Innehåll som en tjänst: Det är så bra marknadsföring går över alla kanaler

Innehållsmarknadsföring blir mer och mer komplex och komplex för företag. Slutligen finns det en mängd olika kanaler genom vilka du kan kontakta din kund eller en potentiell ny kund. Förutom de vanliga blogginlägg och nyhetsbrev erbjuder särskilt sociala medier helt nya möjligheter att nå en yngre målgrupp.

Med antalet nya kanaler ökar den administrativa bördan. Eftersom innehåll bör behandlas på olika sätt beroende på kanalen för att ge en positiv användarupplevelse med varumärket. Detta kan åtgärdas av Content as a Service, CaaS för kort. Bakom den ligger en IT-baserad molnmodell, som mest används i marknadsföring och bör hjälpa till att optimera innehållet på alla kanaler. Innehåll skapas en gång och oberoende av media och tillhandahålls via gränssnitt.

CaaS – En lösning för alla företag?

I allmänhet är innehåll som tjänst i princip lämpligt för alla företag. I princip bör man jämföra kostnaderna med ansträngningen. Företag som bara driver en blogg och en social media-kanal kan säkert hantera sitt innehåll även utan CaaS-lösning, eftersom ansträngningen är ganska begränsad.

display

För företag som behöver hantera flera kanaler som nyhetsbrev, onlinebutiker och olika sociala medier eller som är internationellt placerade, kan en sådan molnlösning vara användbar. När allt kommer omkring visar en IDC-studie om ”Cloud Trends in Germany 2018” att redan 90 procent av de undersökta företagen hanterar sin IT-strategi via ett moln. Det första steget mot Content as a Service är därför förberett.

1. Rätt kravhantering

Först och främst är det viktigt att känna igen symptomen i ditt eget företag. Var är en hög manuell ansträngning? Vilka processer kan automatiseras? Till exempel, om marknadsföring bara hanterar dyra processer och knappt kan reagera kreativt och snabbt på innehåll, kan innehåll som en tjänst vara en verklig hjälp. En inledande processanalys klargör detaljnivån som krävs för en CaaS-lösning. Eftersom även det finns olika användningsområden, som kan anpassas till varje företag individuellt.

Du kanske också är intresserad av detta: Innehållsmarknadsföring utan strategi är inte innehållsmarknadsföring

2. Bryt upp siloliknande strukturer

För att möjliggöra CaaS-lösningar måste silor delas upp både mellan de enskilda avdelningarna och i varje medarbetares medvetande. Eftersom innehåll ofta lagras på olika domäner och kommer från olika avdelningar som kommunicerar lite med varandra. Det viktigaste för CaaS är dock att de som använder lösningen aktivt kommunicerar och drar ihop. Vår observation i den dagliga verksamheten visar att särskilt IT- och marknadsavdelningen ofta inte sitter i samma båt, vilket företag måste ändra definitivt.

3. Använd rätt system

Alfa och omega vid implementeringen av en CaaS-lösning är användningen av lämpliga system. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt datahantering, separering av logik och layout, öppna gränssnitt och arbetsflödeshantering. Varje anställd måste ha tillgång till samma innehåll för att skapa en enhetlig databas i molnet. Endast på detta sätt kan IT- och marknadsavdelningen kopplas samman.

Detta fungerar med ett Headless Web Content Management System (WCMS). Uppgifterna lagras i WCMS. Men systemet hanterar bara innehållet i en databas, det finns ingen CMS-frontend. Därför har ett huvudlöst CMS också gränssnitt, ett så kallad Application Programming Interface (API). Dessa gränssnitt innehåller flera funktioner som andra system, kanaler och plattformar kan använda för att läsa innehåll från databasen. Den kanalspecifika formateringen sker sedan utanför WCMS på respektive kanal. Detta innebär att olika system och plattformar kan komma åt det centrala innehållet när som helst.

4. Behandla innehåll som data

Företag bör nu börja jämställa innehåll och data. Till och med innehåll kan struktureras, analyseras och mätas – ungefär som stora databaser. Det är därför det är så viktigt att bygga en marknadsföringspool som inte bara lagrar alla data utan allt innehåll också. Det bör regelbundet analyseras och utvärderas hur bra vilket innehåll presterar. Dessutom är det viktigt i strategin för innehållsmarknadsföring att bestämma vilket innehåll som kan återvinnas på vilka kanaler. Detta skapar först en holistisk strategi.

5. Steg för steg implementering – ett måste

Innehåll som tjänst är bara en komponent i optimeringen av din egen digitala strategi. I de flesta fall måste komplexa systemlandskap analyseras och slås samman. En steg-för-steg-implementering är oundviklig – framför allt måste de anställda tas för hand och integreras i processen i ett tidigt skede. Detta är det enda sättet att garantera att varje anställd förstår idén bakom innehålls-som-en-service-strategin och är beredd att integrera den i den dagliga verksamheten. För detta måste företag också vara beredda att implementera processer smidiga och flexibla.

Vilka är de direkta fördelarna för företag?

Förutom en snabb tid att marknadsföra kan Content as a Service också användas för att hitta nya och kreativa marknadsföringsmetoder. Framför allt kan områdena med innehållshandel, dvs koppling av innehåll till onlinebutiken, eller till och med kundupplevelsen påverkas positivt. När allt kommer omkring behöver innehåll bara behandlas intensivt igen och kan sedan spelas över alla kanaler. Detta sparar tid och minskar medarbetarnas arbetsbelastning vid marknadsföring.

Ändå bör företag notera att Content as a Service naturligtvis inte fungerar som ett ”mirakelvapen”, utan bara genom en väl utvecklad innehållsstrategi. Alla som följer detta och noggrant tänker ut sin innehållsplan har hittat ett framtidsinriktat och hållbart alternativ med CaaS som tillåter smidigt arbete över alla innehållskanaler.

Du kanske också är intresserad av detta: Så här betalar innehållsmarknadsföring för ditt varumärke

Arndt Kühne är grundare och verkställande direktör för Berlins digitala byrå Basilicom. Basilicom ser sig vara en strategisk och teknisk partner för digitala projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *