Rezo och CDU: Nix förstod

Kommunikationen av CDU i termer av ”Rezovideo” är en katastrof. Jag hoppas att Youtuber avvisar unionens ”erbjudande om samtal”.

Jag har mina erfarenheter av Youtuber-Shitstorms. I slutet av 2014 var jag press talesman för Mediakraft när Simon Unge lanserade sin community på företaget under hashtaggen #freedom. Jag vill inte gräva ut några gamla berättelser nu. Men jag minns väl vad som gick fel med Mediakraft då. Och jag tror att några av dem nu också känner igen CDU, till exempel det tveksamma, livlösa och uppenbarligen med ett uttalande från en kommunikationsbyrå gestefloskelte. Mediakraft har aldrig riktigt återhämtat sig från Unge-Shitstorm och följaktligen förlorat sitt marknadsledande som det största Youtube-nätverket i Tyskland. Idag är företaget praktiskt taget meningslöst för marknaden. Det berodde inte på Unge i slutändan. Det var bara den förstörande bollen som kraschade in i en redan kollapsande byggnad. I detta avseende står unionen inför ett korrekt stabilitetstest.

display

Var var Amthor?

Den externa representationen av CDU i frågan ”Rezo” är i alla fall en imponerande sammansättning av förlägenhet, okunnighet och inkompetens. Det började med skadliga kommentarer och kommentarer om ”någon Youtuber”, som ännu inte har gjort något i sitt liv. Därefter galenade sig sig själv med en påstådd förberedd svarvideo av det ”hemliga vapnet” Philipp Amthor, som hade gjort alla kommunikationspersonal i unionen tydligen som internetkompatibla. När allt kommer omkring, Jan Böhmermann hade en gång spridit ett, visserligen framgångsrikt, Bundestag-tal Amthors på Twitter. Detta räcker förmodligen i unionen som ett bevis på kompetens på Internet. Någon var smart nog för att ta Amthor ur eldlinjen i tid, eventuellt själv. Annars skulle en lovande politisk talang inte ha kastats i händerna på sociala medierna. Inte en bra idé, och förmodligen CDU: s enda kloka beslut i denna fråga.

Mycket bättre: De kastar en generalsekreterare till mobben och media att mata. Är på något sätt sitt jobb. Och så rusade Paul Ziemiak modigt från kamera till kamera för att lugna de tyska befolkningen, men framför allt sina egna väljare: ”Jag fick det här. Är bara en Youtuber. Fortsätt fortsätta, det finns ingenting att se här. ”Under tiden fortsatte Rezos video att samla klick, gilla och framför allt kommentarer. 115 000 (!) För närvarande skriver jag detta blogginlägg, med sex miljoner visningar och 670 000 gillar. De är brute, enastående nummer i Youtube Tyskland. Som jämförelse: Kanslerintervjun av LeFloid 2015 har lika många visningar som Rezo-videon. Nedan finns cirka 32 000 kommentarer. En av de mest framgångsrika videor från Bibis BeautyPalace kallas ”10 Kinds of Couples”, har 16 miljoner visningar och 10.000 kommentarer.

Din Mudda tittar på Rezos video

CDU: s misstag nr 1 var att underskatta Rezo och hans makt kolossalt. När allt kommer omkring gör Rezo cirka 15 miljoner visningar per månad med sina två kanaler. Och med sin senaste video når han nu inte bara de typiska YouTube-tittarna, utan människor i alla generationer. Hur som helst skulle unionen ha tittat bättre på kommentarerna under Rezo-videon. Då skulle hon ha sett att dussintals, om inte hundratals människor bortom de 50 deltar i diskussionen. Här är några:

Användare Ilse Dietel: I decennier är jag irriterad över politikernas likgiltighet. Allt täcks av kristendomen. (Jag är 78 år) Bravo för den här videon.

Josef Dotschkal: Bravo Bravo Bravo Jag är en 71 år gammal pensionär och måste ge dig i alla avseenden rätt. Det är dags att något ändras. Låt oss komma igång !!!! Det handlar om din framtid. !!!!

Wolfgang Riedel: Du är en hjälte och jag är 56 år.

Frank E. Meyer: Jag blir 60, men har inte hört så tydliga ord i årtionden. Tack Rezo. De gamla har ”verkackt”, det är nu upp till pojkarna att vända roret igen.

Karin Lenz: Jag är nästan 70 år gammal och även om jag från Bayern aldrig har varit en svart väljare. Jag tycker att dina 55 minuter verkligen är enastående och användbar för sanningen och har bidraget delat noggrant. Det är bara synd att du missförstod det tyska språket så mycket att du kunde arbeta med det.

Det är olyckligt hur Rezo uppnår effekt utöver sin förfädernas målgrupp. ”Visa videon till dina föräldrar och morföräldrar,” sa han till sin publik. Och de har tydligen följt efter och lyft Rezo in i helt nya berömmelsessfärer. Den här videon har blivit oberoende på ett sätt som jag inte har upplevt i Tyskland på Youtube. Det är en video för evighet som vi kommer att prata om om några år. Och vars konsekvenser CDU kommer att känna länge. I vilket fall som helst bör unionen tro att rezovideoen kommer att ha gjort sig själv på några dagar: Tänk igen!

I slutändan bara en PDF

I alla fall kommer hon inte att avsluta diskussionen med det blodfattiga uttalandet som unionen publicerade på sin webbplats torsdag 23 maj. Helt säkert, vid partiledningen är alla mycket nöjda med detta mönster av krisen PR 15/15, som täcker 588 ord, men utan stavelse på vad Rezo kritiserade i sin video. Fullt av oinspirerade och blodlösa fraser, skrivna för journalister och deras egna partifolk, är detta arbete en blandning av självberömmelse, polemik och rökiga ljus.

Den gjorde det inte, på fem dagar en rimlig svarvideo på benen? Ja, nej, för så gör du så ”politik till skådespelet.” Euer Ernst, CDU? Jag har ärligt talat en dålig tid med detta intetsägande ordförråd, som borde bränna Rezos-videon på ett avskyvärt sätt som populistiskt och otydligt vad som faktiskt hände med dig: du gjorde en video som var så dålig att du inte kunde släppa den! I slutändan räckte det tyvärr bara med en PDF.

Den muntliga komposthögen åtföljs av ett erbjudande om samtal av CDU: s generalsekreterare Paul Ziemiak till Rezo, klumpigt överfört i en sju-delad serie tweets, i online-professionella Ziemiak lyckades inte bunta sina tweets till en tråd, men skickade var och en individuellt som om vi hade fortfarande 2015. Hur som helst, detta bara som en sidoanmärkning från nytt territorium. Detta ”konversationserbjudande” är naturligtvis ett förstklassigt PR-stunt, en beprövad och genomskinlig manöver av kriskommunikation och i slutändan en motbjudande, politisk smuts-teater. Ziemiak vill ge intryck, bollen är nu på Rezo.

Den lumpiga beräkningen av CDU: Om Rezo inte kommer, vann vi ändå. Eftersom ja, Youtuber är ond, eftersom han har avvisat vårt erbjudande om konversation. Men när Rezo kommer in och går vidare, ja vad? En TV-duell ?, släpper in, då har vi den där vi vill ha den. Eftersom vi i direkt konversation kan lösa det på ryggen med vår Willner-Plassberg-inspirerade talkshow-retorik. CDU vill locka Rezo på deras spelplan. Det fungerar inte. Inte Rezo är fängslad här med unionen. Unionen är fängslad med Rezo.

Konversationen har redan börjat

Eftersom man har förbisett Ziemiak: Samtalet, till vilket han bjuder in Rezo först nu, efter dagar med offentligt press, som redan har körts för länge sedan. De enda som inte vill säga är folket på CDU. Diskussionen pågår sedan Rezo släppte sin video. Som en påminnelse: 115 000 kommentarer finns redan nedan. Alla kan delta i diskussionen och tala ut. Även Annegret Kramp-Karrenbauer, när hon är klar med poäng.

Du kanske också är intresserad av detta: Anti-CDU-video: Varför YouTuber Rezo lyssnar på miljontals människor

Från SPD har ledamoten Timo Wölken redan lyckats svara säkert, objektivt och på lika villkor med målgruppen på Rezo. Wölken lyckas med vad CDU inte har kunnat göra på flera dagar: han pratar med Rezos tittare på sitt eget språk och på ett sätt som de förstår honom. Han väger inte av. Han lurar inte någon. Istället svarar han på Youtuber Rezo som det ska: På Youtube. Detta är inte en populism eller ett ”skådespel” som CDU hävdar i deras eländiga uttalande vid varje läsning.

Det är bara politisk diskussion via onlinevideo. Om du bara kan göra det är det inte så svårt. Att Wölken kan göra det beror på att han har publicerat mer än 120 videor på plattformen sedan 2016 och just hoppat över 40 000 abonnentmärken. Wölken accepteras av Youtube-gemenskapen som en politisk samtalspartner. Men det här ståndet har han tränat länge, för han har sagt någon gång: Jag går nu på Youtube. Nu kan han trovärdigt säga den unga målgruppen: Jag är där du vill att jag ska vara. Inte tvärtom. Precis som det är för en politiker som vill prata med sina (potentiella) väljare.

CDU bör vara tacksam till Rezo

Nej, kära CDU, Rezo behöver inte acceptera din inbjudan att tala. Och förhoppningsvis kommer det inte att göra. Du borde vara tacksam mot Rezo för den möjlighet han har gett dig. Med sin video öppnade han dörren för dig att komma i kontakt med unga väljare och ungdomar. Något som du uppenbarligen har kämpat med i månader (hosta, artikel 13, hosta, FridaysforFuture, hosta …). Rezo satte bollen på straffområdet.

Men du hittade inte ens ingången till stadion! Till slut handlar det inte om några procentenheter mer eller mindre fattigdom. Eller för att beräkna utbildningsutgifterna korrekt. Det handlar inte om nummer i PDF-dokument. Det är den stora missförståelsen du har undergått. Och det är det främsta skälet till att du själv har fnissat fantastiskt i den här skitstormen.

Rezo och hans publik vill helt enkelt att du ska sitta ner, lyssna på vad ungdomar har att säga och sedan göra något. Så verkligen: vad man ska göra! Inga nya rundor av labyrinter där du kan komma undan med en bitning om ”Vi som CDU är stolta över vad vi, Adenauer-partiet, Kohl och Merkel och medborgarna har varit för vårt land och folket under de senaste decennierna Har nått Tyskland. ”Var stolt, det är OK. Men Rezos där ute handlar inte längre om det förflutna. Du bör ta hand om framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *