När Netflix slog, hade Christian Alvart redan avslutat sin serieplan

I ”Dogs of Berlin” träffas polisen, en turkisk familjeklan, den kroatiska vadmafian och en naziklubb. Alla berättelserna handlar om utredarna Kurt Grimmer (Felix Kramer) och Erol Birkan (Fahri Yardim), som förföljer sina egna avsikter och därmed gör livet svårt för varandra.

Den första säsongen frågar om man kan lämna det sociala miljön som man föddes in i och bestämma för sig själv vem man vill vara. LEAD talade med regissören Christian Alvart.

Också intressant: streamingtips: De bästa stand-ups på Netflix

”Dogs of Berlin”: Från romanen till Netflix-serien

LEAD: Vad var utvecklingsprocessen för projektet?

Christian Alvart: Jag började skriva ”Dogs of Berlin” som en roman redan 2009 eftersom berättelsen verkade för komplex för en långfilm redan från början. Men mitt i processen var språket inte längre visuellt för mig. När jag tänkte på en serie visste jag inte ens var detta kunde hitta sin plats. Ändå slutförde jag boken för en pilot och en förhandsgranskning av de nästa nio avsnitten och lagrade den i min idélåda.

display

Under de närmaste åren fortsatte jag att arbeta med min karriär. Tillsammans med NDR skapades till exempel ”Banklady” såväl som ”brottsscener” från Borowski och Tschiller. De tyckte också att ”Dogs of Berlin” var spännande, men såg aldrig riktigt ett sätt att hälla sakerna i sin avsändarbaserade struktur. Eftersom det finns vissa budgetar och krav på ungdomsskydd per gång.

När gick Netflix med?

2015 fick jag ett Facebook-meddelande från Erik Barmack, som var ansvarig för Netflix internationella produktioner. Han skrev till mig att de letade efter historier i Tyskland och jag kunde ge honom min utarbetade idé. Då skapades den första europeiska serien med ”Marseille” – så jag blev inbjuden att prata med de ansvariga personerna på plats och träffades med stort intresse.

Då var det ett stort lyxproblem: Jag skulle nästa skjuta på brottsplatsen tvåparter med Til Schweiger, ”Tschiller: Off Duty” var redan i startblocken och min thriller ”Steig. Inte. Ut! ”Och” avskuren ”var redan under utveckling. Så jag skakade ständigt om Netflix ännu inte tappat intresset och prioriterade helt andra projekt under tiden. Och när jag äntligen hade tid för ”Dogs of Berlin” fanns det fortfarande grönt ljus. Phew!

Hur ser serien ut om du fortfarande insåg det för NDR?

Så jag tror inte att det skulle ha förändrats så mycket. Särskilt i samarbetet med Thomas Schreiber, underhållningskoordinatoren, har det alltid dykt upp saker som är berättande ganska upproriska. Men vi hade varit beroende av samarbetet med en annan institution och vem vet vad som skulle ha kommit ut då. Eftersom detta är min egen historia, skulle jag aldrig ha varit villig att ändra saker för en redaktion som jag inte gillar.

Den största förändringen för Netflix var att komma ihåg att inte alla känner våra kulturella koder internationellt. Så vi var tvungna att förklara om bilder eller kostymer saker eller tydligt tilldela att det förstås i Amerika eller Brasilien.

Vilken del av ditt arbete utmanar dig mest?

Det är definitivt snittet för mig. När jag vänder mig har jag en super konkret idé om längden på olika inställningar och producerar exakt vad jag behöver. I redigeringsrummet möter materialet sedan verkligheten – som andra åsikter från teamet eller publiken. Jag måste alltid lära mig att släppa, bli genomtränglig och låta resultatet tala för sig själv.

Vänligen berätta fördomar om ditt jobb, det stämmer.

Det är en sak som brukade vara absurd. Så när jag är på födelsedagsfester och pratar med människor som inte kommer från filmbranschen antar de ofta att regissören också håller kameran. Men naturligtvis finns det yrket kameraman och kamerakvinna! I mitt fall är deras antagande ofta tillräckligt. (Han skrattar) Eftersom jag alltid är en kameraoperatör och ibland till och med en kameraman. Jag leder genom linsen, om du vill.

Vad skulle vara den största möjliga framgången du vill uppnå med din kreativa produktion?

I min Twitter-biografi står det lämpligt: ​​”Gör en bra film en dag”. Jag har satt mig som mål att skapa en film en gång i livet, börja som en hatare att se och i slutändan måste älska. Där det inte spelar någon roll, med vilket humör, på vilket medium eller i vilken miljö du tittar på honom – han måste blåsa bort dig. Jag anser att jag inte har gjort det ännu. Men jag känner att han är i mig. För mig, till exempel ”Blade Runner”, ”Två härliga skurkar” eller till och med ”Rocky” över alla tvivel.

Tack! #dogsofberlin https://t.co/33cQAn7LUe

– Christian Alvart (@alvart) 21 december 2018

Du känner till både film- och tv-produktioner med stora och små budgetar. Var kommer strömningen att slå sig ner?

Budgeternas omfattning kommer att fortsätta att variera med streaming. Netflix är mycket tydligt att historiskt material som ”The Barbarians”, som nu dyker upp i Tyskland, är dyrare än komedier som är mycket i deras kulturella miljö. I så stora produktioner finns det därför en enorm internationell potential! I Tyskland brukar vi ha för lite pengar för allt och det har inte förändrats av streamingleverantörer. Allt blir dyrare och särskilt efterfrågan på visuella effekter ökar snabbt – bara budgetarna anpassar sig inte till det.

Hur hanterar lärlingsträningen detta?

Om en sak fungerar i Tyskland, är det främjandet av unga filmtalanger genom priser och festivaler. Det kommer att vara problematiskt så snart dessa instrument försvinner efter den första eller andra filmen och de unga måste möta den hårda tävlingen. I din femte film kan du inte anställa människor och betala dem bara 70 procent av priset. Det är där många bryter sig loss.

Om du hade en önskan, var skulle strömningen av framtiden utvecklas?

Jag skulle vilja att streamingleverantörerna tar biografen mycket mer allvarligt som en plats. De skulle också ha potential att införa nya standarder – till exempel att skärmar sprids bättre på landsbygden, att reklam stannar eller att ljudet spelas konsekvent högt. Min oro är att biografen är en magisk och värdig skyddsupplevelse. Och jag upplever för närvarande branschen i en ångest, eftersom du borde agera som i teatern eller vinylskivan genom att marknadsföra den. Det skulle vara det bästa för mig om strömmande jättar var aktivt involverade.

”Jag skulle vilja att leverantörer av streaming ska ta bio mer seriöst som en plats.”

Vilka är dina egna streamingvanor?

Jag har satt upp en liten biograf i mitt hem där jag är kurator. Då presenterar jag medvetet mina barnens mångfald av filmhistoria, innan det är för sent och de inte längre kan spela in långsamma berättelser. För jag tycker att det är bra att de har lugnet och tålamodet att titta på klassiker som ”The Time Machine” från år 1960 och att vara stolta över flera dagar.

Jorden snurrar så snabbt idag att det blir svårare och svårare att hitta gemensam grund över generationer – helt enkelt för att du upplever världen på ett annat sätt. Jag tror att du har mindre gemensamt med dina barn idag än för 50 eller 100 år sedan. Vem vet vilka yrken det kommer att finnas om några år? Min passion för filmen kan jag dock idag reflektera och dela med dem.

Också intressant: streamingtips: Årets bästa film körs på Netflix

I slutet har jag tre snabba frågor. Lyssnar du snarare på exakta data eller din magkänsla?

Jag behöver data för tarmen.

Film eller serie?

Båda, 50/50.

Ditt sista streamingtips till en vän?

Det var serien ”Brooklyn Nine-Nine”.

via GIPHY

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *