Deep Dive: den nya gyllene ljudåldern

Varför pratar vi för närvarande om en ny guldålder för ljud?

Den rörliga bilden blomstrar – knappast någon ifrågasätter detta uttalande. Utbudet av rörliga bilder har aldrig varit mer varierat än det är nu, och på grund av andra leverantörers planerade marknadsposter kommer det inte att förlora momentum för närvarande. Men är detta också sant för ljud på liknande sätt? Vad ligger bakom det när vi pratar om en ny guldålder för ljud? Radio har funnits i oräkneliga år, och det är på sidan. Så varför denna hype? Först och främst är ljud mycket mer än radio. Innovationer har förändrat och utvecklat marknaden; snarare innovationer inom följande områden: enheter, plattformar och innehåll. Vi diskuterar för närvarande utvecklingen kring den andra podcastvågen. Podcast har funnits sedan 2004, men användningen har ökat takt de senaste åren.

Med spridningen av smartphones har mobilanvändningen av onlineljudtjänster ökat avsevärt – det är den överlägset mest populära Device, Dessutom har smarta högtalare och nya digitala applikationer i bilen ökat medvetenheten om online-ljudinnehåll. Dessa nya enheter har gjort ljudet mer personligt och interaktivt.

display

När det gäller plattformar har strömningstjänster som Spotify, Amazon och Apple Music utvidgat medieportföljen. Nästan 80 procent av under 30 år använder dem – i den totala befolkningen, enligt ARD / ZDF online-studie cirka 40 procent. De delvis annonsfria tjänsterna drar användningstiden från andra erbjudanden, men ersätter dem inte helt. Kampanjklassiska erbjudanden är fortfarande relevanta. Användningssituationerna skiljer sig här väsentligt. Till exempel står den i stort sett mobila användningen av streamingtjänster på smartphones i kontrast till de starkt vanliga, ganska passiva mönstren att lyssna på klassisk radio.

YouTube för podcast?

När det gäller innehållsrelaterade ljudinnovationer finns det för närvarande en speciell höjdpunkt: podcast. Uppmärksamheten på podcastmarknaden har tagits till en ny nivå med Spotifys enorma investeringar. Spotifys påstående: Svenskarna vill vara plattformen för podcasts nummer 1. Med de förvärvade företagen Gimlet, Anchor och Parcast syftar Spotify inte bara till att utöka sitt erbjudande av exklusivt innehåll för att skilja sig från tävlingen, utan också att föra utgivare och annonsmaterial direkt på plattformen. För detta ändamål implementeras lämpliga självbetjäningslösningar för podcastproducenter, vilket borde utvidga podcast-erbjudandets långa svans avsevärt. Traditionellt är podcastmarknaden diversifierad när det gäller distributionskanaler och spårbarhet. Du kan söka och höra podcast på många olika sätt. Spotify kan förvandla marknaden från början med investeringen – och bli YouTube för podcast. Men detta är fortfarande en satsning på framtiden, om än mycket lovande.

Du kanske också är intresserad av detta: Podcast: Det spelar ingen roll i längden

Innehåll i opinionsledare för opinionsledare

Trots användartillväxt är podcast ännu inte ett massfenomen. En bra femtedel av tyska onlineanvändare hör det åtminstone en gång i månaden som Reuters Digital News Report 2019 avslöjar – många av dem är till och med tunga användare och hör podcasts flera gånger i veckan igenom varje dag. De tenderar att vara unga vuxna, välutbildade och bättre tjäna. Vanliga podcastanvändare är en attraktiv målgrupp för varumärken, eftersom de ofta är människor med ett starkt intresse för ett visst ämne som formar åsikter i deras närmiljö och därmed fungerar som en multiplikator. Podcastkyndiga människor är svårare att nå via traditionella media eftersom de ser mindre linjär TV och använder tryckta media mindre än genomsnittet.

Mer effekt genom exklusiv uppmärksamhet

En av de stora möjligheterna med reklam i podcast är potentialen med hög påverkan. Karakteristiskt för användningssituationen är den direkta, intensiva kontakten mellan högtalaren och lyssnaren. Koncentrationen på det aktivt valda innehållet är hög och ofta lyssnar podcaster uppmärksamt och exklusivt utan parallell aktivitet. Godkännandet av podcast av lyssnarna är också högre än i de flesta andra media, eftersom reklamen passar bättre in i användarsituationen. I synnerhet de infödda annonserna som talas av värden är en personlig och anpassad till miljön form av reklam. En annan fördel för annonsörerna är exklusiviteten, eftersom i en podcast ofta bara ett fåtal reklammeddelanden spelas. Den resulterande bristen på skalbarhet är en av orsakerna till att podcast-annonsering för närvarande är för få kontakter för reklamkampanjer.

Lyssna på poddsändningar skiljer sig också i användningsbeteende när det gäller innehållets varaktighet. Till skillnad från trenden med utdrag som är så korta som möjligt för mobil användning när du är på språng är ofta användningen av podcaster längre. På grund av lyssnarnas stora intresse för ämnena är villigheten att engagera sig större.

Nya alternativ för ljudkampanjer

Den decentraliserade marknadsföringen av podcast har inneburit att marknaden för närvarande fortfarande är mycket fragmenterad när det gäller kampanjerbjudanden. Dessutom saknas enhetliga mätstandarder som gör jämförbarheten mellan formaten svårare. För att öka relevansen i medieplanerna måste det verkligen röra sig när det gäller bokningsalternativ och utvisning av intervallet.

Annonsering i podcast tillåter dock nya adresseringsformer i ljudmiljön. På grund av den höga lyssningsintensiteten är podcasting mindre lämpad för ”hög” breakout-reklam för aktivering, utan snarare för varumärkesuppsättning och uppbyggnad. För lämpliga målgrupper kan detta vara en användbar byggsten i en ljudkampanj.

Så du kan också från podcastens guldålder tala. Video och ljud blomstrar. Kampen för användarnas uppmärksamhet går in i nästa omgång.

Också intressant: Ljud är framtiden

Dominik Kropp är en senior mediaanalytiker i Mediaplus-gruppen och är mycket entusiastisk över digitaliseringen av mediemarknaden. Han analyserar media trender och härleder rekommendationer för åtgärder för kommunikationsstrategier – i en snabbt föränderlig bransch är detta naturligtvis mer spännande än någonsin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *