Det något annorlunda inflytandet

Den som hör ordet ”influencer” tänker omedelbart på unga kvinnor och män som presenterar nya produkter på de vackraste platserna i världen, som alltid väcker sina följares önskan och framför allt påverkar en sak: köpbeteendet för oss alla.

Att Instagram & Co. är mer än bara den ytliga utseendevärlden som bakom ordet sociala medier faktiskt kan vara sociala, visa fler och fler andra konton: påverkare som rapporterar om livets mörka sida och därmed gör en sak: Mod!

Dödliga slag, psykiska och allvarliga fysiska sjukdomar, förlust, våld, men också självkärlek och kroppsställning är teman för de ”andra påverkarna”. Dominique de Marné är en av dem. Hon talar öppet om sin gränssjukdom och depression.

”I början var min sjukdom inte så central för Instagram”, säger Dominique. ”Men det tillhör mig och eftersom det också diskuteras på bloggen har jag någon gång automatiskt pratat om aspekter av sjukdomen.”

display

På sin blogg Travelling the Borderline rapporterade hon tidigt om sjukdomens liv. ”Jag uppmuntras och uppmuntras av andra Instagram-svarande som sa att de uppmuntrar mig att” sitta på Bali trots ”sjukdomen.”

Psykolog Carolin Müller känner till mod-mach-effekten: ”Det är imponerande vilka berättelser var och en av oss har, och eftersom vår familjestruktur är annorlunda idag än för decennier sedan, pratar vi inte längre med familj och vänner varje dag våra bekymmer och behov, så ett konto som öppnas kan förmedla en känsla av anknytning, kärlek, men också stödja och dela situationen. ”

Också intressant: AlexiBexi: YouTuber och Medienfuzzi med åsikt

Bort från stranden till det sanna livet

Autenticitet uppstår när man inte bara visar de positiva aspekterna av livet. Dominique de Marné har också haft denna erfarenhet: ”Det är viktigt för mig att dela även de dåliga stunderna och inte låtsas att jag och mitt liv alltid är perfekta.” Resultatet: många, många meddelanden från användare som följer deras väg. ”Många olika människor från mycket olika sammanhang tackar mig för min öppenhet eller skriver att min berättelse har fått dem att förändra något.” En fantastisk känsla av inflytande.

Till och med psykolog Carolin Müller ser denna typ av inflytande positivt: ”Det är en stor fördel för samhället om du får en realistisk bild av människor, vilket leder till förståelse, utbildning och stigmatisering.” Det resulterande samhället kan stärka och stödja sig själv.

Den som har inflytande har ansvar – särskilt med tunga ämnen

Men det finns också en mörk sida att hålla ett öga på: ”Sådana samhällen måste hanteras försiktigt, och det finns de som uppmuntrar frågor som anorexi eller gör självmordstider,” varnar psykologen.

Det är viktigt att vara medveten om vem målgruppen är, vad du delar och vad som kan vara farligt. ”Speciellt med dessa ämnen är samhället ännu starkare, så du måste väga hans inlägg väl, då är den här typen av påverkande existens bra.”

Dominique de Marne är medveten om detta ansvar: ”När det gäller mental hälsa kan Instagram också vara farligt, om du följer människor som firar sin sjukdom, som är djupt i krisen och delar deras lidande med hela världen. Det kan snabbt leda till en bubbelpool. ”Mellan alla dessa berättelser försöker hon själv vara den som visar positiva aspekter och uppmuntrar mod.

Psykisk hälsa, sorg och ödesfall – det är vad som måste sägas

Dominique de Marné lärde sig en sak under de fyra åren av hennes närvaro på sociala medier: ”Först och främst ser jag hur viktigt det är för oss att äntligen prata om mental hälsa – tidigare, mer öppen, mer normal – och också gärna med lätthet och humor. ”

På Instagram insåg hon att du inte är ensam, men det finns människor över hela världen som är engagerade i samma sak. Från vilka de kan lära sig och inspireras. Vissa projekt, till exempel en podcast om mental hälsa och vänskap, skulle inte ha uppstått utan mediet – och Dominikes öppenhet för sina följare.

Hennes viktigaste budskap för sina följare är ”att livet inte är över ’bara’ för att mental hälsa bara kopplas upp, att det finns hopp om att du kan göra det.”

Den som öppnar vinner en lojal målgrupp

Feedbacken ger dig din rätt. ”Jag har redan fått många meddelanden från människor som skriver till mig att genom mig, genom kontot, bloggen, boken, har de hittat modet att hantera annorlunda med sin egen sjukdom, historia, att de har sökt hjälp, började inte gömma sig mer, att ha hopp igen. ” För Dominique de Marné en fantastisk känsla. ”Det motiverar mig att fortsätta.”

Alla vet hur ytlig deras eget flöde är, tror bloggaren och författaren. Psykologen Carolin Müller rekommenderar också att göra verklighetskontrollen om och om igen. ”Vilken typ av idéer ger online-livet mig för mitt offline-liv? Om du bara tar med dig likes, slösar du din livstid.”

Ämnet offline är också mycket populärt hos Dominique de Marné. I år har hon publicerat sin första bok, ”Varför är inte normalt hemma så normalt och varför prat hjälper” om hennes erfarenheter av depression och gränsöverskridande.

På lång sikt är emellertid deras mål att nätverka ytterligare och arbeta tillsammans med samhället. Ett mentalt hälsokafé som heter Berg & Menthal, en kontaktpunkt för drabbade och icke-drabbade människor bör skapas i München. Publikfinansieringsrundan är över, nu är det dags att planera.

”Jag hoppas ge många människor mod och hopp, det skulle vara bra.”

Också intressant: De tvivelaktiga Instagram-tricken från påverkande influenser

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *