TechTäglich: Millionsbedrägeri med Futurefön

Millionsbedrägeri med Futurefon

Futurefoen
För rättvist för att vara sant: Futurefon förblev ett luftnummer (Foto: Indiegogo)

Futurefön – det låter som ett misslyckat saxiskt smartphoneprojekt från VEB Kombinat Robotron. I själva verket är det emellertid den största skandalen från crowdfunding-scenen, vars film-trånga historia The Verge nu berättar i detalj. 2014 dök ”Dragonfly Futurefon” ut på Indiegogo, en fantastisk hybrid av smartphone, surfplatta och anteckningsbok. ”En enhet som förenar allt” var slogan från tillverkaren IdealFuture – varvid det inte var fråga om produktion. Eftersom utklappsenheten med ”ö”, som bara skulle kosta $ 799, var från början en falskhet där endast 3D-renderingar fanns. Motto: Hybris istället för hybrid.

IdealFuture-grundaren Jeffrey Batio stal 5,7 miljoner dollar i flera finansieringsrundor, inklusive Indiegogo, som var helt överväldigad av bedrägeriet. Crowdfunding-plattformen ignorerade alla varningar som kunde hittas på nätet från början. Tidningen BGR skrev 2014: ”Det här kan vara den bästa smarta enheten någonsin … och det låter för bra för att vara sant.” Indiegogo listar enheten fram till idag. Samtidigt används webbplatsen främst som ett forum för studsade Futurefön-supportrar som gör tunga anklagelser mot Indiegogo och diskuterar stämningen mot Jeffrey Batio. 50-åringen dömdes redan i Chicago i slutet av maj, och domen kommer att meddelas den 3 september. Han står inför 240 års fängelse.

Huawei Crisis: Samsung är den stora vinnaren

Samsung A
Alla pratar om de dyra Galaxys – men Samsungs billigare A-serie dominerar smarttelefonmarknaden (Foto: Samsung)

Under det andra kvartalet 2019 utökade Samsung sin marknadsandel i smartphone från Europa från 33,9 procent till 40,6 procent från år till år, den högsta nivån på fem år. Således är koreanerna de största mottagarna av Huawei-krisen. Efter den tillfälliga Android-bojkotten sjönk kineserna från 22,4 procent till 18,8 procent. Två tredjedelar av Samsungs försäljning, enligt Canalys analytiker, tillskrivs de mer prisvärda A-modellerna, där Samsung säljer fler enheter än någon annan tillverkare i hela sitt sortiment.

Detta visar hur priskänslig smartphonemarknaden är för närvarande. Apple, som säljer 17 procent färre iPhones än det gjorde under andra kvartalet 2018, rankas nu med tredje plats med 14,1 procent marknadsandel bakom Samsung och Huawei i Europa. Den andra stora vinnaren förutom Samsung var Kinas nykomling Xiaomi, som nu har en marknadsandel på 9,6 procent, med en försäljning upp 48 procent. Alla andra tillverkare, inklusive Nokia / HMD med 2,7 procent, rankade bland ”vidare sprang”.

YouTube: Protesterar mot ny ”ful” design

Nytt rör
Kakel, man! YouTubes nya design med enorma miniatyrer klarar sig inte bra (Foto: YouTube)

NewTube på YouTube: Googles videodotter testar en ny design för vissa användare med dramatiskt större miniatyrbilder på hemsidan. Det finns färre förslag än tidigare sett, som inte längre sorteras i grupper. Som svar har den stora klagomålet från användare redan börjat. Huruvida och när YouTube verkligen vill introducera XXL-designen, som mer påminner om en dåligt optimerad mobilversion, är fortfarande oklart.

Ett av Twitters typiska svar från @Kozibackich: ”Det här är inte roligt, YouTube! Jag är ledsen, men detta är den värsta uppdateringen jag någonsin har sett.” Nu är hemsidan bara värdelös. ”Jag kan inte se några miniatyrbilder. som är så stora att mina ögon gör ont, du kan inte göra allt gigantiskt, för nu kan alla se bakom min rygg vad som finns på min hemsida. ”

Snapchat-glasögon, det tredje försöket

Snapchat-glasögon 3
Spektakel 3: Nu med två kameror till priset av två (Foto: Snap)

Snap är inte liten. Efter två misslyckade försök har den tredje versionen av Snapchat-glasögonspektionen släppts. För första gången levererar den en slags 3D-effekt med två HD-kameror, som på en Twitter-video påminner om de vacklande bilderna av gamla vykort, som visar ett annat ämne beroende på betraktningsvinkeln. Snapchat-filter fungerar också i 3D i framtiden. Till skillnad från de två föregångarna, av vilka Snap inte kunde sälja miljoner färdiga kopior, ska Spectacle 3 produceras som en ”begränsad upplaga” i mycket mindre mängder.

Många observatörer av Snaps-glasögonplaner är dock fortfarande inte riktigt övertygade. ”Spektakel 3 är en ful påminnelse om att smarta glasögon bara inte är tillräckligt bra,” säger CultofMac och frågar, ”Vem vill ha på sig något liknande?” Även om eMarketeranalytikern Debra Aho Williamson berömmer Snap för sin glädje i att experimentera, tvivlar han på att de nya glasögonen kommer att träffa ”masssmaken”: ”Det höga priset och opraktisk hantering gör de flesta Snapchat-användare ointresserade.” Åh ja, priset: Med 370 euro är Spectacles 3 mer än dubbelt så dyra som sin föregångare, som är tillgänglig från 175 euro.

Introduktion av glasögon 3. Ett nytt sätt att fånga din värld i 3D. #SnapchatSpectacles. https://t.co/k21x6aacZs pic.twitter.com/mQVT6mVNqX

– Spectacles (@ Spectacles) 13 augusti 2019

Trump: AirPods-skatten kommer

Air Pods skatt
AirPods: De mest populära öronpropparna i världen kan snart bli dyrare (foto: 123rf.de)

Den amerikanska regeringen har skjutit upp sina planer om att ta ut ytterligare 10 procent importskatt på elektronikprodukter som smartphones och bärbara datorer från kinesisk produktion. Åtgärden stängs ursprungligen till den 15 december. För andra produktkategorier, som smarta klockor, nätverkshögtalare, fitness trackers eller Bluetooth-headset importerade från Folkrepubliken Kina, träder emellertid den 1 september in i skatt.

En av de viktigaste problemen är Apple, vars blomstrande ”Wearables and Other” -affär, med Apple Watch, AirPods och HomePod, nästan fullständigt påverkas av Donald Trumps nya skatt på 10 procent. ”Skatten kommer att ha en betydande inverkan på Apples resultat,” påpekar Verge och påminner om att sektorn själv nu är ett av de 50 största amerikanska företagen. Apple har nu två alternativ: prisökningar – eller lägre vinster om företaget vill ta upp själva ”AirPods-skatten”. Med 10 procent Trump-markering kan AirPods med en trådlös laddbox i USA kosta $ 219 i stället för $ 199.

Slutet på LEAD: Tumblr – kommer snart på Ebay-annonser

Det är så sociala medier fungerar. Efter att Yahoo förlorat den oroliga bloggplattformen Tumblr för mindre än 20 miljoner dollar på WordPress, förutspådde Ebay-annonser på Twitter hur det kommer att fortsätta med Tumblr snart: ”Nästa vecka med oss, 150 Euro VB.” Som belöning för den lika underhållande och smarta Tweeten har upp till 5 000 gillar.

2013 köper Yahoo #Tumblr för 1,1 miljarder dollar.
Nu köper WordPress Tumblr för under 20 miljoner.
Så nästa vecka med oss. 150 Euro VB.

– eBay Classifieds (@eBay_KA) 13 augusti 2019

Förresten: TechDaily finns också som ett nyhetsbrev och som en skicklighet (”Alexa, open LEAD digital Tech”).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *