Ready, Set, Block: Förändrar Blockchain sporten?

Decentralisering och demokratisering: Blockchain-teknologin ger digitalisering en frisk luft. Det finns ingen central databas, utan flera fristående kopior av data. Hittills har en central infrastruktur som kontrollerades av några eller en person vanligtvis använts för datavalidering. Med hjälp av blockchain distribueras samma datamängder över hela världen över många datorer i ett nätverk. Hur denna infrastruktur är strukturerad och hur ändringar görs, beslutar programvaran på grundval av regler.

Ingen kan ändra dessa regler mot de andra nätverksdeltagarnas vilja. Manipulationer av databaser är alltså nästan omöjligt. Denna omständighet har stor potential för demokratisering av digitala i förhållande till den verkliga världen. Finansbranschen är aktivt involverad i ämnet bitcoin och blockchain, med idrotten kan nu följa en annan i framtiden. Domarens beslut eller nomineringar av trupperna kan snart vara rättvisare än någonsin tidigare. De traditionella federationsstrukturerna kunde också smulas genom blockchain-teknik – eller inte?

Kadernominierung 2.0 – Den decentraliserade nationella tränaren

Från klubblag till landslag: Det idrottsliga ledarskapet fokuserar alltid på att samla de bästa spelarna. Vad händer om idrottarnas prestationsdata registrerades, utvärderades och analyserades och sedan bestämdes genom demokratiskt beslut av alla fans den ideala truppen? Fans skulle bestämma vem som är på planen och vad som till och med kan vara taktiken. Förresten, den nationella tränaren kan naturligtvis välja demokratiskt. Framgång och nederlag skulle då vara ett beslut av kollektivt ansvar och skulle fördelas på alla axlar.

display

Det digitala spelområdet: kick-off för domaren bot och AI

Konstgjord intelligens gör det möjligt: ​​helt automatiserade spårningssystem, videoassistenter och grindkameror är bara början och fler tekniker kommer att följa. Även Blockchain? Fel, spelförseningar eller offsidebeslut till förmån för angriparen kan objektivt bestämmas genom mjukvaroanalys. Detta beslut kan fastställas på blockchain oföränderligt.

En lösning på detta skulle vara en domare-bot, en digital domare som analyserar varje spelares rörelse, t.ex. Straffbart brott. I framtiden kommer det att finnas programmerade regler för t.ex. Toleransgränser? När är en foul en foul? När är offside egentligen offside? När måste en spelförsening straffas? Frågor och därför politiska beslut som kan fattas i framtiden om blockchain.

Administration och marknadsföring adé: Finns det en framtid för föreningar?

Internationella, kontinentala, nationella och regionala föreningar står framför allt idrott och säkerställer tävlingens organisation. Men är de till och med nödvändiga? Nej, för att arrangemang och organisering av spel, villkor kring uppkomsten, nedstigningen, bestämningen av vinnare och förlorare är helt automatiskt. För klubbar skulle därför ett decentraliserat kontrollsystem vara fördelaktigt. Många små föreningar av regionala föreningar utsätts för föreningens centralt bestämda regler och skyldigheter. Och: Dessa kan ändras när som helst! Här är en blockchainpotential för en rening av ligabyråkratin.

Varför är föreningen också viktig: fördelningen av medel. Till exempel kan marknadsföringen för klubbar förändras radikalt i framtiden. Genom att använda distributionen av tv-rättigheter som exempel kan blockchain hjälpa till att säkerställa att allt innehåll är tillgängligt på en enda plattform. Om alla relevanta klubbar var anslutna till samma system skulle detta göra det möjligt för användaren att betala per spel, per liga eller prenumeration. Ett system med lika priser för alla. Alla som lider av fotbollsfans från Tyskland skulle vara mer än nöjda med det.

Blockchain inom sport är fortfarande en digital dröm

Blockchain-tekniken lovar att bli framtiden, särskilt inom områdena finans – eller till och med val. Digitaliseringen och demokratiseringen av sport skulle förmodligen ta dem ur sina traditionella leder och möta motstånd. På federationsnivå verkar användningen av tekniken mycket spännande, men just nu står både funktionella intressen och stora tekniska utmaningar inför blockchainen inför. Kryptokurser som Bitcoin visar att traditionella institutioner som bankfrågor ifrågasätts mycket snabbt när alternativa modeller dyker upp.

För närvarande är det fortfarande svårt i vardagligt bruk att föra Bitcoins under folket. Hittills misslyckas u.a. fortfarande köpet i snabbköpet register. Men med den sista hype tog ett andra steg i den riktningen. En valuta valideras i slutändan genom att tro på dess värde.

Ändå finns det långt innan Bitcoin och andra blockchain-applikationer. Decentralisering och demokratisering av sportindustrin med hjälp av Blockchain är fortfarande en digital dröm för närvarande, vilket också kan ge stora möjligheter i framtiden.

Till författaren: ENAndreas Gerauer är CTO och medstifter av plattformen för liveinnehåll Tickaroo. Som teknisk chef är han främst ansvarig för pålitlig stabilitet och optimal prestanda för redovisningsverktygen för liveinnehåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *