Studie: Empati är en välsignelse och en förbannelse på samma gång

Empati på fel plats kan leda toppchefer till absurde beslut – till exempel höga bonusar för de som är ansvariga för krisen. Detta är ett av uttalandena från en ny, konceptuell studie vid University of Passau, Arizona State University och University of Georgia (båda USA). Andreas König, Lorenz Graf-Vlachy, Jon Bundy och Laura Little undersöker hur empati för VD i krissituationer påverkar.

Enligt studien är empati ett personlighetstrekk som initialt är positivt poserat. Det består av förmågan och lutningen att ta andra människors perspektiv, att vara empatisk med andras känslor – särskilt negativa känslor som lidande, rädsla och smärta – och att känna värme och omsorg för dem i nöd.

Utan empati ingen krislösning

Det låter som om den här egenskapen borde ha alla toppchefer. Så är det, säger professor Dr. med. Andreas König: ”Utan empati är ingen krislösning möjlig.” Problemet är att det också kan orsaka skada, som författarna och författaren till studien visar i fyra avhandlingar:

  • Ju mer empatisk en ledare är, desto tidigare kommer hon att känna igen möjliga varningssignaler – men kommer också att se kriser där ingen är.
  • Empati hjälper ledare att få relevant information under krisen, men gör dem också partiska vid bearbetningen av informationen.
  • Ju mer empatisk en ledare är, desto lättare är det att visa medkänsla och förståelse – men det kan också ha negativa konsekvenser.
  • Ju mer empatisk en ledare är, desto bättre kommer hon att kunna läka det skadade relationssystemet efter en kris – men desto svårare är det att eliminera operativa skador.

display

I början av en kris behövs empati. Ledaren måste snabbt känna igen varningssignaler för att kunna reagera snabbt. Forskarna citerar som ett exempel på ”dieselgrinden” -skandalen, där det fanns många tecken på systemproblem långt innan de blev offentliga. På samma sätt var det i skandalen från den exploderade oljeplattformen ”Deepwater Horizon” från det brittiska oljeföretaget BP bete sig. Fler empatiska ledare känner igen forskarteamet, sådana tecken snabbare. Du kan verkligen känna det när något är i luften i företaget, situationen är särskilt spänd.

Mycket hjälper inte alltid mycket

Problemet med detta är att ju mer empatisk en ledare är, desto mer sannolikt och oftare kommer han att ge falska larm. I extrema fall förorsakar detta arbetskraften och har också en verklig kris för ett falskt larm – som i fabeln för herdepojken och vargen.

Studien beskriver också det andra extrema som lika problematiskt: den känslomässigt kalla verkställande som inte känner igen en kris även om den redan eskalerar.

Forskarna säger att något behövs: en person som inte är överkänslig men känslig nog för att se tecken på en verklig kris. En ledares empati har initialt en positiv inverkan på deras effektivitet när det gäller att upptäcka kriser. Men förhållandet lutar så småningom med ökande empati.

I en krissituation måste chefen fatta beslut. Hon gör det på grundval av information. För att göra detta behöver chefen en viss mängd teknisk expertis, men särskilt empati, så att de kan få den information de behöver alls. Det är mer benägna att anställda delar detta med en person som de tror uppskattar sin synvinkel och som de inte har några negativa konsekvenser att frukta.

Så det kräver empati för att få information, skriver forskarna. Empati är mindre användbart när det gäller att hantera dem så lätt som möjligt, argumenterar de vidare. Eftersom: Empatiska ledare kan ha bättre information. Men de saknar det coola huvudet för att dra rätt slutsatser av det. De lider också av krisen, är stressade, känner ansträngningar och svårigheter för sina anställda. Vid tvivel kan de därför inte skapa en omfattande bild av tillgänglig information. Enligt forskarna tenderar de därför att fatta beslut som förbättrar stressläget på kort sikt, men leder inte till en långsiktig lösning.

Dessutom tenderar de att hitta lösningar som bättre tjänar grupper de känner sig nära, till exempel styrelserummet. Författarna och författaren förklarar beslut som Robert Benmosche, den länge chefen för det amerikanska försäkringsbolaget AIG, som i höjden av finanskrisen betalade miljoner i bonusar till anställda ansvariga för elände. På frågan om sina motiv kallade Benmosche sin sympati med denna grupp.

Empati betyder inte att den distribueras lika till alla inblandade. Om du är osäker gagnar det den grupp som ledaren räknas till. Detsamma gäller här: en chefs empati och deras besluts effektivitet i en kris har initialt en positiv relation. Förhållandet lutar emellertid med ökande empati.

Dubbelkantigt svärd

Att kommunicera företagskriser är en av de största och mest ansvarsfulla utmaningarna som toppchefer och chefer står inför. Å ena sidan bör chefen aktivt gå i dialog med intressenterna för att återfå sitt förtroende. Så hon bör visa medkänsla, omtanke och förståelse.

Å andra sidan bör en verkställande direktör också vara försiktig och inte ta för mycket ansvar i företagets och dess anställdas intresse. Annars lutar bilden såväl intressenter som allmänheten och investerare från organisationen. De vänder sig bort – med möjligen dödliga konsekvenser.

Återigen är empati ett dubbelkantigt svärd. Det hjälper ledare i den empatiska kommunikationen av krisen. En särskilt hög empatinivå kan dock vara skadlig.

I slutet av en kris måste en ledare återföra organisationen till det normala. Bara om det lyckas kan organisationen lära sig av krisen och dra styrka. För att återställa det normala tillståndet, är det nödvändigt att läka relationssystemet för arbetskraften som har skadats eller till och med förstörts av krisen, enligt studien.

En mer empatisk ledare kan bättre se när arbetskraften är redo att lämna krisen bakom sig, göra en ny start och lära av erfarenheten. Dessutom hjälper empati att bättre följa och moderera denna läkningsprocess.

Tekniska och operativa svårigheter är emellertid ofta del av en kris. Lösningen på kriser är tuff, teknisk detaljering och hantering av operativa utmaningar, skriver forskarna. Till exempel, efter att Djupvattenhorisonten sjönk, måste den resulterande oljematten elimineras – en mycket teknisk, operationell process. Om en verkställande koncentrerar sig för mycket på företagets nätverk av relationer på grund av hennes empati, har hon inte längre tid för sådana operativa aspekter.

Ur forskarnas synvinkel från Passau och USA behövs båda så att ett företag kan hitta sin väg tillbaka till normalitet efter en kris. Det tar en verkställande ledare med ett öga för det störda nätverket av relationer inom företaget och för de uppkomna skadorna. Följaktligen är också empati en välsignelse och en förbannelse.

”I många aspekter påverkar empati initialt krishantering positivt. Men det finns en punkt där förhållandet lutar. Att identifiera denna punkt kommer att bli föremål för framtida forskning, ”sammanfattar författarna studiens budskap.

Och vidare: ”Så mycket som vi förespråkar empati, vi behöver en kritisk, nyanserad inställning till empati med ledare.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *