Digital sjukhus: Barn är allvarliga kritiker

Små cancerpatienter ligger ofta på barnavdelningen i veckor. De är väldigt modiga och håller sitt öde med värdighet. Digital teknik hjälper dem. ”Eftersom barn är mindre blyga med att använda IT och har mindre rädsla för kontakt, varför de vanligtvis hanterar ny teknik mer naturligt”, säger Oliver Basu, chef för avdelningen för medicinsk informatik vid universitetssjukhuset Essen.

Som överläkare har han främjat introduktionen av digital teknik vid Bone Marrow Transplant Center (KMT) på Barnasjukhuset för att motverka lite IT-självbestämning i sjukhusets värld, som är främmande för patienter.

Också intressant: Om sjukhuset tänker

Och så för 19 år sedan inrättade han sitt eget nätverk på KMT-stationen för att förbinda barnen med varandra och mellan olika kliniker – långt innan WhatsApp, Skype och Co: s tider: ”Vi ville ge den lilla patienten möjlighet Att komma i kontakt med andra barn från den medicinskt nödvändiga isoleringen ”, förklarar Basu.

display

Men det blev snabbt klart att barnen föredrog att prata med sin familj eller vänner snarare än patienter från andra sjukhus som de inte kände. Och så skapades ett gemensamt forskningsprojekt med institutionen för kommunikationsvetenskap vid universitetet i Duisburg-Essen, som fokuserade på telekommunikationsutplacering på sjukhuset mot isolering. Basu använde videochattar för att koppla barnen med släktingar och vänner eller med skolklassen.

Videochatt för att hålla kontakten

Men till och med en sådan videochatt har sina fallgropar. Till exempel upplevde ett barn tillsammans med sin far familjens julfest från sjukhusrummet. Men på natten skadar känslan av hemlängtan mer än tidigare. ”Som läkare undrar man naturligtvis om det hade varit bättre om modern hade firat med syskonen hemma och fadern på sjukhuset med den sjuka sonen – utan videoöverföring och senare tårar,” säger Basu eftertänksamt om sina erfarenheter ,

Digital Health Children's Hospital Bild6 Bildrättigheter Andre Zelck
Barnasjukhus Universitetssjukhus Essen (Foto: Andre Zelck)

Även med videopatten med skolklassen fick kliniken undvika några klippor. Basu: ”Skolan är viktig för barn så vi etablerade en videochatt med klassen för patienten, men i den första versionen hade vi bara en fast kamera och så det var svårt för vissa barn som stod i utkanten av kameran eller långt tillbaka, till exempel för att se och förstå. ”Senare lägger barnläkaren grunden för samarbete med den kanadensiska digitalpionjären Graham Smith, som utvecklade videokommunikationen PC Webchair.

Detta gjorde det möjligt för patienter att kontrollera kameran på webbstolen i skolan från sjukhusrummet. De kunde zooma in på brädet, titta runt i klassrummet eller till och med spottas i träningsboken på grannens – precis som i verkligheten. Detta övervann problemen med den första generationen, och i själva verket var återintegrering av små patienter enklare. ”Eftersom barnen inte längre var osynliga eller ens försvann för klasskamraterna.”

”Utan en kamera brukade det faktiskt vara så att barnen från barncanceravdelningen bytte tillbaka till klass och antingen inte erkändes eller retades eftersom deras utseende hade förändrats mycket på grund av terapin kan också följa förändringarna hos den lilla patienten, förklarar Basu. Idag ersätts användningen av webbstol av den uppenbara användningen av WhatsApp och andra kommunikationstjänster.

LED-bilder för väggarna

När Barnasjukhusets KMT-station omarbetades 2011, frågade läkarna barnen vad de vill ha för sitt sjukhus. Framför allt ville barnen inte ha vita väggar och TV-apparater som kunde kopplas ihop med en spelkonsol.

Eftersom färg är en smakfråga, utrustade kliniken rumets väggar med en LED-ljuslösning så att patienten kan färga väggarna i sitt rum med fjärrkontroll, beroende på humör.

Idén med spelkonsolerna godkändes också, så att de integrerades i varje KMT-rum för att uppmuntra barnen till mer rörelse på ett lekfullt sätt. Wii och Playstation var särskilt lämpliga här, fortsatte Basu: ”Eftersom de sjuka barnen är långa och långa, är muskuloskeletalsystemet och andningen kraftigt försvagade, så varje rörelse är bra för andning och god hälsa.”

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Hållbart och innovativt

Alla företag måste hålla jämna steg med digital transformation. Alla vill ha det. Varför är det så svårt för många? Den väl beprövade är upp för den nya osäkerheten. I LEAD Bookazine 3/2018, låt en innovationscoach förklara varför att vara innovativt innebär att vara framgångsrik i framtiden.

Beställ nu

Idé kontra verklighet: Fråga bara patienterna

Basu experimenterade mycket med sitt team. ”När vi tänker på det fokuserar vi alltid på patienter, men vi har ofta varit förvånade över de behov som barn har i vardags sjukhuslivet.” Inte allt de vuxna hade planerat blev väl mottagna i verkligheten. Barn såg ofta saker annorlunda – ämne: lyssna på målgruppen.

I många projekt undersöktes och utvärderades önskemål och behov. Och så Basus team har lärt sig med tiden att få sina idéer utvärderade av patienter först, för att se vilka tekniska behov som faktiskt finns där och vad som kan justeras i idén.

Också intressant: surfplatta och surfplatta – läkemedelsföretag tänker på digital framtid

Förklara komplexa interventioner med video

I en fallstudie, till exempel, undersöktes hur olika undersökningsmetoder och operationer i videor kan förberedas för barn för att förklara dem för de unga patienterna. Eftersom läkare och vuxna förklarar förfaranden och operationer helt annorlunda än barn.

Basu berättar om sina erfarenheter: ”Vi har fått barn genomgått ingripanden som de har upplevt vid flera tillfällen, har dem förklarat för andra barn framför kameran, berättar vad som händer och hur barnen ska bete sig, och det fortsätter att komma tillbaka förvånad över vad som är viktigt för barn. ”

Till exempel, i ultraljudet, förklarar en tioåring i videoklippet: ”Det är bäst att inte ta på din favorit-T-shirt eftersom läkarna kommer att smeta den slapstick i magen.”

Minska rädsla med Virtual Reality

Många barn måste genomgå en undersökning av MRT. Även vuxna mår inte så bra i röret, hos barn är det ofta mycket värre när de måste ligga stilla så länge. Det är här ett samarbetsprojekt som finansieras av staten NRW sätter in. Ett tvärvetenskapligt team av experter under projektledningen av professor Maic Masuch från Department of Entertainment Computing vid universitetet i Duisburg-Essen har tillsammans med byrån LAVAlabs Moving Images Basu från University of Essen utvecklat en virtual reality-applikation.

Totalt 150 patienter har studerats i en randomiserad studie sedan oktober 2018. Målet: att ta bort barns rädsla för MRT. Med appen ”Pingunaten-Trainer” bör de små patienterna lekfullt förbereda för undersökningen. Förhoppningen är att barn inte längre behöver lugna.

Digital Health Children's Hospital Bild3 Bildrechte Udeag Masuch
Pingvinerna Lars och Lotta ska ta barn rädslan för MR / barnsjukhus Universitetssjukhus Essen (Foto: UDE / AG Masuch)

Appen förbereder idealiskt barnen för situationen några veckor före undersökningen. För detta ligger de på sängen eller soffan, ett VR-glasögon framför ögonen. ”På ett virtuellt sjukhus visar Lars och Lotta, två pingviner i rymddräkter, alla steg för utredningen, med små spel för att utforska den ursprungliga miljön, som att ta reda på vilka objekt som är magnetiska och inte kan gå till MRT,” förklarar hon Dr. Basu.

Medan de gör en genomsökning i spelet tillsammans med typiska höga knackningar, tränar de för att vila tyst: på taket på deras virtuella rör ser de en natthimmel långsamt bilda ett stjärnbild. En stämpel i universumpasset belönar dig för varje framgångsrik träning. ”För att ta reda på vad barn tänker på på MR, fick vi dem målade, vilket är hur konceptet med rymdpasset för MR kom till.”

I studien undersöker samarbetsgruppen för närvarande hur appen hjälper till att minska ångest, vilket gör lugnande mindre troligt. Dessutom kan VR-glasögonen inte tas med för den faktiska undersökningen i MRT.

Men detta marknadsförs för närvarande i projektets andra fas. Basu fortsätter: ”Vår projektpartner Medintec GmbH utvecklar för närvarande ett MR-kompatibla glasögon, som barnen kan fortsätta sin utredning som ett virtuellt äventyr för distraktion.”

Patientdatasystem

Sådana patientvänliga projekt finansieras genom bidrag och donationer. Det senaste exemplet är IT-projektet LOUISA (Lärande – Orientering – Underhållande – Informera – Simulera – Utbyta), som förenar den mångfald erfarenhet som de senaste åren har fått.

Det finansieras av Gert och Susanna Mayer Foundation med knappt 1,7 miljoner euro och kommer att finnas tillgängligt i framtiden för unga cancerpatienter i det dagliga sjukhuslivet. ”Enskilda byggstenar som rekognoseringsvideor, inomhusnavigering, hälsospel, virtual reality-applikationer eller till och med en patientdagbok kombineras för att bilda en omfattande multimodal patientportal,” förklarar Basu.

På detta sätt ska information om egen sjukdom, om behandlingsprocesser och kausala förhållanden upplevas på ett komplex, interaktivt och lekfullt sätt. Många patienter behöver också vårdas hemma och har dagliga medicinska journaler. För detta ändamål vill universitetssjukhuset Essens utvecklingspartnerskap utveckla en slags tidskrift för LOUISA tillsammans med företagen M.doc och Cerner.

För att motivera barn att noggrant vägleda dagboken får de virtuella belöningar som priser i sin profil eller emoji. Dessutom inkluderar systemet, som till stor del kontrolleras av en app, möten, nyheter, ett bibliotek och inomhusnavigering genom sjukhuset så att det fungerar som en länk mellan sjukhuset och hemmet.

Dessutom arbetar sjukhuset med en plattform för att ansluta barn utan att behöva göra det via Facebook. För dataskandalerna från 2018 har visat det igen: Speciellt vid allvarliga sjukdomar genereras data som inte borde nå allmänheten. När allt kommer omkring vet ingen om sådana data så småningom kommer att sätta stora stenar i vägen för den lilla patienten.

Slutsats: digitalisering ger livskvalitet

Efter många projekt under de senaste 19 åren har en sak blivit mycket tydlig för Basu: Det finns enorma åtgärder som måste vidtas för att öka livskvaliteten för cancerpatienter i vardagen till följd av digitaliseringen.

Men världen kan bara förbättras om läkare har tid att lyssna och involvera patienter i utvecklingen av digitala hjälpare att använda senare. Då gynnas både läkare och patient.

Också intressant: ring mig, Doc!

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *