Svaga prenumerationer: Streaming King Netflix snubblar?

För den skrämmande serien ”Stranger Things” får Netflix för närvarande mycket stöd, vilket inte kan sägas med den senaste kvartalsrapporten från streamingtjänsten. Åtminstone ur investerarnas perspektiv är siffrorna också att frukta, men i det här fallet är det allt annat än positivt. Även om den svaga utvecklingen också beror på högre priser, är den mycket obekväm. För just nu blåser Hollywood Empire och den tekniska fästningen Silicon Valley för att jaga efter den ledande marknadsledaren.

Dessa siffror chockade aktieägarna: Under de tre månaderna till slutet av juni vann Netflix över hela världen bara 2,7 miljoner nya betalningsabonnemang, som streamingtjänsten tillkännagav på onsdagen efter den amerikanska marknaden stängde i Los Gatos i Kalifornien. I USA tappade Netflix till och med 130 000 kunder. Investerarna som är bortskämda av framgång är inte vana vid detta – en liknande flopp kom senast 2011, då företaget delade upp sin DVD-distribution.

Ganska förvånande kom den svaga tillväxten inte

Med användarnummer föll Netflix väl under Wall Street-experternas förväntningar och också under sin egen förutsägelse om fem miljoner nya användare. Sammantaget gjorde strömningsgiganten i slutet av kvartalet tack vare vinster utanför den amerikanska hemmamarknaden trots allt
ytterligare en ökning till nästan 152 miljoner betalade medlemskap. Investerare reagerade emellertid nervöst och tappade aktien tillfälligt med 13 procent i den amerikanska eftertidshandeln.

display

Ganska förvånande kom den svaga tillväxten inte: Netflix levererade relativt lite film- och serietreff under det senaste kvartalet och ökade också i många länder – inklusive i Tyskland – priserna. Förväntningarna dämpades därför redan, med så låg användartillväxt hade dock ingen väntat sig. Företaget erkände en särskilt dålig utveckling i regioner där prenumerationsavgifterna hade höjts under det senaste kvartalet.

När det gäller finansiella resultat var verksamheten fortfarande bra: försäljningen ökade 26 procent från året innan till 4,9 miljarder dollar; vinsterna på 270,7 miljoner dollar (241,2 miljoner euro) överskred förutsägelserna från Wall Street. Aktiemäklarna kunde inte trösta detta. Under året ökade emellertid andelen med så mycket som 35 procent, så att vinsttagande erbjuds.

Också intressant: Det här är de mest innovativa experimenten från Netflix, Prime Video & Co.

Det verkliga uthållighetstestet kommer ännu inte att komma till Netflix

Det verkliga uthållighetstestet är Netflix men ändå framöver: Efter att underhållningsgiganter som Walt Disney förföljde den snabba tillväxten av den vertikala startmotorn relativt passiv i flera år och förlorade fler och fler kabelkunder till TV: n på internet, börjar nu kontrasten. Inte bara Disney, utan också AT & T: s konkurrent WarnerMedia med sin betal-TV HBO (”Game of Thrones”) och NBCUniversal har konkurrenttjänster i rörledningen.

Attacken träffar Netflix två gånger, eftersom tungviktarna i den etablerade underhållningsindustrin inte bara har mycket ekonomisk makt, utan också eftertraktat innehåll. Och många av dem har kört mot licensavgifter på Netflix. Men eftersom Disney och Co. nu startar sina egna onlinetjänster, migrerar Marvel-produktioner och andra hits till dem. Exempelvis förlorar Netflix sina två mest framgångsrika amerikanska show för att direkt rivaler, Friends och The Office. Ändå är företaget inte dåligt positionerat. Netflix har en enorm produktionsbudget – med ungefär 15 miljarder dollar i exklusivt innehåll bara i år – och stor varumärkespotential som är långt ifrån uttömd.

Netflix har knappt lanserat fanartiklar som Disneys superhjältefilmer för sina framgångsrika produktioner. Och även om HBO – särskilt tack vare den sista säsongen av ”Game of Thrones” – Netflix klart med totalt 137 nomineringar vid årets Emmy Awards-ceremoni, borde detta bara vara en ögonblicksbild. Under innevarande kvartal har Netflix två superhits i loppet med nya säsonger av Stranger Things och Orange Is the New Black, vilket kan locka många nya prenumeranter.

Inga annonser på Netflix

Med tanke på den senaste utvecklingen är det dock inte förvånande att Netflix inte har några planer på att öka annonsintäkterna. Företaget är medvetet om att kunden kan vara den första att avskräcka. ”Vi tror att vi på lång sikt kommer att göra mer värdefulla affärer genom att hålla oss borta från konkurrensen om reklamintäkter och istället tävla fullt ut för tittarnas tillfredsställelse”, sade brevet till aktieägarna.

En sak är säker: på streamingmarknaden blir luften snart tunnare. För inte bara underhållningsjättarna från Hollywood vill öppna jakten på Netflix. Till och med Silicon Valley-teknikföretag och iPhone-jätten Apple vill vara involverade i den blomstrande affären. Dessutom finns det redan befintliga motsvarigheter som Amazon och Hulu, som inte heller visar några tecken på konkurrenskraftig trötthet.

Också intressant: strömmande i antal: nya insikter och bisarra fakta

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *