TechTäglich: Ett klick – Ryssland vill stänga av Internet

Med ett klick: Ryssland vill stänga av Internet

Ryskt internet
Ryssland försöker avkoppla sig från resten av det globala nätverket med sin Ru-domän (Foto: Wikipedia)

”Ryssland planerar att testa en avbrytare som skiljer landet från Internet.” Tidningen TechCrunch skriver över en sensationell berättelse om cybersäkerhet i Vladimir Putins värld. Redan i slutet av 2018 införde Ryssland ett ”nationellt program för digital ekonomi”. Det kräver ryska leverantörer att Internet ska fungera även om det är avstängt från resten av det globala nätverket av hackerattacker eller ett cyberwar. För detta skulle leverantörerna komma åt sin egen ryska version av DNS-adresskatalogen. Enligt nyhetsbyrån RosBiznesKonsalting vill Ryssland underkasta systemet nu tydligen ett praktiskt test. I ett experiment, heminternet, den så kallade ”Runet”, som ska separeras från resten av världen. Testet är planerat att äga rum i slutet av mars och enligt myndigheter kommer det bara att orsaka kort driftstopp för användare. I framtiden kan en ”kill switch” för det globala nätverket också hjälpa till att hindra eller förhindra ryska medborgares tillgång till oönskad information från utlandet.

Amazon köper routertillverkare – men vad sägs om integritet?

Eero router
Eero, till vilken Eero beror: Amazon skrattade åt en routertillverkare (Foto: Eero)

Kaliforniens företag Eero anses vara ”Apple bland routertillverkarna”. Routrarna är mestadels vita, eleganta och enkla att installera. Teknisk egenhet: De så kallade ”mesh routrarna” kan nätverkas utan mycket ansträngning så att de också täcker större lägenheter eller hus med en stark WLAN-signal. Nu har Amazon köpt företaget. Enligt ett pressmeddelande från detaljhandelsgiganten ska Eero-routrarna, vars varumärke sannolikt kommer att förbli intakta, ”hjälpa kunder att ansluta smarta enheter enklare.” Amazons mål är tydligen att ta med sina egna Alexa-prylar ännu lättare på nätet. Enligt The Verge skulle det också vara möjligt att ha en egen eko-router. Kryddig: I motsats till Amazon anses dataskydd vara en av Eero: s kärnkompetenser. Walt Moosberg, legendariska amerikanska teknologjournalist, varnar redan på Twitter att Eero inte får ge upp denna politik.

Mer komfort för Gmail – tack vare högerklicka

Gmail högerklicka
Högerklicka på Gmail: En ny meny ger mer komfort (Foto: Gizmodo)

Ett högerklick är redan möjligt i Googles e-posttjänst Gmail. Men förutom att radera, arkivera eller markera som läst / oläst e-post finns det inga andra funktioner. Detta förändras nu: I framtiden erbjuder Gmail en omfattande meny som gör praktiskt taget alla funktioner i tjänsten bekvämt tillgängliga via högerklicka – till exempel för att svara på e-post, flytta den till mappar eller sätta dem på en väntelista. Dessa förändringar har Google nu meddelat. Som vanligt rullas uppdateringen gradvis ut. Kunder till det betalda paketet ”G Suite” kan nu använda funktionerna. För alla andra kan det enligt Gizmodo vara slutet av februari.

AirPods 2 – varför de inte faller ut ur öronen

Air Pods Black Color Ware
Freu Black: AirPods, här med en blank yta, kommer att finnas i svart i framtiden (Foto: ColorWare)

Apple ”hör” sina kunder. Nästa generation trådlösa hörlurar AirPods, som förväntas dyka upp under första halvåret 2019, är mindre benägna att falla ur öronen. Enligt CultofMac kommer formen på AirPods inte att förändras mycket. Ett något grymare material, liknande Googles Pixel 3-smartphone, men borde ge bättre stöd i öronen än den tidigare högglansplasten. Andra förbättringar för AirPods 2 som diskuteras inkluderar bättre ljud, aktiv brusavstängning, Siri-stöd utan att slå, hälsosensorer och svart som det andra färgalternativet. Gripmaterialet kan därför säkerställa att de nya iPhonerna inte är så lätta att glida ur handen från hösten.

Oldie träffas i Japan – och ingen vet varför

Dinosaur Jr
Comeback för rockdinosaurierna: Dinosaur Jr. är framför Ariana Grande i Japan (Foto: Rough Trade)

Det veteranska amerikanska indierockbandet Dinosaur Jr är plötsligt ”Big in Japan” – och ingen vet riktigt varför. I de japanska skyltarna sjönk hennes knappt kända 1994-tappning ”Over Your Shoulder” från 0 till 18 förra veckan, förbi nya hits som Ariana Grandes ”7 Rings.” Mystiken är att det inte finns någon uppenbar anledning till den oväntade hiten – ingen ny släpp, ingen kommersiell eller ingen social media-kampanj. Japanska experter löser nu pusslet. Den mest troliga förklaringen, enligt Gizmodo, verkar vara de otydliga nya reglerna som Billboard använder för att kartlägga sina diagram. Detta inkluderar också YouTube-klick. Från ”Over Your Shoulder” finns det inte ens en riktig YouTube-video av bandet (du kan höra det ändå). Men senast översvämmades YouTube i Japan med piratkopierade kopior av det gamla Gamehow ”Gachinko Fight Club”. I dessa klipp är ”Over Your Shoulder” i bakgrunden. YouTube-algoritmen har tydligen känt igen låten och flyttat den upp i listorna. Enigmatisk ny musikvärld.

The End of LEAD: A Grammy for Steve Jobs

Mer än sju år efter hans död har Steve Jobs nu fått en Grammy. Mer specifikt, operaen ”The (R) evolution of Steve Jobs”, som berättar om Apple-grundarens liv och arbete, utsågs till årets bästa operainspelning. Inspelningen av Santa Fe Opera Orchestra dirigerad av kompositören Mason Bates rådde bland annat mot en återinspelning av Giuseppe Verdis ”Rigoletto”.

Förresten: TechDaily finns också som ett nyhetsbrev och som en skicklighet (”Alexa, open LEAD digital Tech”).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *