Så här gör du: Pageflow

Berättelse om multimedia – låter så enkelt som att det är komplext samtidigt. Helt enkelt för att det är uppenbart att inte enbart förlita sig på text i en digital tidsålder. Komplex, eftersom det inte bara kräver en annan berättande struktur, utan det kräver också betydande tekniska ansträngningar för att föra många olika element till en sida. Senast kommer det att rycka tillbaka mycket. Det är här programvaran Pageflow spelar in.

Vad kan Pageflow göra?

Idén bakom Pageflow är enkel: att berätta utan att programmera. Detta är redan känt från internetens äldsta tider, en CMS-jätten, till exempel WordPress, skapades enbart av detta skäl. Så pageflow använder också wordpress-principen: det finns en hel del standardmallar som du kan ange i en rullgardinsmeny hur en sida ska se ut. Allt annat gör Pageflow. I en textredigerare lägger du sedan rubriker och texter, det är det. Så det är ingen överdrift att säga att du kan skapa en Pageflow-sida på mindre än 5 minuter.

Hur fungerar det?

Några musklick, sidan är klar. Några musklick mer – och du har en färdig struktur. Eftersom Pageflow gör tydliga mål kan du inte gå fel. Naturligtvis behöver du en tydlig idé för en multimedierapport, vad och hur du vill berätta det. Men du behöver inte oroa dig för programmering och webbdesign.

display

Detta ser ut så här i praktiken (i det här exemplet är det mallen för en videosida).

Page flöde

Pageflow har utökat sin kapacitet betydligt under de senaste åren. Särskilt när det gäller att mobilanvändning och sociala medier har blivit standarder. Därför kan utseendet nu ställas in individuellt och olika alternativ för sociala medier väljs.

Dessutom kan du bädda in externa videor i ditt projekt, till skillnad från de första versionerna. Bädda in videor presenteras i en ram och kombineras med bakgrundsbild och text.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Multimedia-checklistan

Pageflow2

Vad du inte kan göra med Pageflow

Fördelen med Pageflow är samtidigt dess nackdel – åtminstone om du vill ha något mer individuellt: Mallarna är rigorösa och tillåter knappt några avvikelser från standarden. Sedan lanseringen 2014 har Pageflow dock ökat sina designalternativ avsevärt. Det finns nu 14 mallar att välja mellan inklusive till exempel ”före-efter” -jämförelser eller inbäddning av 360-graders videor. Så om du inte har så snygga idéer, täcker de flödesmallar allt som har blivit standard i multimediahistorier.

Hur installerar jag Pageflow?

Det finns två varianter: en installation på den egna servern och en version som är värd på Pageflow-servrarna. Den förra bör vara försiktig: Installationen är en komplex enhet och inte jämförbar med en WordPress-installation. Det finns också den hostade versionen, som kan vara dyr om du vill använda dem i större utsträckning (se även följande prislista). Det är därför du inte har riktigt goda skäl för att installera på din egen server.

Vad kostar det?

Pageflow är tillgängligt som öppen källkod och som en värd version i ett månadsabonnemang från 8,50 euro till 399 euro. Pageflow tillåter också en obegränsad provversion. Och se upp: För den så kallade kodningen av videomaterial debiteras Pageflow ytterligare avgifter (utom i XL-versionen). Likaså kostar den månatliga trafiken dessutom. Pageflow är dock mycket flexibel när det gäller tulländringar och tullarna kan ändras på månadsvis. Detta är särskilt användbart i början eller när man startar nya projekt. En uppskattning särskilt av trafiken innan att ge är ett lotterispel.

Jakubetz rekommenderar

Pageflow lever från multimedia. Och igen, särskilt bra foton och videor. Multimediahistorier med ”Pageflow” är meningsfulla om du har mycket bra rörligt bildmaterial tillsammans. Om du vill berätta en lång och texttung historia, bör du leta efter ett alternativ. För sann multimedia är Pageflow fortfarande toppmodern.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Ljud i texten

Och förresten: Hur man berättar bra historier för att nå rätt publik, du lär dig på W & V Masterclass Content Marketing

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *