CEBIT-Aus: Modet belönades inte

CEBIT är historia.Om du frågar mig idag när början på slutet av CeBIT började, var det ett mycket specifikt ögonblick i början av 2000-talet. Det var ögonblicket då CEBIT förbjöd Playstation- och Xbox-spelkonsolerna från showen. Det var det tidsfönstret då de låter konsumentelektroniken i riktning mot IFA i Berlin och mobiltelefoner rör sig mot den mobila världskongressen i Barcelona utan kamp – och CeBIT blev plötsligt okul.

CEBIT var cool

Att CEBIT en gång var riktigt coolt är svårt att förmedla idag. Men som ung teknologjournalist var monstermässan CEBIT en uppenbarelse för mig i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet – med de coolaste prylarna, de viktigaste nyheterna och de hetaste standpartierna.

Men man hade, berusad av framgång, någon gång troligen inte längre lust. Vi är en B2B-mässa, sades det i flera år. Om de andra bryr sig om underhållning, gör vi affärer, sades det.

B2B blev H2H – bara inte på CeBIT

Det faktum att B2B för länge sedan har lämnat plats för människan till människan, att tekniken har landat mitt i samhället med smartphones och det allestädes närvarande Internet, och att en mässa måste vara en känslomässig händelse i internetåldern och digitaliseringen, tyvärr har de erkänt mycket för sent i Hannover , Och att Hanover inte är Berlin, Barcelona eller Austin.

display

Trots att jag har arbetat mycket nära och på uppdrag av CEBIT under de senaste åren är detta min personliga analys av vad som gick fel på 2000-talet och slutligen ledde till att min favoritmässa på många år upphörde.

I Hannover insåg de naturligtvis också snart att något går fel och att det finns ett akut behov av att ändra något. Med många åtgärder försökte du motverka din egen meningsförlust.

CeBIT Global Conferences – säljs under värde

I det mest ambitiösa försöket fick jag personligen delta i flera år – CEBIT Global Conferences, ett konferensprogram som var oöverträffad. De två konferensarrangörerna Nicole Nehaus-Laug och Thomas Mosch lyckades upprepade gånger locka de hippaste och mest inspirerande talarna i IT-branschen till Hannover. Och som en blandning av reporter och fanboy fick jag skaka hand med stora namn som Steve Wozniak, Jimmy Wales och Nolan Bushnell och göra intervjuer – skrikande!

Tyvärr var raderna med stolar ofta för tomma, även bland de mest intressanta högtalarna. Det fanns bara full sprängningsrum med absoluta höjdpunkter som Steve Wozniak eller liveomkopplingen till Edward Snowden med Glenn Greenwald på plats i Hannover. Jag har alltid haft en känsla av att den stora konferensen helt enkelt såldes under värde.

Under Aus spekulerades under lång tid

Det faktum att mässan blev värre och värre var tydligt synligt för alla som hade följt mässan i många år. Där det inte fanns en enda kvadratmeter golvyta tidigare, stod hela hallar i viloläge i mars, så Salesforce kunde arrangera Fantastic Four och andra band i en hall. Naturligtvis visste CeBIT det också – och agerade som ingen annan hade förväntat sig.

Vad mässan, som presenterades på utsidan av den livliga pressens talesman Hartwig von Sass och marknadsföringsdirektör Daniela Stack, satte på benen förra året, tolkades av många industrins insiders som självmord av rädsla för döden. Det var bara modigt för mig. Fet, som de säger på tyska.

Fråga bara allt, höja den tyska SWSX i provinsen Niedersachsen, gör CEBIT till CEBIT med pariserhjul och konsertprogram, ”SchneeBIT” i juni – tanken hade något. Mässan på vilken Disruption predikades, störde sig själv Respekt, kära kollegor, vilken prestanda!

Den nya CEBIT gav oss mod och önskan efter mer

Det jag sedan betalade för och fick i uppdrag av CEBIT i juni förra året var det som verkligen fick mig att vilja ha mer. Ja, hallarna var ganska tomma. Men jag hade aldrig sett så många lyssnare i konferensprogrammet som äntligen vandrade in i hallarna till folket. Mina kollegor på mässan kände en äkta ande av optimism, tanken ”vi kan göra det”.

Och även när jag sade farväl till mina kollegor på kvällen på mässans sista dag, kände jag denna anda av optimism och säkerheten hos alla skapare för att ha skapat något stort, som hade potential att bli riktigt stor igen. ”Vi ses nästa år,” sade kollegerna i farväl. Även vid den avslutande presskonferensen tillkännagavs att mässan naturligtvis skulle äga rum igen nästa år.

CEBIT står inte inför ekonomiskt misslyckande

Men nu är allt annorlunda. Detta otroliga mod, entusiasm och engagemang för all mässa personal belönades inte. En mässa är ett affärsföretag, och även den en gång stolta CEBIT står inte inför ekonomiskt misslyckande. De eleganta och sexiga utställarna, som skulle behöva mässan igen med sitt nya koncept, stannade uppenbarligen i Barcelona, ​​Berlin, Las Vegas och Austin och uppenbarligen bokat (ännu inte) i Hannover. Och de andra som hade stannat kvar efter B2B-massakern på 2000-talet bedövade med det nya konceptet och klagade – med rätta – offentligt över för få handelsbesökare.

En dålig blandning för en mässa som bara ville uppfinna sig själv igen. Dåligt för orderböckerna och kvadratmeterförsäljningen. Tyvärr är det helt enkelt inte längre värt att vara värd för CEBIT även 2019. Hur ledsen. Fruktansvärt ledsen. Men det är också störningen som har predikats i Hannover i flera år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *