Om hemmet vet hur man ska kryssa för

Det smarta hemmet verkar leva. Det tvingar mig ur sängen på morgonen, för först då slocknar larmet. Musiken från min spellista kommer att köras så snart jag kommer in i vardagsrummet. Jag känner mig som i framtiden när en automatiserad siri-liknande robotröst önskar mig ”en god natts vila” innan jag sover. Huset får veta att jag inte vill ha ett starkt ljus, utan en nedtonad belysning när jag tappar in på badrummet på natten.

För en dag och en natt bor jag i ett av Loxones Smart Homes. Företaget säljer en komplett lösning av helautomatiska hushållsapparater. Jag vill ta reda på hur intelligent ett nätverkshus verkligen är och vilka fördelar det erbjuder mig.

Att leva intelligent – ett självexperiment

Huset ligger i Kollerschlag, en liten marknadsstad i Övre Österrike, knappt 35 kilometer från Passau. Från utsidan ser det ut som ett normalt och lyxigt hus.

Färgen på belysningen i det intelligenta huset kan väljas godtyckligt (Bild: Loxone)

Jag går runt i huset och inser att det är smart, men det saknar något.

Språkassistenter som jag kan beordra, galna smarta prylar som en pratande spegel, ett självpåfyllbart kylskåp, en toalett som städar sig själv eller andra udda enheter – jag kan inte hitta allt det här.

display

Istället hänger här i varje rum en svart, fyrkantig pekplatta, över vilken jag kan justera belysningen, skuggningen och musiksystemet. Pekplattan är integrerad i köksön i köket. Ju mer jag klickar och försöker, jag förstår hur tekniken fungerar. Men det finns också en guide:

 • 54523868 2283205695076819 6946314143272009728 N
  (Bilder: Riaz)
 • 54435012 2062997493798840 5879115375529951232 N
 • 55443342 2363492177230066 1493016660284538880 N

En av funktionerna i Loxone är den smarta belysningen. Oavsett i vilket rum jag kör tänds ljuset automatiskt. Det går av när jag lämnar det. Ljusstämningarna med de olika färgerna kan ställas in godtyckligt. Samtidigt låter musiken i bakgrunden med ljuset. Här kan du ställa in om egna spellistor eller radiohits ska köras.

Naturligtvis försökte jag allt detta:

 • C Loxone Showhome Lightscene 02
  (Bilder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Lightscene 01
  (Bilder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Lightscene 03
  (Bilder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Boyta Orange
  (Bilder: Loxone)

Jag ställer mig frågan: Behöver det verkligen det? Svaret är förmodligen nej. Men tillhör ett smart hem. Det är bekvämt, tror jag, när ljuset tänds automatiskt. Jag behöver inte leta efter ljusströmbrytaren och behöver inte heller säga Alexa eller Siri någonting.

I samtal med Rüdiger Keinberger, VD för Loxone, lär jag mig att företaget förlitar sig på basutrustningen i ett smart hem och inte på enskilda smarta enheter. ”Smart Home betyder för Loxone, om huset tar över tjänsten för oss och inte vi måste driva huset,” säger Keinberger. ”Det smarta huset gör exakt det som bara för några generationer sedan var reserverat för de välmående, som fick allt gjort av butlers som kom innan och gjorde allt som vi ville ha det.”

Jag medger: Jag är ändå lite besviken. Min idé inkluderar också smarta apparater i ett smart hem. Men jag upptäcker att dessa enkelt kan integreras i Loxones intelligenta hushållsapparater och programmeras individuellt. Detta gäller även språkassistenter.

Du kanske också är intresserad av detta: Smart Home: Automatiseringen av sekretess

Framtidens smarta hus fokuserar på hållbarhet

Jag börjar inse att ett smart hem inte behöver vara ”kul” i första hand. Det är mycket viktigare att det nätverkade hemmet passar för framtiden – med alla dess utmaningar.

Ett viktigt ämne: hållbarhet. ”I många hushåll hålls temperaturen konstant, oavsett om invånarna är i huset eller inte,” säger Keinberger. ”Det är slöseri med energi. Smart Home ser till att jag har rätt temperatur, rätt ljus vid rätt tidpunkt.” Huset driver energihantering och har tanken på energibesparing i åtanke, eftersom alla affärer från skuggning till ljus interagerar.

Dessutom används solenergi när det är möjligt för att få rummen upp till önskad temperatur. Vid min övning är det vinter och det snöar – det är huset medvetet och det inaktiverar skuggningen. På sommaren förblir persiennerna ner för att skydda mot överhettning. Syftet är inte att onödigt värma rummen och därmed spara värmekostnader.

Jag ser i appen en standby-mördare, de oanvända enheterna i huset och power guzzlers från nätverket tar – till exempel om jag sover ändå eller på jobbet.

Dessutom har jag möjlighet i det intelligenta huset att producera elektricitet med det solcellssystemet och använda det – till exempel för att göra tvätt. Appen visar mig när solenergi är tillgängligt.

Det finns också en energiknapp som jag försöker. Med ett dubbelklick på pekplattan stängs hela rummet av: ljus, musik, bastuvärmare. Med ett tredubbelt klick satte jag hela huset i djup sömn eller frånvaro. All belysning i huset, musik, apparater slocknar. Värmaren sänks. Alla Statisken till min egen energihantering ser jag i appen. Ganska smart.

C Loxone App Energy Web
Du kan driva din egen energihantering i Smart Home (Bild: Loxone)

Det smarta hemmet och jag kommer att bli ett

Ju längre jag stannar här i huset, desto mer bekant blir jag med tekniken. Jag är inte rädd längre när musiken börjar bli för hög och plötsligt när jag byter rum. Jag vet nu hur man justerar volymen i appen. Jag kan sitta bekvämt framför TV: n och slå på spisen med fjärrkontrollen. Det finns även en smart bastu i huset. Ugnen, ljuset, en mjuk musik – allt detta kan justeras innan du ens kommer in i wellnessområdet.

Jag trycker på alla knappar för att prova allt. Ja, även utan smarta prylar börjar det bli kul här.

C Loxone Showhome Bastu 03
Wellnessområdet Loxone (Bild: Loxone)

Alexa, Siri och Co. ganska oönskade

Vad händer med mina data i Smart Home? Med den ständigt framväxande digitaliseringen inom alla områden – i detta fall i boområdet ”levande” är uppgifterna samtidigt i riskzonen. Det faktum att Alexa, Siri, Cortana och alla andra språkassistenter inte kan hittas i Loxone Smart Home har en fördel: Sekretess är skyddat.

”Vi samlar inte in någon information alls – vi tar vårt skäl att tro att vårt smarta hem fungerar som ett stängt system – våra kunders data lagras på Miniserver och lämnar inte deras hem,” förklarar Keinberger. ”Om någon vill integrera Alexa och Co. i det smarta hemmet – är det enkelt att programmera med Loxone-tekniken, men du måste vara medveten om att du tar med dig en spion i huset.”

En fan av språkassistenter är inte så Loxone. På vissa platser skulle de faktiskt vara mer praktiska – särskilt om du ännu inte är så bekant med klicktekniken på pekplattan. Den som redan har en digital assistent i vardagsrummet skulle säkert sakna honom i ett så privatlivsvänligt hem.

Personligen är jag omgiven av datafel som Facebook, Google, Huawei och jag måste säga att det känns bra att veta att åtminstone det smarta hemmet skyddar min integritet och inte lagrar ytterligare data på okända servrar eller moln. Hackare har nästan ingen chans här – förutom att de kommer personligen och stjäl Miniserver.

Om huset låtsas vara närvarande …

Jag kan föreställa mig att en eller två grannar orsakar förvirring när lampor plötsligt tänds i huset – även om invånarna själva har meddelat att de ska på semester. En användbar funktion i den kompletta lösningen från Loxone är närvarosimuleringen. Detta bör hålla inbrottstjuvar borta om du är längre ute i huset.

Skulle en inbrottstjuv fortfarande våga komma in i huset, startar det skingra larmsystemet. Naturligtvis kommer jag inte att ta det och prova det. Med några få beröringar på pekplattan låtsas jag lämna huset och slå på innan larmsystemet. Sedan öppnar jag balkongdörren i vardagsrummet.

Huset registrerar: En inkräktare har fått tillgång till huset. Ljusen börjar bli galen. Bullret är outhärdligt. Jag är rädd att grannarna kommer ut ur sina hem och stänger larmet snabbt. I Loxone-appen dyker upp omedelbart ett meddelande och informerar mig om att någon har brutit in. Även om det är jag, slår mitt hjärta mycket. Det här galna huset.

Polisen är också övertygad om detta intelligenta larmsystem. Federal Criminal Police Office har redan vänt sig till Loxone för att äntligen bekanta 20 poliser med smarta hemtekniken. Utbildningen fokuserade på säkerhetsfrågor och inbrottsförebyggande genom närvarosimulering och åtkomstlösningar som videointercoms och larm.

Förresten: Loxone har redan realiserat mer än 85 000 smarta hemprojekt över hela världen. Alla som är intresserade kan boka en turné gratis i ett av flaggskeppets smarta hem. Loxone har flera platser.

Naturligtvis kommer en sådan hushållsapparat på sin bekostnad. För närvarande kostar startpaketet från Loxone cirka 3400 euro. En översikt över alla priser finns här.

Hur smart är natten och morgonen?

C Loxone Showhome Guest Room
Mitt sovrum i det smarta hemmet såg ut så här (Bild: Loxone)

Jag är trött på grund av höga knappar. Jag går i säng med iPad, bara för att trycka på fler knappar. Naturligtvis vill jag veta vad det smarta hemmet har att erbjuda på natten.

Jag kan dämpa ljuset. Nattläge låter min intelligenta butler veta att jag vill sova nu. ”Vi önskar dig en lugn natt”, låter en röst. Det är så högt att jag bara kan hoppas att huset inte väcker mig med samma robotröst nästa morgon.

Jag hade tur. Min sena sömn och morgonmuffelhjärta är lättad. Väckarklockan i Smart Home ljuder inte bara, utan väcker dig främst upp med automatiskt upphöjda persienner och ett dimmat ljus. Jag skulle vilja flytta hit direkt.

Jag tänker inte ens pröva snooze-knappen.

Du kanske också är intresserad av detta: Mitt kylskåp lyssnar på mig! 12 säkerhetstips för det smarta hemmet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *