”LGBTIQ är ett tabu i många företag”

LEAD: Fru Menges, vad är mångfald och inkludering för dig?

Uta Menges: IBM förstår inkludering i det största möjliga sammanhanget – vare sig kön, etnicitet, religion, sexuell identitet eller fysisk förmåga. Mångfald och integration är inte policyer och program, men har varit en integrerad del av vår kultur, praxis och mål i mer än 100 år.

Vilka åtgärder har IBM vidtagit för att bygga ett mångfaldigt team?

Vi har varit engagerade i mångfald sedan grundandet för mer än hundra år sedan och gör det fortfarande idag. Åtgärderna är omfattande. Det börjar med HR-marknadsföring och inställningar. På så sätt adresserar vi olika talanger genom målgruppspecifika händelser och förebilder – till exempel närmar vi oss kvinnliga studenter för att öka vår andel av kvinnor, särskilt inom de tekniskt inriktade områdena.

Också intressant: företagen drar nytta av nya perspektiv

Intern talangshantering är också en viktig spak. Så många framgångsrika kvinnor har uppnått toppledningspositioner hos IBM som vår världsomfattande VD Ginni Rometty. Ett annat kraftfullt verktyg i företaget för att få mångfald till liv är våra mångfaldsbaserade medarbetarnätverk, som är både regionalt och globalt placerade, och sammankopplade och samarbetade genom moderna samarbetsverktyg. Till exempel kopplar våra IBM Millennial Corps IBM-anställda över alla generationer till program och evenemang.

display

Vilka resultat kan du observera genom framgångsrik mångfaldshantering?

IBM har haft topplistan i listan över företag med världens flesta patent i 25 år och sex nobelpristagare kommer från IBM. Dessa framgångar beror på de mycket olika teamen hos IBM, och särskilt våra forsknings- och utvecklingswebbplatser, som kommer från hela världen. Trevligt att se på IBM Fellows som utses varje år.

Vi är också engagerade i att ta del av tekniska framsteg. Speciellt i applikationer och plattformar som använder konstgjord intelligens som IBM Watson påskyndar vi en debatt om riskerna för brist på mångfald och inkludering. Etiska principer måste diskuteras så att stereotyper och fördomar inte kommer in i AI-system.

Hur uppfattar du samhällspresset i olika länder där du har platser för att öka mångfalden i företag?

Den offentliga och lokala lagstiftningen är mycket olika vad gäller mångfalden. Även om det finns lagar mot homosexuella och transpersoner i många länder, främjas mångfald och inkludering aktivt i andra länder. Här är vi involverade över hela världen och tar ställning mot nya lagstiftningsinitiativ som syftar till att begränsa minoriteters rättigheter.

Dessutom initierar vi initiativ för att påverka samhället socialt, ibland tillsammans med andra arbetsgivare eller icke-statliga organisationer. Ett exempel är vårt LGBT + Reverse Mentoring-program, där gemenskapens medlemmar och deras allierade fungerar som mentorer för ledare över hela världen. På detta sätt främjar vi kunskapen om LHBT + på arbetsplatsen och därmed integrationen i företaget.

”För att undvika stereotyper och fördomar i AI-system måste etiska principer diskuteras.”

Hur ser du tillståndet för mångfaldsarbetet i Tyskland jämfört med andra länder? Fångar vi upp och i så fall varför?

Historiskt sett är vi som nation inte så diversifierade som USA, till exempel. Men särskilt inom IT ser vi en förändring under de senaste åren för att få fler kvalificerade arbetare till landet, vilket vi, IBM, mycket välkomna. Kulturellt blandade team hjälper oss också att bättre förstå och implementera våra ofta globala kunders önskemål och behov.

Vad motiverar dig personligen att stödja ämnet?

Jag är i den underbara positionen att mina personliga värden och min världsbild är i linje med målen för mitt jobb som mångfaldschef. Jag ser fram emot varje möjlighet att följa och stödja människor med olika bakgrund i sin individuella utveckling. Till exempel är jag mentor i olika program både internt och externt och har tagit hand om IBM-studenter i flera år i sina första steg i företaget.

Det berikar mig mycket att jag alltid kan lära mig en hel del nya saker. Mina team inkluderade redan en muslimsk kvinna, en medlem av Sikh-religionen, en vietnamesisk kvinna, praktikanter på en skyddad verkstad, människor i olika hudfärger och homosexuella och lesbiska anställda. Från alla av dem kunde jag ta ny kunskap, olika perspektiv och spännande impulser, och jag önskar därför alla människor att öppna upp och dra nytta av mångfalden.

Hur kan till exempel tyska företag integrera LGBTIQ-anställda starkare?

Tyvärr är ämnet fortfarande tabu i många företag. När det gäller arbetsmiljön handlar det inte om sexualitet utan om de anställdas livsmodeller.

Kan en anställd ta med sin samkönspartner till ett evenemang där familjemedlemmar också är inbjudna? Kan en kollega stolt rapportera att hon blir mamma, även om hon inte är gravid, men hennes partner är gravid? Här hjälper det att sprida öppenhet och uppskattning och göra erkännande av mångfald, till exempel genom förebilder, påtagliga.

Ett uttalande på offentligt ställe många arbetsgivare genom att delta i paraderna med Christopher Street Day med tydliga företagslogotyper. Internt måste företag hålla ett öga på LGBTIQ-talanger inom talanghantering så att vi kan få mer mångfald på verkställande golvet.

Också intressant: ”När det gäller mångfald är Tyskland ett utvecklingsland”

logo

Hitta ditt bästa jobb!

LEAD-arbetsmarknaden är arbetsmarknaden för marknadsföring, reklam, försäljning och media. Här söks och hittas talang med marknadsföring. Oavsett om marknadschef i branschen eller konsult med sociala medier med en trendig byrå – på LEAD-arbetsmarknaden hittar du rätt position för din framtid.

Klicka in

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *