Grundare ville desperat – Varför saknas nystartade företag i öst?

Jenny Müller står med en förseglad kopp i sitt experimentella kök på universitetshallens campus. Den är fylld med skivade mango, äpplen, granatäpplefrön och blåbär – som tack vare specialbehandling bör förbli färsk i sju dagar.
Hållbar fruktsallad är butiken för den ”färska fabriken”. Det är Müllers idé. Och hennes företag.

Sachsen-Anhalts statsregering gillar att berätta Müllers historia, eftersom den unga kvinnan betraktas som en förebild i det lilla start-orienterade öst.
Även för att hon för ett år sedan flyttade till regionen med företaget och lämnade München. I den bayerska huvudstaden är det svårt att hitta personal på grund av konkurrens från stora företag och andra nystartade företag, säger hon. I Halle blev det snabbt fem anläggningsstudenter, en produktutvecklare, en säljsexpert. ”Jag tror inte att jag skulle ha fått så bra människor på den gamla platsen.”

Att stimulera startaktiviteter i Östra Tyskland

Kan modellen göra skolan och öka startaktiviteten i Östtyskland? Hittills är det inte särskilt uttalat i ett land som inte har mycket grund i jämförelse över hela Europa.

Paul Wolter från den tyska startföreningen tror inte att Müller är en pionjär i ett massfenomen. Nystartade företag går där de är: Berlin, München, Hamburg. Närheten till kunderna är viktig, utbytet med andra grundare. I öst har bara Leipzig rykte som en intressant plats i uppstartsscenen.

display

Grundare-stöd kan hjälpa direkt vid universiteten, säger Wolter. Men en trendförändring kommer inte att få det så snabbt. ”Hittills är Berlins magnetiska kraft obruten.” Studier bekräftar denna observation. I den nuvarande startmonitorn för den nationella utvecklingsbanken KfW rankas Thüringen (74 nystartade företag per 10 000 arbetare), Sachsen-Anhalt (77 nystartade företag) och Mecklenburg-Vorpommern (84 nystartade företag) längst ner i tabellen. Sachsen är nionde (106 stiftelser), bara Brandenburg sticker ut med 3: e plats (134 stiftelser). Dess platsfördel kallas Berlin, eftersom den federala huvudstaden är en startmästare (193 stiftelser) och strålar in i det omgivande området, som KfW-studien säger.

Kommer rankningen att ändras inom en snar framtid? ”Jag ser det ganska svart”, säger vice ordföranden för Dresden Ifo-institutet, Joachim Ragnitz. För närvarande finns det betydligt fler företagare i öst av åldersskäl än nya. Detta kan bli en cyklisk mördare, medan den fortfarande släpar i den ekonomiska makten öst snabbt skulle komma ikapp.

Du kanske också är intresserad av detta: En start för nystartade företag

Att föra entreprenörstänkande in i läroplanen för skolor och universitet

Den negativa trenden förklaras också av den krympande befolkningen. Det finns färre östtyskare i startgruppen 30-40-åringar – och en säker anställdes existens räknas för mycket. På lång sikt kan det hjälpa till att integrera entreprenörstänkande i läroplanen för skolor och universitet, säger Ragnitz.

Stammas också beredskapen från DDR: s upplevelse, där regeringen har företruktat entreprenörskap? Visst har det påverkat, också för att föräldergenerationen saknade rollmodeller, så ekonomen. Men mer avgörande är massarbetslösheten efter Berlinmurens fall. Rädsla för förlust av arbetstillfällen är låg och egenföretagande är fortfarande en risk.

Sachsen försöker skapa mer entreprenörskap genom finansieringsprogram, tävlingar och deltagande, vilket Dresden ekonomiministerium meddelar. Sedan 2007 har mer än 800 nystartade företag finansierats endast vid universitet. Icke desto mindre säger ministeriet också: ”Tendensen att ta risken för egenföretagande är för närvarande begränsad.”

Bör de östtyske länderna aktivt främja västtyske grundare, där lutningen är lite större? Brandenburgs ekonomiministerium tycker inte att det är en bra idé. ”Snarare bör erbjudandet av subventioner i kombination med kvalitet och kompetens tala för sig själva”, sades det. Landet erbjuder rådgivning och coachning för unga företagare – även de som ville ta över ett befintligt företag. Dessutom skulle det finnas ekonomiskt stöd.

I slutändan har Saxony-Anhalt lockat den färska fabriken från Jenny Müller till Halle. På jakt efter riskkapital hittade hon det hos ett dotterbolag i landet. Villkoret var:

Pengar mot flytt till Sachsen-Anhalt. Hon var glad över att ha accepterat det, säger Müller. Om deras företag skulle fungera och växa kan produktionen också flytta från Würzburg till Sachsen-Anhalt på tre år. ”Vi planerar det mycket konkret.” Innan oberoende arbetade Müller för en stormarknadskedja.

Hon blev förskräckt över hur mycket av fruktsallad som gått från den nya räknaren till soptunnan. Under ett år arbetade Müller med en blandning av C-vitamin, kalciumkarbonat och en skyddande atmosfär, vilket säkerställer att salladen varar i en vecka. Sedan säkrade hon Exist Founder Scholarship av det federala ekonomiministeriet och slutade. Vissa stormarknader i Hamburg och Bayern har sina fruktsalater i sitt sortiment, plus kontorkunder och bensinstationer. Nästa produkt plockar redan: Stabila grönsaksspett.

Du kanske också är intresserad av detta: TechFounders: Jump-start för nystartade företag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *