Den gemensamma fienden: Facebook-pengarna Vågen förenar G7

Det var redan vant att allianserna mellan de stora ekonomiska makterna inte längre är vad de en gång var: G20-möten dominerade av handelskonflikten mellan USA och Kina, och G7 var mer G6 mot Trump. Ju mer stolta är finansministrarna i de sju stora industriländerna nu om en gemensam slutsats. Facebook gör det möjligt, Internetgiganten och dess planerade valuta Vågen har blivit en vanlig fiende.

Vid deras möte i Chantilly nära Paris uttryckte ministrarna och cheferna för de stora centralbankerna enhälligt ”allvarliga oro” för Facebook-pengarna. Detta är ett varningsskott som kommer att göra det svårt för internetjätten att realisera sina planer i tid. Enligt finansiella experternas uppfattning skulle Vågen kunna gynna många konsumenter enormt – om de gör det rätt.

Facebook-chefen Mark Zuckerberg hade presenterat sin idé för en ny valuta i juni, 28 privata företag som Mastercard, Visa, Paypal och Uber är bland partnerna. Målet: Fram till 2020 bör användare kunna köpa med klassiska valutor som dollar, euro eller yen Vågen. Genom appar som Facebooks chattjänster WhatsApp och Messenger kan de sedan överföra pengar, dela restaurangräkningar mellan vänner och betala online. Prisfluktuationer bör undvikas genom att koppla Vågen till en korg med etablerade valutor och säkra den med statsobligationer.

display

Du kanske också är intresserad av detta: Vågmynt: Facebook: s attack på bankerna

”Demokrati är hotad”

Speciellt för överföringar över nationella gränser och valutagränser kan sådana digitala valutor göra framsteg, säger Bundesbankchef Jens Weidmann. Eftersom hittills tar sådana överföringar ofta dagar – och kostar mycket pengar. I länder med mycket flyktiga valutor kan Vågen ge säkerhet. Men liksom finansministrarna ser Weidmann också stora risker: en kreditrisk om leverantören inte är lösningsmedel i avkastningen, en valutarisk om den digitala valutan inte är kopplad till användarens hemvaluta. Kanske också risker för finansiell stabilitet.

Finansminister Olaf Scholz (SPD) går ännu längre: han ser demokrati som hotad. Det handlar om ”huruvida vi har våra egna färdigheter i våra egna händer”, sade han på torsdagen efter mötet med sina motsvarigheter. Staten kan massivt förlora inflytande på det monetära och finansiella systemet. Det finns också oro för att Vågen skulle kunna underlätta penningtvätt. Eftersom ett Facebook-konto med fel namn lätt och anonymt kan utbyta smutsiga pengar i Vågen – och senare i dollar eller euro. Även för terrorfinansiering, så rädslan, dörren och porten kan vara öppna.

På internationell nivå måste därför åtgärder vidtas mycket snabbt, säger Scholz. Till och med USA: s president Donald Trump och hans finansminister Steven Mnuchin är skeptiska – även om Facebook är ett amerikanskt företag. Det sägs att finansministrarna helt enkelt skulle förbjuda Vågen. Eller gör villkoren åtminstone så oattraktiva att Facebook ger upp sina planer av sig själv.

Du kanske också är intresserad av detta: ”År 2025 måste de flesta företag använda Vågmynt”

Gör Vågen introduktion så svår som möjligt

Vågen i en marknadsekonomi kan inte helt enkelt förbjudas, enligt experter. Men du kan åtminstone göra det så svårt som möjligt på Facebook. Finansministrarna och centralbankerna vill sätta de högsta regleringsstandarderna.

Om lån erbjöds måste Libra-konsortiet ses som en bank, sägs det – och ingen ekonomisk sektor är lika omfattande och tätt reglerad som den här. Man skulle omfattas av bankförordningen, skulle behöva en banklicens, arrangemang mot penningtvätt och finansiering av terrorism och skulle behöva förklara hur pengarna läggs på. Facebook säger att de enskilda vågplånböckerna – så att säga digitala plånböcker – bör omfattas av de vanliga reglerna.

De digitala pengarna tävlar inte med nationella valutor, betonar den ansvariga Facebook-chefen David Marcus. Det borde också vara mer ett betalningssystem – liknande Paypal – och inget investerings- eller spekulationsobjekt. Man skulle inte påverka centralbankernas penningpolitik. Dessutom bör Libra Association, som ska kontrollera systemet från Genève, övervakas av den schweiziska finansmarknadsmyndigheten Finma.

Många förblir oklara. Vem tillhandahåller exakt konsumentskydd, till exempel när en användare från USA använder en Vågplånbok från Spanien? Hur säkert förhindras olagliga finansiella transaktioner? Får du använda anonyma konton? För övervakarna är det en röd trasa. ”Know Your Customer” är principen för finansvärlden. Innan allt detta besvaras, bör Vågen inte börja, Scholz gör det klart. ”I inget fall kan ett sådant initiativ inrättas utan att alla dessa frågor har klargjorts i förväg.”

Men finansministrarna är rädda för andra saker: de är oroliga för att Vågen till och med kan bli starkare än dollarn med tiden. Men måste du frukta konkurrens från en valuta som i sig är kopplad till euron och dollarn? Vilken amerikansk konsument bör byta ut alla sina pengar i Vågen och acceptera prisfluktuationer som han inte skulle ha med dollarn? Verkligen intressant skulle vara Vågen, säger bankirerna, som mest i små länder med svaga valutor.

Facebook sade nyligen i den amerikanska kongressen att om nätverkskonsortiet inte införde en digital valuta kan det bli ett kinesiskt företag. Och det skulle vara mycket värre att reglera med västerländska standarder. G7-länderna har en annan lösning i fickan: De vill göra överföringar enklare, snabbare och billigare internationellt – och hoppas ta vinden ur seglen från Facebook och andra intresserade.

Du kanske också är intresserad av detta: De mest pressande frågorna om den digitala valutan Vågen från Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *