Den digitala vågen har länge rullat

Den digitala tsunamin. Vilken meningsfull term. Jag minns fortfarande hur Nicolas Clasen erbjöd mig ett utdrag ur hans namnbok som gästpost på Lousypennies.de hösten 2013 och med hur mycket intresse jag läste texten. Och nu, cirka fem år senare, är termen tillbaka. Den här gången talar L’Oréal-chef Jean-Paul Agon i en intervju om den digitala tsunamin, som särskilt kommer att tvätta bort den tyska Mittelstanden.

Tsunamin är säker

Jag tänkte för mig själv: Om en så erfaren gruppledare som Jean-Paul Agon talar om det, att den digitala tsunamin äntligen kommer att hända, och det kommer det verkligen. Eller inte? Jag vet inte. Det dumma med tsunamier är att alla ständigt varnar dem och alla vet att det någon dag kommer någon – men när exakt kan ingen säga det exakt.

Personligen tror jag att den mycket viktigare frågan är: när är en tsunami exakt en tsunami? Är det det ögonblick som jättevågen träffar landet och förstör allt? Eller är det snarare ögonblicket då de tektoniska spänningarna släpps långt under havet och jättevågen byggs upp?

display

Vågen har länge rullat

Så om vi håller med om att en tsunami börjar långt, långt ute på havet, så är den digitala tsunamin redan här – och ostoppbar. Den tektoniska spänningen har byggts upp för decennier sedan, och senast när de fyra GAFA: erna Google, Apple, Facebook och Amazon har blivit miljarder dollar enhörningar, har den laddats ut med full kraft. Vågen har länge rullat. Och det finns inget som hindrar henne.

De digitala guruerna varnar och förmanar sig

Längst upp i den stora vågen finns några digitala guruer som Nicolas Clasen, Nico Lumma eller Klaus Eck i sina båtar, men med tanke på GAFA: s rena kraft är dessa ofta lite mer än håliga nötskal. De försöker beskriva storleken på jättevågen, konsekvenserna för folket. De skickar desperat sina varningar i land.

Här undrar de gamla märkena lite att havet är så långt idag, men är upptagen med mycket viktigare – den dagliga affären, som är så underbar. De hör radiomeddelanden, men de förstår inte det främmande språket, utom några få fragment av ord utan en djupare betydelse: Digital. Ändra. Transformation. Störningar. Nya affärsmodeller. Knnrkkss …

Vem som agerar i tid vinner. Kanske.

Lyckligtvis innehåller bilden av tsunamin också ett visst hopp. Kom ihåg till exempel den japanska kuststaden Fudai. Dess borgmästare skälldes som galen på 1970-talet när han byggde en enorm skyddsmur – idag betraktas mannen som en hjälte. För 2011, när en tsunami rullade över Japans kust, räddade jättemuren platsen och livet för cirka 3 000 människor.

Kanske är de framsynta borgmästarna i dag chefer som Jean-Paul Agon, Matthias Döpfner från Springer och förarna för Otto-gruppen, som länge har förstått att den digitala tsunamin oundvikligen kommer att förstöra allt som inte digitaliseras i tid. Och att det är nödvändigt att skilja sig från de gamla, en gång framgångsrika modellerna: Otto-katalogen. Från hörzu, från Hamburger Abendblatt

Surfa istället för att rullas över

Till slut vill jag tappa ur bilden: att bygga väggar hjälper inte mot den digitala tsunamin. Han är för kraftfull för det. Väggar är aldrig riktigt bra i min personliga mening. Istället handlar det om att bli en del av tsunamin och se till att världens GAFA inte gör allt ur sig själva. Men åtminstone bör du surfa på toppen av vågen istället för att rullas över av den – och ha en plan för när jättevågen träffar land.

Till författaren: Den som behandlar ämnet marknadsföring av digitalt innehåll och digital transformation kan knappast ignorera Karsten Lohmeyer. 45-åringen arbetade i många år som journalist, grundade den välkända mediebloggen LousyPennies.de och byggde u.a. ett dotterbolag till innehållsmarknadsföring till Deutsche Telekom. I dag, som konsult, utvecklar och implementerar han komplexa strategier för innehållsmarknadsföring och hanterar sin favorithobby, tillväxthackning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *