Besvikna och lurade: Hur man blir ett offer för internetbrott på nätet

Enligt en studie som utförts av IT-säkerhetsföretaget Norton av Symantec 2017 var 38 procent av de tyska Internetanvändarna offer för cyberbrott under de föregående månaderna, vilket resulterade i skadestånd på 2,2 miljarder euro endast i Tyskland. Med vilka nätverk brottslingar försöker och hur man kan skydda sig mot det, förklarar Kriminalrat Arno Helfrich från polisens huvudkontor München.

När ett offer för cyberbrott vänder sig till polisens huvudkontor i München handlar det mest om ett brott: ”Bedrägeri, från skräppostmeddelanden till försäljning av saker från falska butiker,” säger Arno Helfrich. Chefen för avdelningen för förebyggande och offer för skydd av 105-kommissionen för Münchispolisen, den som tillskrivs en särskild omständighet: ”På Internet kan du inte göra något personligt intryck och magkänslan spelar ingen roll.”

Se upp för phishing-mejl

Och så händer det om och om igen att Internetanvändare öppnar phishing-e-postmeddelanden, med vilka brottslingar vill komma till användarnas data. ”Det här är till exempel e-post från påstådda banker som Postbank eller Raiffeisenbank, som redan kan ha de första felen i välkomsttexten,” säger Helfrich.

display

20170724 195547
Kriminalrat Arno Helfrich / Polishuvudkontoret München

Det finns också en opersonlig adress som ”Dear Mr.” eller ”Dear Ladies and Gentlemen”, ett ojämnt språk och begäran om att ange vissa data: kontoinformation, hemliga nummer, adress, telefonnummer, e-postadress.

Med denna information kan brottslingar komma åt offerets konto, handla online, boka en semester, glömma att använda funktionen ”Glömt ditt lösenord” – möjligheterna är enorma. Dessa phishing-e-postmeddelanden är vanligtvis relativt enkla att upptäcka, men meddelanden med bilagor blir ibland svårare. Om du öppnar den kan du få ett virus som förlamar datorn eller tillåter åtkomst från utsidan.

Intressant: Doxing är inte en fitnesstrend – utan ett allvarligt problem

Vissa falska e-postmeddelanden känner sig knappast inte ens av proffs

Enligt Helfrich är den tredje typen av skadlig programvara ”mycket välgjorda falska e-postmeddelanden”, som till exempel kommer från den tyska paketjänsten. ”Man får till exempel information om att ett paket är på väg och du kan titta över en länk till var det är.” Vem som sedan klickar på länken, hämtar också en skadlig programvara.

Sådana välgjorda e-postmeddelanden är också svåra att känna igen av en professionell, varför bara en sak hjälper: ”Man bör först fråga dig själv: Beställde jag till och med något? Är det realistiskt att det är något på väg? Och så är det Fortfarande frågan, om du verkligen behöver veta var paketet är. ”

Problemet med fakeshopparna

Enligt Helfrich är de flesta faceshops knappast igenkännliga för lekmannen och det finns mycket mer än man skulle tro: ”Vi antar att cirka 50 procent av butikerna på Internet är faceshops”, säger den kriminella utredaren. För att undvika ett sådant problem bör du aldrig helt enkelt ange namnet på onlinebutiken på en sökmotor.

”När jag går in i Amazon får jag hundratusentals träffar, och det finns många som heter Amazon, men inte Amazon.” Du kan undkomma detta endast om du alltid anger adressen direkt, i detta exempel så www.amazon.de.

Falska butiker lockar ofta sina offer till särskilt billiga priser, som alltid bör vara misstänkta. För i värsta fall kan du till och med göra straff på näthandeln. ”Du måste verkligen tänka på om det kan vara så att jag får en cykel för 70 euro, vilket kostar 700 euro i butiken,” säger Helfrich, och i sådana fall, där det kan vara helt klart inte riktigt, åklagare för att förfölja den första misstanken om ett utökat kassakontor. ”Du måste verkligen vara försiktig.”

Hos barn och ungdomar tar Cyberm obbing

Helfrich kan inte bekräfta att äldre människor, i synnerhet som är mindre erfarna med att använda Internet, lurar på bedragare. Det finns en åldersgrupp som har ett specifikt problem: mobbning. ”Eftersom yngre och yngre barn redan har smartphones är detta ett växande problem, särskilt i skolorna.” Barn och tonåringar, till exempel, hittade WhatsApp-grupper, där de sedan får andra att måla sig dåligt. Med foton, med nyheter, med bilder eller videor.

Och hämningströskeln är relativt låg: ”Du kan inte se om den andra personen inte kan sova hela natten eller gråter för att jag har förolämpat honom, det påverkar inte heller mig.” Detta är något helt annat än att sätta något liknande inför någon. att säga och se reaktionen. ” Dessutom har minderåriga ofta ingen känsla för vilka kriminella konsekvenser en sådan sak kan få. ”Bara för att du är på Internet är du inte utan rättigheter”, säger Helfrich. Här hjälper det bara att lära barnen korrekt användning av de nya medierna så snabbt som möjligt och att utbilda dem om effekterna.

I nätverksanvändningen går snabbt ut ur kontrollen

Hur snabbt något sådant kan komma ur hand har Helfrich redan bevittnat. När en video cirkulerade i nätet med en tjej från USA som kastade hundvalpar i en flod, hävdade en användare en kort stund senare att flickan bodde i ett distrikt i München och gick i skolan där. Som ett resultat smutsades husväggarna med familjen, sopburkar vändes och bränder tändes framför huset.

”Det var inte längre möjligt att få flickan ur den här historien. Familjen var tvungen att flytta bort.” Vem som helst borde tänka på det, säger Helfrich, som delar bilder på sig själv eller sin familj på sociala nätverk som Facebook. ”Inom några sekunder kan du se det till exempel i Nya Zeeland och du vet aldrig vem som delar, kopierar, laddar ner och använder din bild för andra saker.”

Tips som alltid bör följas:

Tänk först på ett bra lösenord. Ett korrekt lösenord är så länge som möjligt, innehåller stora och små bokstäver och specialtecken och bör ändras regelbundet.

Helfrich råder också: ”Ha en frisk misstro och bli inte snabbt bort för att köpa någonting, fylla i, svara eller till och med öppna någonting.” Och just nu det handlar om personuppgifter och information som födelsedatum, kontoinformation, telefonnummer, E-postadresser är alltid mycket försiktiga och inte lätt att ange. ” Detta inkluderar ett bra virusprogram och en viss tid investering, till exempel genom att ändra lösenord och lösenord om och om igen.

Också intressant: Undersökning: hälften av tyskarna vet inte värdet på sina egna uppgifter

Var kan offren vända sig?

”Nätverket är världsomspännande och otroligt snabbt och vi kan bara svara,” sammanfattar Helfrich problemet med internetbrott. Alla som vet eller tror att de har varit offer bör notera kursen, fotografera eller på annat sätt säkra den och sedan snabbt vända sig till polisen eller ett rådgivningscenter.

Här är en lista över platser där du kan söka hjälp eller informera vilka butiker och adresser som är pålitliga och vilken skadlig programvara eller bedrägliga trick som för närvarande är i omlopp:

  • www.polizei-beratung.de
  • www.bsi-fuer-buerger.de
  • www.marktwaechter.de
  • www.verbraucherzentrale-bayern.de
  • www.irights.info
  • www.mimikama.at
  • www.virustotal.com

Ctab Cover Content Image

Arbetets framtid!

Alla kan bytas ut. Eller inte? Företag måste tänka om. LEAD Bookazine 1/2019 visar fall för framgångsrikt varumärke för arbetsgivare och hur karriärnätverk hjälper dem att ses på jobbet. Även i tidningen: en guide för framgångsrik SEO och att välja rätt influencer.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *