Så här gör du: Berättelser

Det finns ett överraskande antal historier som är utformade dåliga och innehåll så trött att du måste undra varför någon ska titta på det.

Vad är en historia ändå?

Den ursprungliga idén (som flera gånger mer eller mindre upprörande kopierades) kom från Snapchat. Där var denna funktion ganska användbar i samband med appen. Efter att Snapchat-foton vanligtvis bara dyker upp under en kort tid och användarna annars skulle bara se innehållsrester, kom man så småningom på idén att man kan göra av dessa små rivor till och med hela historier. Det är uppenbart det: Från många små komponenter på en dag kommer någon gång berättelsen om denna dag. Historien föddes.

Berättelse = berättelse. Är så enkelt och tydligen så svårt. Det som ofta ges till dig idag har lite med ”historia” att göra. Ofta kan jag inte skaka misstanken om att någon lägger ut triviala saker som han själv inte vill se på sin egen tidslinje.

Därför några ironiska regler om berättelse, även om de kan verka lite konservativa för dig (men de har sin rättfärdighet i sociala nätverkens ålder):

display

1. Har du verkligen en berättelse att berätta eller är de bara några färgglada utdrag? Om det senare är fallet: Tänk på om dina följare verkligen vill se detta.

2. Har berättelsen en koppling, en tråd, ett uttalande? Om inte: hitta henne!

3. Naturligtvis är det trevligt när allt blinkar och gnissar. Men bara om din målgrupp är skolgården. Så tänk på din målgrupp och också på det faktum att för varje lock av filter och effekter är mindre ibland mer.

4. Mervärde! Har du en eller berättar du bara något?

5. Den yttre formen: Även om berättelser medvetet inte behöver vara en avancerad produkt: om det rycker, vinglar, är utan fokus och fortfarande väser och gör ont, skadar det dig snarare än att det hjälper.

Berättelse betyder: flera komponenter

Det händer mig om och om igen: Jag tittar på en ”berättelse” och den här berättelsen består av en bild eller en mini-video. Även om de är kryddade med filter och effekter, men i slutändan är det bara en bild eller en video. Så om du bara har en bild eller en video, gör det till ett normalt inlägg. Historien kommer bara att vara något om den är synlig temporär, rumslig och innehållsutveckling är.

Berättelser kan idealiskt vidareutvecklas till ett format eller en kategori. Du behöver några konstanter, men de är relativt enkla att hitta.

människor: I den gamla gamla tv-en kallad man moderator, idag skulle man hellre tala om en värd. Oavsett. Naturligtvis är människor fortfarande huvudet och ansiktet på ett format. Så hitta någon som kan berätta väl. Naturligtvis kan du vara dig själv. Men var självkritisk nog att känna igen när du är osäker om du inte är född värd. Det spelar ingen roll, inte alla är födda för att bli modererade.

timmar: Detta är också känt från den gamla medievärlden: gör alltid något vid en viss tidpunkt. Morgon, middag, kväll – eller till och med fast under en viss tid, till exempel Insta Tagesschau klockan 20. Med lite kreativitet och uthållighet kan du göra något trevligt.

platser: Du berättar en historia regelbundet från samma plats. Oroa dig inte, det behöver inte vara Maldiverna eller andra platser där påverkare är de viktigaste producenterna. Detta kan också ske efter ett visst möte, från en produktionsanläggning eller från huvudkontoret.

Konstans är därför en väsentlig faktor. Även om du vill bli uppfattad med ett så litet ”format” som berättelsen.

Personlighet är allt – men inte iscensatt

Berättelser handlar mer än någonsin om personlighet. Och senast kommer det att vara kritiskt. Eftersom vi är i en ständig konkurrens om uppmärksamhet, särskilt i alla branscher som hanterar kommunikation, kan den ena eller den andra vara benägen att göra det som aktörerna gör. ”overacting ” ringa. Ännu svalare, roligare, vackrare. Ännu mer av allt. Och därmed: alldeles för mycket.

Men det gör inte en personlighet. Om det inte var så klisjé skulle jag rekommendera dig äkthet. Enkelt uttryckt, var det, det är det enda du verkligen kan göra. Vi har tillräckligt med skådespelare och självaktörer i sociala nätverk.

Ange platser, använd hashtags

Var är du alls och till vilket ämne berättar du något? Dessa frågor tillhör faktiskt de små multiplikationstabellerna för publicering av sociala medier. Använd platsfunktionen och leta efter en rimlig hashtagg. Erfarenheten visar att detta är särskilt bra för antalet användare.

Interaktion: Du är inte ensam i världen

En sak till från den lilla multiplikationstabellen: Du kan och bör interagera i nätet. Du är alltid avsändare och mottagare. Men interaktion uppstår inte av sig själv. Du kan och måste göra något för det. Det är som ämnet Livestream: ställa frågor, gör en uppmaning, på något sätt bidra till att en konversation pågår.

Detta är som i det verkliga livet: Småprat eller till och med allvarliga diskussioner uppstår inte av sig själva, man måste göra början, i händelse av tvivel värden själv. Om du vill etablera dina berättelser permanent räcker det inte bara att skicka dem. Ge människor en anledning att ”slå på” igen nästa gång. Av ett annat enkelt skäl: ju mer interaktion på ditt konto, desto bättre är din närvaro. Algoritmen, du vet …

Jakubetz rekommenderar

Bara för att något är lätt att skapa betyder inte att allt annat är lätt. Det gäller lite mer än berättelser (oavsett om det är på Instagram eller de andra kanalerna som erbjuder funktionen). Ju mer sofistikerade ditt koncept, desto grundligare är dina förberedelser, desto bättre. Så gör en plan och genomför den konsekvent.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Video

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *