De största misslyckandena i teknikens historia

En bransch firar sig själv. Flera leverantörer tillkännager lanseringen av fällbara smartphones på årets Mobile World Congress i Barcelona. Oavsett om Samsung Galaxy Fold eller Huawei Mate X: Ingen vet om de verkligen gillar massan eller om enheterna dammar i hyllorna. Det skulle inte vara de första påstått banbrytande introduktionerna av ny teknik, som visade sig efter en kort tid som inte masskompatibelt fel.

LEAD påminner om några av de största misslyckandena i teknikens historia.

Apple Newton

Newton Photo 2 Credit Oldcomputers Net
Apple Newton (Foto: Oldcomputers.net)

Ingenting mindre än ”en revolution” tillkännagav den dåvarande Apple-chefen John Sculley när han visade MessagePad Newton för första gången i en demo på CES i Las Vegas. Scully beställde en pizza över Newton, som var Apples första nya produkt sedan 1984 (Macintosh). Och med Scully ville profilera sig mot Steve Jobs, som hade uppfunnit Mac med Steve Wozniak. Den mobila Apple Personal Digital Assistant (PDA) skulle ske i april 1992. Det tog ytterligare ett år, på grund av interna spänningar hos Apple, över formfaktorn tills den var klar i augusti 1993 – för $ 700. En medlem av Newton-teamet hade skjutit sig själv i sin lägenhet. En annan teammedlem gick i fängelse: Efter en sammanbrott på grund av det hårda arbetet hade han attackerat en rumskamrat. När utgivningen ägde rum var Scully inte längre Apples VD. Det verkliga misslyckandet var förmodligen att Apple före sin tid, handskrivningsigenkänningen av Newton var eländig. Steve Jobs stängde sedan Newton 1998. Det tog ytterligare nio år innan Jobs introducerade ytterligare en PDA: iPhone, som blev en framgång.

Nintendo Virtual Boy

Nintendo Virtual Boy Photo 2 Credit Flickr Serge Segal
Nintendo Virtual Boy (Foto: Flickr / Serge Segal)

Med Super Mario har Nintendo landat en blockbuster. N64, Super Nintendo eller NES – dessa konsoler glädde alla på 90-talet. Och ändå felaktigt beräknade asiaterna korrekt: 1995 kom de före den nu trendiga trenden VR tidigare – med en virtual reality-glasögon, som var en konsol. Nintendo Virtual Boy hade bara tvåfärgade spel och en extremt rödaktig skärm, själva glasögonen hade förmodligen inte testats i laboratorierna på lång sikt. Många av köparna klagade på en allvarlig huvudvärk i ”dykmask” som den kallades. Spelutbudet var också magert. Bara 22 spel fanns tillgängliga. Nintendo ville sälja 250 000 enheter i första svingen, det fanns bara 140 000. Eftersom Nintendo redan hade meddelat Nintendo 64. Kunderna föredrog att vänta på det. Och med SEGA Saturnus eller Sony Playstation fanns det ännu bättre konkurrenter vid den tiden. I slutändan sålde Virtual Boy minst 770 000 gånger. Till och med idag kan den beställas i en ny utgåva av hardcore-fans på eBay, för knappt 200 euro, levereras importen direkt från Japan till Tyskland.

Microsoft Zune

Microsoft Zune Credit Youtube Com Diy University
Microsoft Zune (Foto: DIY University)

Med iPod landade Apple i fältet för mobila MP3-spelare en otrolig framgång: År 2001 kom iPod på marknaden, ensam 2005, sålde han 42 miljoner gånger. Klart att Microsoft kom 2006 med den annonserade som iPod-konkurrenten Zune MP3-spelare tydligt sent. Zune hade ingenting som iPod inte kunde (längre). Och DRM-skyddade låtar var bara spelbara om användaren tidigare hade köpt låtarna på Zune Marketplace. Kompatibiliteten med andra musiknedladdningsplattformar saknades helt. Så Zune kom inte ens till Europa, han såldes bara i USA och Kanada. Den tredje generationen från 2009, kallad Zune HD, förblev den sista. 2011 uppgav Microsoft att Zune inte längre utvecklas. I oktober 2012 var äntligen slut. Tillbehör finns fortfarande tillgängliga på Amazon och eBay. Windows Phone integrerad som en musikspelare som en ersättning, men till och med Windows Phone kunde inte se över enheter från Apple och Samsung. Marknadsandelen är inte längre mätbar i dag.

Amazon Fire Phone

Amazon Fire Phone Credit
Amazon Fire Phone (Foto: Amazon)

Ett misslyckande med modern tid: Med Fire Phone ville Amazon tävla sommaren 2014 mot iPhone, som redan var sex år gammal och mycket framgångsrik vid denna tid. Efter ett år slutade Amazon produktionen redan. Den smarta funktionen – ett fotoprogram som kände igen objekt som sedan kunde beställas direkt från Amazon – ansågs vara revolutionerande. Men planen att skruva upp försäljningen misslyckades onödigt. 649 dollar, motsvarande 600 euro, ville knappast någon betala för den optiskt helt ospektakulära smarttelefonen. I Tyskland lanserade Telekom ensam brandtelefonen. Kunder till andra leverantörer var inlåsta. Först i oktober fanns brandtelefonen utan kontrakt. Därefter följde ett prisfall till 140 euro (149 dollar). I slutet av augusti 2015 var över. Inte ens det lägsta priset lockade köpare. Bristen på appar bidrog också till misslyckandet. Även om operativsystemet FireOS var baserat på Android, kunde inga appar laddas ner från Google Play Store, men endast från Amazon App Store. Avdelningen ”Fire Phone” omdisponerades sedan på Amazon. De anställda, som inte avskedades, delegerade gruppen till det nya projektet ”Amazon Echo”. Det, som vi vet idag, var mycket mer framgångsrikt än Fire Phone-projektet.

Minidisc

Sony Mini Disc Recorder Mz 1 Credit Wikipedia
Sony MiniDisc (Foto: Wikipedia)

Mini-skiva, max-flopp. Sony-gruppen ville placera MiniDisc från 1991 som en konkurrent till CD-skivan. Lansering av lagringsmediet ägde rum ett år senare. Från november var Sony MZ-1 den första MiniDisc-inspelaren tillgänglig från specialhandlare. Men snarare på radiostationer och inspelningsstudior, men mindre på massmarknaden, väckte MiniDisc uppmärksamhet. I slutändan var Sony det enda företaget som kastade MD-enheter på marknaden. Endast i Japan såg det ut som en triumf. Det räckte inte för MiniDisc att överleva. I september 2011 avbröt Sony produktionen av lämpliga MD-enheter. Efterträdaren Hi-MD floppade också.

3D-tv

3 D TV-kredit Philips De
3D-tv-apparater kunde inte råda på marknaden (Foto: Philips)

Fantasifilmen ”Avatar” av Titanic-regissören James Cameron borde från 2009 få genombrottet för 3D-TV-apparater. 3D-TV-apparater betraktades som nästa stora hype, men det saknades innehåll. Urvalet av 3D-filmer var för litet. Många ränder konverterades därefter till 3D, men bildkvaliteten led. Blockbuster som kastades ut på marknaden som ”Star Wars” eller ”The Hobbit” var oerhört i 3D. De erforderliga 3D-glasögonen var obekväma, färgerna i filmerna verkade mörkare än någonsin. Glasögonbärare förblev nästan utan det, såvida de inte ville bära två glasögon medan de tittade på en film. 2016 antog de stora leverantörerna av TV-utrustning som Samsung, Philips och LG av 3D. De satt på UHD från och med nu.

Intressant: teknologistrenderna 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *