Proudr: Världens första LGBT + ”Business & Networking” -app

LEAD: Herr Cameron, hur fick du idén till Proudr?

Stuart Cameron: Idén kom när jag var på Pride-festivalen på Gran Canaria för tre år sedan. Medan jag var på hotellrummet gick jag online på dejtingsidorna Grindr & Tinder. Inte hittills, utan bara för att chatta med intressanta människor eller boka en tid för ett kaffe.

LEAD: Är dessa plattformar inte mer sexuellt orienterade?

Cameron: Ja, exakt. Därför var en normal chatt inte möjlig där. Dessutom hade 80 procent av profilerna bara en överkropp för visning. Vid denna tidpunkt önskade jag att det fanns en plattform för LGBT + (Förkortning för lesbisk, gay, bisexuell och trans) där jag bara kan hitta spännande profiler och ha en normal konversation. Eftersom jag har varit engagerad med LGBT + och Karriärer under de senaste tio åren, vet jag hur värdefulla nätverk är, och det var när jag kom på idén att skapa en nätverksplattform specifikt för LGBT +, där du kan nätverka både professionellt och privat.

Du kanske också är intresserad av detta: Pickable – Denna app revolutionerar datingvärlden

display

LEAD: Bör du förstå Proudr som ett komplement till de klassiska affärsportalerna som Xing eller LinkedIn?

Cameron: Antagligen är det en individuell tolkning. Vi i teamet tycker alla att såväl Xing som LinkedIn är fantastiska portaler som vi också aktivt använder, men de visar tydliga skillnader för Proudr: Medan användaren på de andra två portalerna fungerar som en individ och kämpar för att bygga ett nätverk, ger Proudr ett enklare sätt.

Varje användare är direkt ansluten till alla medlemmar i gemenskapen och kan kontakta alla personligen och skapa ett unikt professionellt nätverk.

LEAD: Vad mer är annorlunda?

Cameron: Med Proudr är gemenskapens idé i förgrunden. Hittills har LHBT + faktiskt bara gått samman för att bekämpa diskriminering. Med Proudr vill vi ge LGBT + en plattform där de kan lära av varandra och utbyta idéer, där de kan hitta LGBT + -modeller eller till och med LGBT + -vänliga jobb och naturligtvis kunna nätverka med andra LGBT +.

LEAD: Varför är nätverk så viktigt?

Cameron: Nätverk är i allmänhet mycket hjälpsamma i jobbet och för karriären. En tredjedel av alla jobb tilldelas via nätverk. För LGBT + kommer Proudr att bli ett annat affärsnätverk där de får ännu fler karriärmöjligheter.

LEAD: Är alla funktioner gratis?

Cameron: Standardversionen av Proudr är alltid gratis för användare. Senare kommer det att finnas en premiumversion som du kan låsa upp ytterligare funktioner mot en medlemsavgift.

”Till och med i min hemmiljö har jag bekanta och vänner som har tappat jobbet efter offentligt utflykt.”
Stuart Cameron

LEAD: Hur finansieras Proudr?

Cameron: Genom partnerskap. LGBT + – vänliga arbetsgivare kan komma åt Proudr-jobb, ha en företagsprofil, lista sina LGBT + -händelser och söka på plattformen för potentiella nyanställda och bjuda berättigade personer till en jobbintervju.

LEAD: Finns det traditionell reklam, till exempel Facebook och Instagram?

Cameron: Vi avstår helt från att göra det, eftersom det inte ger något verkligt mervärde för användarna och också uppfattas som störande. Därför kommer det inte att finnas några bannerannonser hos oss.

LEAD: Varför behöver homosexuella, lesbiska, bisexuella, transsexuella och queer människor till och med sin egen affärsapp? I arbetsmiljön bör inte den sexuella läggningen spela någon roll, eller hur?

Cameron: Jag håller med dig 100 procent. Det borde inte betyda, men nyligen genomförda studier och statistik visar tyvärr en annan bild av verkligheten.

LEAD: Är LGBT + missgynnade i arbetslivet?

Cameron: Ja, tyvärr. Enligt den senaste OECD-studien är heteroseksuella dubbelt så troliga att bli inbjudna till jobbintervjuer än LGBT +. Inkomsterna är också annorlunda och LGBT + -anställda får 11% mindre chans för högt ledarskap.

LEAD: Kom du personligen i kontakt med sådan diskriminering?

Cameron: För tio år sedan berättade ett företag med mer än 4 000 anställda att de tyckte om min idé för LICT + jobb- och karriärmässan STICKS & STONES, men att det inte skulle vara intressant för dem, eftersom du inte skulle fungera några fags , Det var ett uttalande som chockade mig väldigt mycket då – men som jag fortfarande stöter på idag. Det är bara ordet fagot jag hör i professionellt sammanhang inte längre.

Du kanske också är intresserad av att matcha algoritmer i datingappar

Proudr Preview 06-kopia
Proudr är en allt-i-ett-nätverksplattform riktad till LGBT + -individer och deras supportrar. (Foto: Proudr)

LEAD: Är arbetsgivare i Tyskland mindre toleranta mot LHBT + på arbetsplatsen än de påstår sig vara?

Cameron: Ja, det blir mer än tydligt i vårt dagliga arbete. Till och med i min privata miljö har jag bekanta och vänner som har tappat jobbet efter att de har gått ut offentligt. Det är särskilt svårt för lesbiska arbetare.

LEAD: Hur hjälper Proudr att kompensera diskriminering av LGBT +?

Cameron: Med Proudr vill vi stänga det rådande gapet mellan LHBT + och heteroseksuella anställda. Den sociala plattformen stimulerar utbytet och bör stärka de förment förlorade samhälletankarna. Proudr erbjuder möjlighet att dela och ta reda på LGBT + -vänliga arbetsgivare. Vi vill att medlemmarna ska stödja och stödja varandra.

LEAD: Du började den 25 maj 2019. Hur mottas din idé hittills?

Cameron: Överraskande positivt! Efter två veckor hade 1 000 medlemmar redan registrerat sig. Vi hade förväntat oss bara om två månader. Ändå förväntar vi oss att det kommer att ta lite tid för LGBT + -gemenskapen att använda appen för sig själv. Dessutom kommer våra användare förmodligen att använda appen annorlunda än vi planerar, men vi är också beredda på det. Vi vill vara nära Proudr-medlemmen och därmed utveckla appen. Det är därför vi föredrar hållbarhet snarare än för snabb tillväxt.

De viktigaste fakta om Proudr

Kort sagt, Proudr är en allt-i-ett-nätverksplattform riktad till LGBT + individer och deras supportrar. Detta avser heteroseksuella personer som arbetar för LHBT + i arbetssammanhang. Proudr hjälper LGBT + att skapa nya professionella kontakter och (snabbare) hitta ett jobb.

Proudr Förhandsvisning 00-kopia
Proudr har varit tillgängligt gratis sedan 25 maj 2019 i alla populära appbutiker. (Foto: Proudr)

Den nya affärs- och nätverksportalen erbjuder många möjligheter att optimalt presentera sig själv och sin karriär. Dessutom publicerar LGBT + vänliga arbetsgivare sina jobbansökningar där. Det finns för närvarande cirka 65 potentiella arbetsgivare, inklusive Federal Criminal Police Office (BKA), Netflix och Coca Cola.

Proudr har varit tillgängligt gratis sedan den 25 maj 2019 i alla populära appbutiker och i skrivbordsversionen på www.proudr.com. Det grundades av 39-åriga Stuart Cameron, som också grundade ”Sticks and Stones” 2009, den enda karriärmässan för LGBT + över hela världen.

Ctab Employer Branding Content Image

Mer än en snabb flirt!

Modernt arbetsgivarmärke är obligatoriskt för företag. De som investerar i sina anställda kommer att belönas. LEAD Bookazine 1/2019 förklarar vad de anställda vill ha av arbetsgivarna för varumärket och visar tre praktiska fall.

Beställ nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *