.

Mot vilken tävling är Apple Pay i Tyskland?

Sedan juni kan Google Pay användas som ett mobilt betalningssystem i detta land. Google Pay är utformat för Android-användare som vill säga adjö till kontanter och betala på några sekunder, i appar, på webbplatser, i Google Play Store, på YouTube och särskilt i tegel- och murbrukaffärer. Google Pay accepteras i alla butiker vars terminaler stöder kontaktlös betalning. VISA fastställde att 80 procent av alla terminaler i Tyskland redan har detta alternativ. Fram till 2020 kommer alla terminaler att vara helt utrustade igen.

Google Pay fungerar för ägare av en Android-smartphone från Android 5.0 med gratisappen Google Pay. iOS-användare lämnas ute. De lämpliga terminalerna känner igen användare på NFC-symbolen i kassaregionen. Smartphone eller Smartwatch slog just nu och är redo, precis som Apple Pay. Google Pay fungerar också bra online. På många webbplatser är knappen ”Betala med Google Pay” redan synlig. Hittills stöds inte Safari. Support är endast tillgängligt för Chrome, Google Assistant, mobila enheter och stationära datorer.

  • Apple Pay 5
    (Foto: Apple)
  • Apple Pay 6
    (Foto: Apple)

Viktigt för Google Pay: Om du köper för över $ 25 måste du låsa upp telefonen för säkerhet. Mindre än 25 euro är att låsa upp. De deltagande bankerna inkluderar Commerzbank, comdirect, N26 och boon. Betalningar via Google Pay är också möjliga i butiker från Adidas, ALDI-Süd, Hornbach, Kaufland, Lidl, McDonald’s, MediaMarkt och Saturn. De första webbplatspartnerna inkluderar Adidas, ASOS, Deliveroo, Flixbus och Ryanair.

Förresten: Som en direkt konkurrent till Google Pay och därmed också Apple Pay har positionerat sig i några dagar och Garmin Pay. Leverantören av fitness- och sportklockor har lanserat sitt mobila betalningssystem Garmin Pay i Tyskland. Det fungerar genom Garmin-klockorna och motsvarande Garmin-app.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *