Man – lika bra som en maskin?

LEAD: Din verksamhet är biohackning. De erbjuder o.a. olika mikrochipimplantat som kan användas för att förbättra dina fysiska förmågor. Hur engagerade du dig i den här verksamheten?

Patrick Kramer: Det fanns två förare. 2012/2013 blev ämnet Internet of Things mycket i vårt medvetande. Plötsligt måste allt på något sätt ”anslutas” – från köksugnen till kylen och den nätverkade motorsågen. Samtidigt var jag mycket intresserad av ämnet ”Kvantifierat själv” (mäta din egen kropp).

Att samla in data om sina egna sömnmönster, räkna steg, näringsrekord – allt detta var plötsligt ämnen som rörde människor. Och så förutom mitt jobb som affärskonsult öppnade jag parallellt en webbshop och distribuerade de första smartwatches och fitness trackers. I början av 2015 insåg jag att mitt unika försäljningsförslag började spridas. Det var punkten där jag tänkte på om teknik alltid skulle bäras på huden eller om det inte skulle vara mer vettigt att föra den under huden. Ämnet om organisk hacking i modern bemärkelse fanns inte då. Och även i dag tänker de flesta bara på termen ”biohacking” som fitness, hälsa, sömn och komplettering. Det är bara ett område. ”Bodyhacking” som en del av biohacking går mycket längre. Detta gör att vi kan ge kroppen nya funktioner. Vi kommer att anpassa vår kropp till denna nya digitala värld och göra den mer kraftfull. Idéer finns i överflöd.

display

LEAD: Hur långt kommer du gå? Hur mycket cyborg är bra för människor?

Kramer: Så länge implantatet med Microchip är av hög kvalitet och inte orsakar några nackdelar, ser jag implantat som en möjlighet. Bara ett exempel: En bekant av mig har haft Parkinson i 43 år och när han pratar om mikrochipimplantat talar han om att dessa implantat gav honom tillbaka sin värdighet som människa. För med Mikrochip behöver han inte längre stå en timme vid sin ytterdörr och försöka få nyckeln i sitt nyckelhål med en skakande hand. Men om ett implantat har en nackdel, till exempel ett batteri som så småningom blir tomt och måste bytas ut, skulle jag vara mer bekymrad.

LEAD: De som inte är sjuka kanske också ser mindre av behovet av en mikrochip i kroppen. Vad tror du kan få människor att installera ett mikrochip?

Kramer: När jag började ämnet var de flesta nyfiken på hur det är att ha ett digitalt gränssnitt i kroppen. Samtidigt har det förändrats märkbart. Många tycker om det, vill spara sitt visitkort på implantatet eller deras medicinska information om nödsituationer osv. Andra har mycket konkreta projekt i åtanke. Till exempel, aldrig mer söka efter ytterdörrnycklar; Att inte längre behöva ett anställds-ID i företaget, öppna och starta bilen, utan också kunna mäta kroppstemperatur på ett enkelt sätt – till exempel familjeplanering är en av de populäraste funktionerna i dag.

Men den andra generationen av mikrochipimplantat finns redan i startblocken. Nästa generation implantat kommer med färdiga program eller applikationer som interagerar mellan den verkliga och den digitala världen utan att jag behöver förstå hur allt fungerar. Precis som våra smartphones. Vi kommer att se ett enormt uppsving i innovationen där. Förresten kommer den nya generationen att komma i år.

Vid tänkstanken 2beAheads framtida kongress 2018 har trendforskaren Sven Gábor Jánszky från cyborg Patrick Kramer ett chip implanterat under huden. Gábor Jánszky hoppas att han tack vare Chip aldrig kommer att glömma PIN-koden för sitt betalkort. LEAD var närvarande under implantationen live:

LEAD: Nu till den etiska dimensionen: Vi sa att ett sådant chip är en bra sak när en person inte längre har vapen eller lider av Parkinson. Men ser du personligen några gränser? Transhumanisterna hävdar att de alltid skulle få sina hjärtan uppgraderade om de skulle bli soffpotatisen till maratonlöparen. Skulle du åka dit?

Kramer: Jag känner scenen ganska bra och jag vet att killarna som klipper ut sådana tesor gillar att göra PR naturligtvis. Jag skulle personligen inte ha en fungerande frisk kroppsdel ​​ersatt med en konstgjord. Det är bara min personliga etiska-moraliska gräns. Bara för att ett konstgjort hjärta kanske är bättre, måste jag säga: Jag har tillräckligt med min present. Situationen är annorlunda när jag behöver en ny höft. Om jag ändå måste gå under kniven, tar jag en ny höft, som ger mig fler funktioner. Tekniskt är det verkligen möjligt.

LEAD: Vad sägs om att försöka docka till hjärnan? Det skulle en dag vara nästa logiska steg. Trots allt är hjärnan bara en samling elektriska impulser som kolliderar vilt och utlöser handlingar i människokroppen. Tänk om du kunde brygga där?

Kramer: Vissa företag förutspår att vi under de kommande åtta till tio åren kommer att se de första hjärnimplantaten som möjliggör direkt kommunikation mellan hjärnan och Internet. På vägen kommer vi att se så kallade Brain Computer Interfaces (BCIs) under de kommande åren. Bilindustrin undersöker till exempel även på assistanssystem som ansluter mig som förare direkt via en BCI med bilen, vilket möjliggör snabbare och mer direkt handling vid ratten.

LEAD: Om det är prat om en direkt länk till hjärnfunktioner, det vill säga om det var möjligt att förverkliga ett slags nätverk mellan Internet och hjärnan – oroar det dig?

Kramer: Nej. Eftersom det bara förändrar hur vi använder teknik. Det blir bara lättare att få och dela digitalt innehåll via ett gränssnitt. Men det betyder inte att någon kan läsa våra sinnen. Och om vi hade verkliga hjärngränssnitt i framtiden, kunde vi lägga ut våra minnen om upplevelser och känslor i ett moln. Som ett resultat kan vår hjärna prestera upp till tiotals gånger mer effektivt. Nätverk med det mänskliga sinnet för kommunikationsändamål är också ett stort ämne. För ärligt talat, hur praktiskt skulle det vara om jag kunde använda hjärnvågorna för att tydligt identifiera mig, t.ex. på min smartphone för att direkt skicka ett WhatsApp-meddelande? Facebook är redan här. Det tar faktiskt alltför lång tid att skriva meddelanden. Varför inte tänka istället för att skriva? Gränssnitt blir nästa stora ämne, vilket jag tycker är väldigt fascinerande. Och jag tror att det kommer att leda mänskligheten framåt i evolutionen mycket.

LEAD: Och hur länge, tror de, måste vi vänta på utvecklingsstoppet?

Kramer: Jag tror inte på den här tidshorisonten på åtta till tio år, vilket förutspås av vissa företag. Bara för att hjärnan fortfarande är alldeles för komplex och vi förstod inte riktigt hur eller var den fungerar. Och vi kan inte bara gå ut och plocka våra huvuden och plantera elektroner någonstans, sätta batteriet in och ut igen. Så länge det inte finns någon nanoteknik, där jag injicerar nanobots i blodströmmen och sedan hittar sin väg genom blodomloppet in i min hjärna, är det fortfarande en dröm om framtiden.

LEAD: Görs forskning i Tyskland om dessa saker?

Kramer: Naturligtvis. Om samma tveksamt i internationell jämförelse. Jag reser mycket till internationella innovationsevenemang och kongresser och jag är mer och mer rädd för att vi sover över hela temat digitalisering i Tyskland. När jag ser vad som händer i Smart City, till exempel i Dubai och när jag tror att våra barn inte ens har ett digitalt utbildningsämne, tvivlar jag på hur vårt land ser ut när mina barn går i skolan är klar.

Jag är verkligen rädd för att vi står helt bakom digitaliseringsfrågorna. Och jag hoppas att frågan någon gång kommer att bli mycket mer avgörande vid valen. Eftersom detta är framtidens konkurrensämnen. I dag kan jag inte vila på det faktum att jag en gång var världsmästare i export i Tyskland. Detta är för kortsiktigt.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *