20 år Google: Ibland användbart, ibland bara i vinkel

På IFA presenterade Google för några dagar sedan avkomma: Max är det nyaste barnet, en blandning av smart språkassistent och ljudmaskin. Vem säger Google, men betyder mest sökmotorn. Den andra delen av Google Specials – del I att läsa här – handlar främst om sökkommandon: ibland användbar, ibland bara partisk.

1. Hitta en skådespelare

Vem spelade i ”La La Land” igen, och vad hette skådespelarna i deras roller? Detta kan letas upp på Wikipedia. Men Googles skådespelarsökning fungerar mycket snabbare och ger fantastiskt bra resultat till den minsta stödrollen. Kommandot i detta fall är ”Cast: La La Land”. Förresten, detta fungerar också för tyska och andra internationella filmer.

Google från tidigare

Google-sökningen från de första åren finns fortfarande på nätet. Den visar logotypen och inmatningsmasken i slutet av 90-talet och anteckningen: ”Denna webbplats är en gammal vän från Googles förflutna, bevarad i sin ursprungliga form. Ha kul! ”Förutsättningen för att använda är en webbläsare med Java. Och tyvärr är resultaten tillbaka i den nuvarande Google-designen.

display

3. Den äldsta Google-logotypen

  • 10 Google 1997
    Den otroligt första Google-logotypen från 1997 (Foto: Google)
  • 9 Google 1998
    Början: Google 1998 (Foto: Google)

Redan före sökmotorns start i september 1997 fanns det en första preliminär logotyp med ljuga bokstäver, som tydligen skapades med Word Art, och ur dagens perspektiv ser det ganska hemskt ut. Men: Det var början på en legend. Hela logotypen för Google finns här i videon.

4. Sök på en specifik webbplats

Inte varje sida har sin egen sökmotor – men Google hjälper också här. Om du bara vill söka efter texter eller bilder på en viss webbplats använder du kommandot ”site:”. Allt som lead-digital.de skrev så långt över iPhone visar Google med denna inmatning: ”iPhone-webbplats: lead-digital.de”

5. Sök efter PDF eller Powerpoint

Ibland är det inte meningen att Google ska leverera några skriftliga resultat – utan att lämna ut en PDF- eller Powerpoint-fil för skolarbete eller affärspresentationer, som sedan kan behandlas vidare. Sökningen efter vissa filformat fungerar med en genväg, så till exempel med ”Superfood filtype: ppt” eller ”Ferrari filtype: pdf”.

6. Google-sökning utan spår

Detta fungerar med ”Tor Browser”, som kan hittas gratis på https://www.torproject.org. När du ringer till en sida som google.de skickar denna anonyma Firefox-webbläsarförfrågan över flera servrar över hela världen – så att du i slutändan inte längre kan förstå var sidan kom från. Otur för Google!

7. Google har fel

Merparten av tiden har Google rätt med sina resultat. Men även den mest klickade webbplatsen i världen kan gå fel – om du skriver in det engelska ordet ”askew” (på tyska: crooked, oblique). Redan är skärmen fluktuerande. Andra sådana underhållande knep inkluderar Google under vattnet eller en head-over-Google.

11 Google krök
Google i problem – Google-programmerarna har kommit med många sådana spel (Foto: Google)

8. Översätt snabbt med Google

Under tiden har Google-översättaren behärskat 103 språk. Men om du måste gå snabbt, fungerar översättningar också direkt i Google Search, med ett kommando som ”översätta voiture till tyska”. Då visas rätt lösning automatiskt. Tips åt sidan: DeepL från Köln översätter bara sju språk, men ger drastiskt bättre resultat än Google.

9. Sök flygnummer

Förseningar och avbokningar i flygtrafiken var den ständiga irritationen sommaren 2018. Om du vill veta vad din flygning handlar om behöver du inte ens besöka flygplatsens eller flygbolagets webbplats. Med ett inmatningsnummer som LH 2250 ger Google-sökning all aktuell information. LEAD önskar dig en bra resa!

10. Använd den avancerade sökningen

Skriv in söktermen och tryck sedan på ”Google-sökning” eller Returtangenten – så kommer resultatet att visas. Denna dumma princip har redan gjort Google till den mest använda sökmotorn i världen sedan 1999. Men det är också mer komplicerat och mångfaldigt: Den utökade Google-sökningen vet mycket färre användare. Men här kan sökningen utökas med många parametrar och utan någon kännedom om genvägar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *