Mitt kylskåp lyssnar på mig! 12 säkerhetstips för det smarta hemmet

I en värld där de flesta människor är upptagna med att hålla sin smartphone och PC rimligt säkra kan nätverkade kylskåp, vattenkokare och babymonitorer vara en enorm ytterligare risk. Linus Neumann från Chaos Computer Club varnar: ”Enheterna är datorer som ofta produceras billigt.”

Och han tillägger: ”Prispressen i branschen kommer ofta på bekostnad av säkerhet, särskilt på bekostnad av mjukvarukvalitet och eftervård.” Säg: För slarvig programmerad och därför osäker programvara verkar inga uppdateringar – eller de är för sent.

Siri
Smart Home är när Siri tänder ljuset på Apple Watch (Foto: Apple)

Det amerikanska säkerhetsföretaget Akita förväntar sig 2021 över hela världen med 60 miljarder nätverksenheter i ”IoT”, i ”Internet of Things”. Eftersom dessa smarta hushållsapparater vanligtvis alla styrs via det inhemska WLAN-nätverket, kan brottslingar eventuellt tränga in i hela nätverket via svaga punkter för enskilda komponenter.

Problemet med att hacking en enda nätverkad rökdetektor i en enda lägenhet kan vara för stor. Men om en sårbarhet i miljoner rökdetektorer av denna typ är känd, och om alla använder samma standardlösenord, är miljontals Wi-Fi-nät också i fara.

display

Mer om ämnet: Om även brödrosten är intelligent

Även utpressning är tänkbar

Vangelis Ouzounis från ENISA, European Network and Information Security Agency, förutspår stora problem med smarta hem: ”Det finns så många nya enheter som kommer på marknaden, och deras tillverkare är inte bekymrade över sekretess eller säkerhet.”

När de hackar ett smarta hem kan brottslingar göra mycket mer skada än att hacka en dator, förklarar Ouzounis. ”De kan stjäla data, men de kan också spåra användarvanor – när de är hemma och när inte, och hur de använder enheterna som faktiskt bör skydda huset. ”

Ett tänkbart scenario är hackare som inaktiverar säkerhetsåtgärderna för ett smart hem och sedan bryter in i det. Eller brottslingar som utpressar ägaren med de skarpa bilderna från en hackad säkerhetskamera i badrummet eller i sovrummet.

En annan möjlighet till utpressning: skurkar immobiliserar hela det smarta hemmet med alla dess enheter – tills den obehagliga ägaren är villig att betala en ”lösen” för aktiveringen.

”De flesta av dessa billiga IoT-enheter ger inte rimlig kryptering”, varnar EU-experten Ouzounis. ”Men det största problemet är att shoppare är underinformerade. De bryr sig inte om säkerhet och integritet och vet inte vad de ska fråga. Och om det finns ett säkerhetshål är dessa enheter inte så lätt att uppdatera. Den normala köparen vet inte hur den fungerar. ”

12 LEAD-säkerhetstips för det smarta hemmet

Skydda ditt hemnätverk

Ett säkert trådlöst nätverk är det viktigaste kravet för ett säkert smarta hem. Effektivt skydd ges endast av krypteringsstandarden WPA2, som kan ställas in på valfri router. Om en äldre router inte erbjuder WPA2, men bara den föråldrade och osäkra WEP-standarden, bör denna router bytas ut snabbt. För det smarta hemmet är sådana enheter helt olämpliga.

Konfigurera den trådlösa routern korrekt

Förutom WPA2-krypteringen bör routern också få sitt eget namn för det inhemska nätverket. Eftersom det standardnamn som anges av tillverkaren ger kriminella redan ledtrådar om vilken enhet det är och hur man knäcker det.

Det nya nätverksnamnet bör undvika information om ägarens hem, gata eller namn. Detta gör det enklare att tilldela routern. Standardlösenordet, som ofta fastnar på routerns baksida, bör ändra användare och ersätta det med ett bra lösenord med stora och små bokstäver och specialtecken. Det borde redan ha hänt att skurkarna har klistermärket och därmed alla åtkomstdata fotograferade.

Håll dig borta från billiga enheter

Tado
Uppvärmningstermostaten från Münchenföretaget Tado fungerar säkert och kan spara mycket pengar (Foto: Tado)

Billiga smarta hem-prylar, särskilt från tillverkare utan namn i Kina, erbjuder vanligtvis inget skydd och ingen rimlig kryptering. Dessutom uppdateras de bara sällan i händelse av problem, säkerhetssårbarheter förblir enkla. Här är dyrare enheter från märketillverkare helt klart det bättre valet.

Var uppmärksam på standarder

Telekom Smart Home
Smarta hemstandarder som Telekom står för säkerhet och enkel drift (Foto: Telekom)

Det finns standarder för smarta hemanordningar som används av många tillverkare som garanterar en bra säkerhetsnivå. Exempel är Z-Wave, Zigbee, Qivicon, Magenta Smart Home eller Apples HomeKit.

De som uppmärksammar sådana standarder när de köper, är mycket bättre skyddade än utan namn från tvivelaktiga källor.

Håll Windows PC uppdaterad

Dåligt skyddade Windows-datorer med föråldrad mjukvara används alltmer som en gateway för smarta hem hackare. Från dem kan du möjligen skanna hela hemnätverket och söka efter svaga punkter i enheterna.

Skydda din smartphone väl

Din egen smartphone är vanligtvis kommandocentret för det smarta hemmet. Det får ännu fler funktioner – och är ännu mer kritiskt när det gäller säkerhet.

Dessutom borde smarta hemanvändare vara medvetna om att deras mobilprogramvara är uppdaterad, att den inte kör föråldrad iOS eller Android och att den är skyddad av fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller på annat sätt.

Ingen åtkomst från offentliga nätverk

Smarta hemägare ska aldrig komma åt sina hemenheter via sin smartphone eller surfplatta från ett allmänt Wi-Fi-nätverk. Eftersom sådana nätverk ofta är dåligt skyddade och lätt kan spricka.

Bättre med kabel

Det smarta hemmet fungerar vanligtvis trådlöst. Den ena eller den andra enheten, till exempel en lampa, men kan också anslutas med kabel till dess styrcenter eller routern.

Om denna möjlighet finns och inte orsakar mycket kabelstörningar, bör den också användas. Eftersom ju mindre radio, desto mindre tillgänglighet finns det.

Använd ytterligare hårdvara

Bitdefender
Bitdefender Box 2 övervakar och skyddar alla enheter i Smart Home (Foto: Bitdefender)

Det finns säkerhetshårdvara som kontinuerligt övervakar och skyddar hela smarta hem från externa attacker. Rekommenderad och ganska lätt att installera är Bitdefender Box 2, som kostar 179 euro inklusive ett årsabonnemang.

Det skyddar mot skadlig programvara, lösenord eller identitetsstöld på alla nätverksenheter – även om de inte har sitt eget operativsystem.

Ställ in gästnätverk

De flesta Wi-Fi-routrar tillåter dig att skapa ett gästnätverk – vilket gör att besökare kan surfa exklusivt men har ingen annan åtkomst.

Det smarta hemmet bör kopplas bort från det. Om vänner eller bekanta sedan tappar sin smartphone eller slarvigt hanterar lösenordet är det smarta hemmet inte i fara.

Konfigurera smarta hem enheter

För varje nyinköpt enhet bör användare ändra standardlösenordet och optimera sina säkerhetsinställningar.

Funktioner som du aldrig behöver är bäst inaktiverade omedelbart. Om en enhet inte ens ger möjlighet att ställa in ett lösenord – då är det bättre att inte köpa!

Medveten shopping

Knappast någon behöver 20, 30 potentiellt problematiska smarta hemanordningar i sitt hushåll. Att slå på kaffebryggaren på morgonen är troligtvis svårt för de flesta.

Teaserbild Ny

Minimal online- eller teknisk entusiast?

Tinder ersätter baren, Alexa sekreteraren. Den digitala världen har för länge sedan blivit en med den verkliga världen. Men alla vill inte tro på verkligheten. Hur säkert rör du dig i nätverkslivet?

Gör testet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *