Så här gör du: Mobila webbplatser

Se upp, det följer förmodligen den största utbuktningen från tidigare how-toos: Mobile har förbi användningen av webben på skrivbordet. Om du undrar varför den här meningen är här, även om den redan tillkännages som en super utbuktning:

Detta har att göra med det faktum att denna kunskap inte är något nytt alls, men i praktiken ser fortfarande en hel serie sidor ut som om de lokala operatörerna ännu inte har fått mycket från sådana banbrytande fynd.

Välkommen till 2018: Nästan alla läser, postar, köper och beställer på sin smartphone. Tidigare (och ibland i nuet) var detta och är en ganska chunky process.

Frågan som uppstår för nästan alla leverantörer: hur får vi en anständig design, bra historier och en anständig meny på en liten skärm? För att naturligtvis har kopiering av en webbsida 1: 1 på en liten skärm aldrig varit en bra idé – och kommer aldrig att bli det.

Med det sagt är en bra mobilwebbplats inte bara bra eftersom den har en skärmbaserad design. Men också för att det motsvarar både tekniskt och innehållsmässigt med idén att du måste presentera olika innehåll i olika sammanhang och enheter som var anpassade.

display

Och hur vet du om din webbplats uppfyller mobilkraven för år 2018?

Kontrolllistan: Är min webbplats lätt att använda under resan?

Några tips om hur du avgör vad som är bra med din mobilwebbplats – och mer:

  • Är webbplatsen optimerad för mobil alls? Med detta mobiloptimeringstest är det till exempel lätt att se.
  • Du arbetar med WordPress? Sedan finns det en guide för att anpassa webbplatsprogramvara.
  • Vi pratar alltid alltid om SEO – men att sökmotoroptimering fungerar annorlunda för mobila enheter passar inte alltid i allas sinne. Så här är lite om SEO för mobila enheter.

Om allt passar, bra, hoppa över nästa stycke. Om du ser ett behov finns det två huvudfrågor:

Hur mycket ansträngning behöver jag och vad kostar det?

Som alltid beror på vad du behöver och vad du vill. Det finns ett antal sätt du inte behöver göra någonting längre. Eller inte mycket längre.

Om du till exempel har en sida som har en responsiv mall för webbdesign, behöver du bara välja den. Resten kommer (förhoppningsvis) att göra din sida i framtiden.

Responsiva medel: Din sida anpassas automatiskt till besökarens skärm. Det spelar ingen roll om det är ett skrivbord, en smartphone eller en surfplatta. Till exempel med WordPress har denna lyhörd design blivit standard, det är nästan svårare att få teman som inte svarar.

Vänligen inte förväxla: Responsiv design och mobila versioner av webbsidor är två grundläggande olika saker, även om de i slutändan är avsedda att tjäna samma syfte.

En mobilwebbplats är den ”lilla” versionen av den normala webbplatsen, speciellt programmerad för nätet. Man inser bland annat att detta är sin egen URL, som vanligtvis börjar med en ”m” framför huvud-URL.

En egen mobilversion av en webbplats har inte att underskattas fördelen att innehåll kan anpassas exakt efter behoven för mobil användning. Men det är också uppenbart att en sådan variant betyder betydligt mer omsorg. Så det är värt att bara börja med en viss företagsstorlek och naturligtvis personal.

Vad är toppmodern under 2018?

1. Tryck för att gå vidare: Du behöver inte vara en stor vän till Snapchat eller Instagram, men åtminstone en sak har ändrat plattformarna massivt. Idén om ”berättelser” har också förändrat idén om hur vi navigerar genom berättelser i mobilnätverket.

Det här betyder inte alls tekniskt, trots allt är skillnaden om du bläddrar eller sveper, så allvarligt igen. Men genom att ”knacka på” har formatet för berättelser i mobilnätet förändrats märkbart. Porträtt har förlorat sin skräck, även stora och etablerade medier berättar sina historier nu vertikala och mycket ofta baserade på Stories-idén.

2. Visuell berättelse: Du kan inte säga det tillräckligt ofta – du kan inte göra berättelser idag utan att först visuellt föreställa det. Nästan allt är tillåtet, även och särskilt för smartphones. Ja, och till och med emojis i berättelser är tillåtna.

3. Släpp ned: Idén att ”rulla ut” har blivit etablerad. Detta löser en av de största tidigare mobilsidefrågorna: minimera den lilla skärmmenyn medan den fortfarande är så stor att den enkelt kan användas av användaren.

Sammanfattningsvis, om du tänker på mobilwebbplatser, ska du vara medveten om att detta inte bara är en liten, reducerad version av ett befintligt erbjudande.

Och: Kanske är ditt mobilerbjudande nu en mycket större del av din framgång eller misslyckande än du kan föreställa dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *