Investering utan risk

Att känna kunden från alla perspektiv och förstå hans önskemål är mer komplicerat idag än någonsin tidigare. Fler och fler beröringspunkter och mer och mer data samlas in – och se till att dataanalytikerna även med den senaste tekniken och mycket datorkraft med utvärderingarna svåra att uppfylla. På multikanal följde Crosschannel och omnichannel.

Oavsett vilka buzzwords på årets Dmexco som kastas runt, är trenden klar: shopping, marknadsföring och kundinteraktion är nu mycket mer mångsidig och komplex än de var för bara några år sedan, och dagens kunder har fler val än någonsin tidigare tidigare – och han har blivit mer säker på sitt val och landar i värsta fall med bara ett klick på konkurrenten.

Tobias Weidemann
Tobias Weidemann är frilansjournalist för många affärs- och teknikmedier samt konsult inom innehåll och digitala ämnen (foto: privat)

Detta är en utmaning för företag men också för mjukvarutillverkare som bör säkerställa ordning och kunskap i företag. De måste göra det möjligt för organisationer att förstå och utvärdera sina kunders önskemål – helst individuellt och i realtid. Ett högt mål, som fortfarande inte realiseras i tyska företag (med några få undantag).

display

Datamarknadsföring: Det beror på företagskulturen

I flera år har vi pratat om prediktiv analys, kundresan och datadriven marknadsföring på Dmexco och många andra mässor och branschkongresser. Men även om det här är buzzwords som många chefer nu har lättare att prata om än för några år sedan, måste koncepten först fyllas med liv. Och detta kräver digitala chefer på C-nivå med tillräckligt stöd för att initiera hållbar förändring och ta arbetskraften på väg till digitalisering.

Eftersom datamarknadsföring endast är en teknisk fråga i viss utsträckning: Att etablera en datadriven kultur i ett företag är en av de viktigaste utmaningarna i dag – och detta i alla branscher. Ägarstyrda små och medelstora företag kämpar ofta i detta land. Anledningen är i många fall en skillnad i bolagsstyrning. Medan det i USA råder mer praktisk mentalitet och saker inom datamarknadsföring är bara testade, måste allt vara perfekt med oss.

Mycket inom datadriven marknadsföring är en test-och-fel-process, en sökning efter giltiga resultat, en kontinuerlig inlärningsprocess. Men inlärningskurvan ökar stadigt tack vare den ökande datorkraften och erfarenheten från företag och tjänsteleverantörer och kommer att göra dataanalytiker till en populär professionell grupp i framtiden.

Twitter ser detta också, som en Twitter-undersökning har visat: Många företag i Tyskland litar inte på deltagarna i undersökningen att strategiskt ta till sig ämnet datamarknadsföring. Det är dags att något förändras.

Förresten, när det gäller datahantering, möter företag en innovation i konkurrensmiljön. Ofta är det inte så mycket de direkta konkurrenterna, med vilka de tävlar om insikt, kunskap och proffs, utan snarare de stora teknikdrivna amerikanska företagen från Google till Amazon, som också kommer att tjäna pengar med data i framtiden vara eller redan göra det.

Oavsett om du kombinerar dem med kombinationer av bokstäver som GAFA, FAANG eller GAFAM är obetydligt och ändrar inte det faktum att tyska företag åter riskerar att hålla sig bakom de amerikanska företagen och bli beroende av dem.

Ändå är datamarknadsföring fortfarande ett område där det handlar om att skapa kundupplevelser och kundupplevelser när det gäller service – och skapa historier som kunden kommer att berätta vid fester och i bekanta kretsen: Hotellbolaget, när han går in i Hotell aktiverade omedelbart det förbokade rummet, kunden genererar en kod som han kommer till sitt rum utan mycket registrering och gör honom på grund av hans senaste besök lämpliga (!) Förslag för kvällen.

Eller telekomleverantören, som känner igen i händelse av strömavbrott i fasttelefonen, att kunden har ett mobiltelefonavtal och informerar honom via SMS att han har bokat 50 GB på kortet, så han arbetar idag trots att han saknar fasttelefon via tethering kan tills skadorna på vägen är löst. I framtiden handlar det om att lösa problem som kunden inte ens visste att han hade tidigare.

Lös datasilo och identifiera datamönster

För att detta ska lyckas räcker inte ren insamling av data. Den mycket större utmaningen är nätverkandet av datasilo, som har vuxit över år, med en en-till-en datatilldelning och en centraliserad datastruktur, särskilt för storskaliga företag (nystartade företag är naturligtvis lättare). Detta säkerställer att ett företag kan slå samman och använda all information som det har om kunden. Och en annan uppgift är att identifiera datamönster och extrahera rätt insikter för produkthantering och kundrelation. Eftersom datamarknadsföring är mer än bara en ensidig orsak-och-effekt-kombination.

Det handlar om interaktion med klienten, om dialogen, som ofta är ordlös och otalad. Utmaningen är att känna igen kundens önskemål, även om han inte (ännu) uttrycker dem, helst inte ens känner till dem. Data bör kunna garantera detta. Och troligen kommer maskininlärning och konstgjord intelligens att säkerställa att räkningen kommer upp inom en överskådlig framtid. Speciellt här förväntas de närmaste åren med banbrytande förändringar.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Låt oss komma ihåg vad som var verkligheten för 20 eller 10 år sedan och hur snabbt förhållandena kan förändras. Redan 2011 eller 2012 talade branschen om datadrivna marknadsföringsprocesser på Dmexco. Men till skillnad från då, när kundresan fortfarande var mycket fragmentarisk och köpprocesser vanligtvis fortfarande obligatoriska på kontorsdatoren, har i dag alla den mest personliga IT-enheten alltid man – och gör det mesta av forskningen (om inte i många fall köpprocesserna) via smartphone.

Vid den tiden hade vi ingen aning om att i många vardagsrum på några år skulle vara intelligenta, interaktiva högtalare à la Amazon Echo, som kommer att uppfylla våra önskemål på begäran (även om det i sällsynthet hittills är sällan, men också det är bara en fråga om tid).

De som investerar i datamarknadsföring nu kan vinna mycket

För många företag är vägen till en fungerande datamarknadsstrategi fortfarande väldigt långt – eftersom förståelsen saknas, eftersom verksamheten fortfarande körs för närvarande utan datamarknadsföring och eftersom digital transformation och en övergång till datadriven marknadsföring är en ansträngning, vilket också kan åtföljas av misstag.

Företag rekommenderas väl att börja med att tillåta några av dessa misstag och tillföra värde. Datamarknadsföring kan berika alla processer under hela produktcykeln med ytterligare insikter – produktutveckling, beslutsfattande om varianter, prissättning och intäktsmodeller, och sist men inte minst kommunikation med kunden innan köpprocessen och under processen.

Till författaren: Tobias Weidemann är frilansjournalist för många affärs- och teknikmedier samt konsult inom innehåll och digitala ämnen. Hans inlägg är en sammanfattning från Adobe Twitter Takeover.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *