Test: En vecka med den nya Apple Watch 5

I veckor hade spekulationer om de tre nya iPhonerna dominerat Apple-ryktfabriken. Tips för en ny Apple Watch-generation var nästan borta. Det faktum att serien 5 sedan presenterades tillsammans med iPhonerna, men inte överraskande: Traditionellt uppdaterade Apple klockan ofta under hösten.

Jag har testat den nya Apple Watch 5 i aluminiumversionen, 44 mm med arktiskt blått armband, nu en vecka. Förresten, 70 procent av alla Apple Watch-användare är första gången köpare, bestämd CNBC.

Jag äger alla generationer sedan första försäljningslanseringen och har kunnat jämföra klockmodellerna så bra under åren. De allmänna specifikationerna för den nya serien 5 bör nu vara kända för potentiella köpare. Se upp: Så jag håller mig till mer intressanta upptäckter under mina första sju dagar med Series 5.

Apple Watch 5 armband
Apple säljer också armband i nya höstfärger för utgivningen av Watch 5 (Foto: Apple)

Låt oss börja med mina observationer om den nya funktionen som Apple framhäver i serie 5: den nya funktionen ”Alltid på skärm”.

display

Inga så kallade branschinsiders hade den här nya funktionen i förväg på slip. Egentligen konstigt, eftersom funktionen är försenad. Även om många andra smartwatches har gjort det möjligt för användaren i flera år att se skärmen permanent, har Apple tagit mycket längre tid. Tidigare – fram till och med serie 4 – mörkare skärmen igen och igen när du sänkte armen. Fram till dess kunde användare bara bestämma om de ville aktivera skärmen i 15 eller 70 sekunder när man lyfter armen.

I det nya spegelTalskolumnist Stefan Kuzmany hånar den nya alltid-på-skärmen: ”Och kommer (2020) till och med att ha en Apple Watch, vars urtavla ständigt är synlig och kan klara sig utan batteri, eftersom den drivs av ett komplext växelsystem?”
Trots all ondskan i nätet: Funktionen ”alltid på” är ett stort hopp för klockanvändare.

Apples reklammotto är ”Den här klockan har en skärm som aldrig sover.” Min första vecka med testning visar att det finns vissa begränsningar som du bör tänka på innan du köper Series 5. ”Alltid på” betyder inte ”alltid på”.

Apple Watch 5-visningsratten
Dessutom levererades en minimalistisk ny urtavla med watchOS 6 (Foto: Apple)

Apple har gjort förordningar vid denna tidpunkt. Detta möjliggörs av den nya LTPO-skärmen med en variabel uppdateringsfrekvens, som kan växla mellan 60 och 1 Hz, beroende på bärbarhetens aktivitet.

Tidsvisningen uppdateras bara en gång per minut när handleden pekar nedåt, detsamma gäller de så kallade komplikationerna på ratten. Dessutom bleknar klockan delvis ut den andra handen för att spara batteri. Inte alls är komplikationer med livedata (till exempel från kompassen). Komplikationer till kalender-, väder- eller tredjepartsapplikationer uppdateras ibland endast oregelbundet eller vid behov, men minst en gång per minut.

I allmänhet kan ”Alltid på” också inaktiveras. Det här alternativet finns under Inställningar -> Display & Ljusstyrka -> Alltid på själva klockan Pro-tips: Där kan du också dölja komplikationer med ätande när det gäller nyheter eller kalendermöten. Bra för idrottare men: Träningsappen är synlig under din idrott, så träningsinformation är alltid synlig.

Apple Watch 5 New Dial
Passar med den nya Apple Watch 5 i butiken (Foto: Apple)

Tillbaka till intryck av den faktiska skärmen i den nya serien 5. Specifikationerna är desamma. Serien 5 kompletterades med titan och keramikhus. Alu är fortfarande det billigaste alternativet (från 449 euro) följt av rostfritt stål (från 749 euro). Titan börjar på 849 euro, keramik på 1399 euro.

Känns som den nya skärmen men ”mer krispig”, kanske den typiska psykologiska effekten av ett nytt köp. Jag märkte en förändring strax efter att klockan var dockad: infografen Watchface såg konstigt blek ut. Min favorit Watchface var inte längre ett blickfång. Vem står inför samma problem: Apple hade antagligen fått några kritiska kommentarer, infografurens yta var för färgstark och därför för förvirrande. För mig var det motsatta sant. Watchface med sina åtta visningsalternativ vann enligt min åsikt av de många färgerna.

Om du hellre vill föredra den gamla versionen: För att återställa Infograph Watchface till sitt ursprungliga färgläge, tryck på Infograph Watchface och välj sedan alternativet ”Customize”. Välj färgjustering och vrid den digitala kronan tills färgalternativet ”Svart” visas. Se och se: Alla åtta komplikationer visas igen i sina ursprungliga färger.

Om du vill kan du också njuta av nya ringer. Trevlig sak, även om jag stannar på grund av variationen i Infograph Watchface. Synd kvar med Series 5: Watchfaces tredje part tillåter inte Apple, bara deras egna skapelser.

Apple Watch 5 kompass
Den nya kompass-appen i serien 5 (Foto: Apple)

Även i App Store-området har gjort mycket för det bästa eller ännu bättre i serien 5. App Store på klockan ser också visuellt modern ut. Laddningstiderna för appar har minskat avsevärt. Urvalet har också blivit större: Förutom den förfallna kompassen donerade Apple serien 5 för första gången sin egen kalkylator-app. IPad saknar fortfarande en egen kalkylator-app, men inte längre på klockan.

Extra tips att prova: Om du trycker på procentknappen beräknar den nya appen också tipset i restaurangen eller delar upp det totala beloppet under antalet personer som deltar i måltiden.

Användbar under den första veckan var också förmågan att spela in direkt på röstmemonerna i Series 5. Ljudnivån kan nu mätas. Jag är inte målgruppen för appen för cykelprotokoll, men många kvinnor ger redan den nya applikationen beröm. En ganska okänd tredjeparts Basic-app för Series 5 är MiniWiki, så Wikipedia-poster hittar nu också vägen direkt till klockan, tack vare den nya stora uppdateringen även på tyska.

Apple Watch 5 Hermes Edition
Lyxversionen av Watch 5: Hérmes Edition (Foto: Apple)

Slutsats efter en vecka

Efter en vecka med en ny modell kan det bara finnas första intryck, inte en helhetsbild. Men även om förbättringarna och förbättringarna vid första anblicken verkar som (nödvändiga) tillägg: Serien 5 är den logiska och konsekventa framstegen för serien 4, inte ett kvantesprång, utan en elementär justering på så många små platser.

På serien 5 visar igen: Apple har med Watch en huvudplan, en genomtänkt färdplan. Den smarta gadgeten, död av de flesta kritiker efter lanseringen av den första generationen, har blivit oumbärlig i min vardag. Och det gäller också miljontals andra klockanvändare enligt de utestående försäljningssiffrorna.

Apple underbygger sin hegemoni på smartwatchmarknaden med Series 5 och kommer att behålla det på lång sikt om företaget fortsätter att utveckla det så intelligent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *