Efter skandalerna: Hur Facebooks framtid kan se ut

Facebook hade en ganska berg-och dalbana rida under 2018. Jag förklarar bakgrunden till händelserna och analyserar hur Facebook kommer att utvecklas i framtiden.

Listan över skandaler av Mark Zuckerbergs företag har sedan länge vuxit. Det började när Christopher Wylie, en tidigare anställd i Cambridge Analytica, hävdade i mars 2018 att företaget hade manipulerat det amerikanska valet med uppgifterna från 90 miljoner människor och förde president Trump seger. Dessutom var Cambridge Analytica betydligt involverad i resultatet av Brexit-omröstningen.

Vad hände exakt?

Aleksandr Kogan, en datavetare vid Cambridge University, utvecklade en app som heter ”This Is Your Digital Life”. Han tillhandahöll appen Cambridge Analytica. I sin tur organiserade Cambridge Analytica en process för godkännande av forskning där cirka 270 000 Facebook-användare skulle gå med på att genomföra en undersökning för akademiska ändamål.

display

Facebooks funktionalitet gjorde det emellertid möjligt för appen inte bara att samla in personuppgifter om personer som hade samtyckt till undersökningen, utan också personuppgifterna för alla deras vänner. På detta sätt har Cambridge Analytica samlat in data från cirka 90 miljoner Facebook-användare.

Vem är skyldig?

Cambridge Analytica bröt klart Facebooks riktlinjer och missbrukade uppgifterna. Men den här skandalen är inte en ”hackerattack” eller stulna data, som ofta hävdas.

Alla 90 miljoner människor vars data påverkas frivilligt publicerade denna information på Facebook och förbjöd inte deras inställningar att dela denna information.

Cambridge Analytica-chefer försökte initialt överdriva sin roll i den amerikanska valkampanjen och Brexit för att vinna kunder.

Det är verkligen möjligt att skapa personlighetsprofiler med hjälp av data som erhållits (offentlig Facebook-profil, likes, födelsedag och aktuell stad) Men det är tekniskt omöjligt att skapa exakt riktade reklamkampanjer. Du kan inte längre använda Facebook-användar-ID för publikval.

Rysk inblandning och nästa skandal

Efter Cambridge Analytica-skandalen följde den förmodligen allvarligare PR-katastrofen med ryska inblandningar i det amerikanska valet. Det är faktiskt obestridd att ryska organisationer ville påverka det amerikanska valet till förmån för Trump, skapade för Facebook-sidor och därmed annonsera. Annonskampanjerna betalades till och med i rubel.

Anklagelsen på Facebook är att ett företag med denna kapacitet borde ha märkt ryska inblandningar. Mark Zuckerbergs svar var att hans företag var beredd på alla typer av hackerattacker, men den normala användningen av Facebook-reklamfunktionen av utländska underrättelsebyråer kontrollerades inte ens.

Det visar också hur kraftfull Facebook-reklam är. Det är inte längre nödvändigt att skapa personlighetsprofiler som Cambridge Analytica och försöka adressera människor exakt. Möjligheterna som Facebook erbjuder för att nå en målgrupp är i alla fall bättre.

Också intressant: Portal: Detta är Facebooks nya Smart Speaker

Den senaste skandalen

Facebook kommer inte från de negativa rubrikerna. Det har nyligen blivit känt att 30 miljoner profiler har hackats. Ironiskt nog utnyttjade hackare en funktion för förbättring av datasäkerhet för att stjäla privat data från Facebook-användare.

Problemet innebar funktionen ”rykte som”. Detta gjorde det möjligt för användare att se sin egen profil sett av andra människor. Men hackare kunde inte stjäla e-postadresser, kreditkortsuppgifter eller lösenord. Det var också – enligt Facebook – inte möjligt att göra ändringar i profilen eller läsa privata meddelanden.

Den senaste skandalen är relativt liten jämfört med de tidigare, men det är första gången som hackare har kunnat utnyttja en Facebook-sårbarhet i massiv skala för att ta tag i enorma mängder data.

Vad är nästa med Facebook?

Trots alla skandaler klarar Facebook sig mycket bra ekonomiskt. Försäljningen ökar och företagsstrategin fungerar bra. Med köpet av Instagram och WhatsApp har Facebook säkerställt två juveler och därmed säkerställt att företaget kommer att fortsätta växa starkt de närmaste åren. Googles sociala nätverk, Google+, har helt misslyckats och Instagram har framgångsrikt bromsat sina konkurrenter Snapchat.

Det största hotet mot Facebook är inte längre den ekonomiska konkurrensen utan bara lagstiftningen. Om skandalerna inte stannar blir samtalet högre och högre för att krossa Facebook och tvinga företaget att sälja Instagram och WhatsApp.

Det skulle vara ett stort slag för Mark Zuckerberg, eftersom hela företagsstrategin för närvarande är utformad för att växa tillsammans med WhatsApp och Instagram, eftersom tillväxten på Facebook-användare i Europa och USA stagnerar.

Även om det inte finns någon uppdelning finns det allt fler ansträngningar från lagstiftarna (EU och USA) för att ingripa i kärnan i Facebook och att reglera företaget. Det finns krav på att Facebook måste offentliggöra sin algoritm.

Lägre intäkter för Facebook?

För att undvika detta kommer Facebook att öka säkerhetsåtgärderna en gång till och titta närmare på sina annonspartners och apputvecklare. Företaget har till och med startat det.

För Facebook innebär detta lägre intäkter på kort till medellång sikt eftersom investeringar i bättre analysverktyg för att upptäcka attacker och missbruk tidigt kommer att kosta mycket pengar. Dessutom spenderar företag mindre pengar på Facebook när reklamprocesserna blir svårare. På lång sikt kommer Facebook dock att fortsätta att utöka sin position som topphund och inte ersättas.

Facebook regleras för närvarande kraftigt av DSGVO (Allmän uppgiftsskyddsförordning). Det är också mycket tveksamt om en ännu mer reglerad Facebook faktiskt skulle vara bättre för allmänheten, eller om händelsebaserad lagstiftning på ett område inte skulle orsaka problem någon annanstans. Vanligtvis är myndigheter och politiker inte särskilt snabba med att svara på den nya utvecklingen.

För Facebook beror mycket på om företaget lyckas undvika att vara involverade i skandaler under de närmaste månaderna och att återfå användarnas och myndigheternas förtroende. Affärer har aldrig varit bättre för Facebook än tidigare.

Om författaren:Jakob Hager är grundaren av den internationella prestationsmarknadsföringsbyrån on2performance.com, författare och expert på sociala medier. Han hjälper företag att bygga ett system för att automatiskt få nya kunder via Internet. Företagaren övervakade NBA-klubbar och en Premier League-klubb som kund och vill använda konceptet med sin internationellt distribuerade byrå för att göra den tyska Mittelstanden lämplig för digitalisering.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *