Så det är att höra en livekonsert med hörlurar

Elton John har det fortfarande efter alla dessa år. Och hur. Musiklegenden är för närvarande på Farewell Yellow Brick Road Tour. Den som deltar i Elton Johns avskedskonserter kommer inte att missa en detalj: de rosa båsarna av PEEX på arenan. Plötsligt går människor runt i konserthuset med hörlurar. Vad är det med det?

Att sitta i en livekonsert med ett headset i örat – det låter absurd. Affärsidén med den brittiska nystartade PEEX möter ofta skepsis. Idén: En ny bärbar teknologi, i kombination med en gratis app och en 5-kanals interaktiv mixer som låter dig styra livemusik från din telefon och blanda den med musik som den var.

Denna innovation bör vara lösningen för följande scenarier: Ibland händer det att basen på en konsert bommar för högt, så att sångaren knappt hörs. Eller kanske du vill höra trummorna högre än något annat instrument i vissa musikstycken.

Skärmdump 20190526 191249
(Skärmdump från PEEX: Nadia Riaz)

Med Elton John har den brittiska starten startat en anhängare. ”Under min 50-åriga karriär har levande konserter varit det viktigaste för mig, och jag älskar att ge mina fans en fantastisk show och en oförglömlig upplevelse,” säger John i ett uttalande, ”Jag har haft mycket under de senaste fyra åren. samarbetade med det begåvade PEEX-teamet som har utvecklat en otrolig ny teknik. ”

display

På Elton Johns Farewell Yellow Brick Road Tour i Europa erbjuder PEEX tekniken för närvarande till ett introduktionspris på € 10 per show.

Låter levande musik bättre med Peex? Testet

Alla som inte äger en Huawei-smartphone har en tydlig fördel. Under konserten kastades jag ur appen flera gånger. Starta om dessa och ansluta dem till hörlurarna via Bluetooth – det tog inte så lång tid, men det var lite irriterande. När allt kommer omkring, du vill inte kämpa med teknik under en konsert och hänga på telefonen hela tiden. I alla fall lovar PEEX att ständigt förbättra tekniken för alla enheter.

Ändå: det fungerar! På alla platser i alla klasser i konserthallen på Olympiapark i München hördes ljudet bättre med PEEX-hörlurarna. Till exempel kunde jag lyfta fram sangen i balladerna ”Levon” och ”Candle in the Wind”.

Tekniken fungerar när arenan är utrustad med PEEX-sändare som med ljusets hastighet skickar en kopia av den digitala ljudsignalen från instrumenten på scenen till radiomottagarna (PEEX-mottagarna) slitna runt halsen. Så här ser de ut:

  • Vm Sqsfnw
    (Bild: PEEX)
  • Img 20190526 185936
  • Img 20190526 204017
    (Foto: Nadia Riaz)

För alla som älskar livemusik är PEEX värt ett försök

Graham Tull, medgrundare av PEEX, och hans team har tillbringat fyra år på att utveckla PEEX. ”Det var viktigt för oss att förstärka det naturliga konsertljudet snarare än att ersätta det”, säger han. Därför är hörlurarna speciellt utformade för att låta ljudet gå igenom. Lyssna på stämningen med så många människor i ett rum som lyssnar på musiker och hejar tillsammans – hörlurarna tar inte bort den känslan. Även om det känns konstigt till en början att sitta på konsert med ett headset.

Under Elton Johns konsert tog jag av hörlurarna en stund för att jämföra ljudet. Ljudet förstärks faktiskt av tekniken utan att ändra själva livemusiken. Det låter inte som någon musik på Spotify, iTunes etc. Den enda skillnaden som PEEX erbjuder är att få en högre ljudkvalitet utöver det omgivande ljudet i rummet. Du kan också använda dina egna hörlurar och använda dem med appen – detta kräver ett 3,5 mm ljuduttag.

Tekniken är spännande för alla som spelar instrument själva eller tycker om att blanda musiken individuellt. ”Jag är säker på att personlig teknik kommer att spela en roll i framtiden för levande musik, men det måste i slutändan förbättra den viktiga mänskliga förbindelsen mellan bandet på scenen och publiken snarare än att bli en distraktion,” säger Tull ,

Just nu handlar PEEX om att marknadsföra den patenterade live musiktekniken. ”PEEX-systemet kan berika konsertupplevelsen och ge artister nya sätt att förbättra sina live-show utan att förlora liveförbindelsen och spänningen som följer med det,” sade Tull. Nästa stora mål är att gradvis ansluta PEEX-tekniken till fler artister och på flera platser. Hittills har hon testats på mer än 80 arenashower. Och med det: Farväl, Elton!

Du kanske också är intresserad av detta: Komponera musik med konstgjord intelligens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *