Pursuit Republic of China

Från och med 2020 vill den kommunistiska regeringen i Peking belöna sina nästan 1,4 miljarder medborgares välbefinnande med så kallade ”sociala krediter” – och sanktionsfel. Sedan, enligt partiets officiella paroll, ”kan de betrodda röra sig fritt under himlen, medan det blir svårt för de ogudaktiga att ta ett enda steg”.

I ordets verkligaste bemärkelse: Till och med nu får kineser som har märkt negativt ofta inte biljetter till tågresor eller flygresor inom landet. De borde stanna hemma, där regeringen kan övervaka dem mer effektivt.

Som punkterna i Flensburg – bara för livet som helhet

Dandan
773 av 800 möjliga poäng på ”Sesame Credit” – det är goda nyheter för kinesiska medborgare (foto: ABC)

Men det sociala kreditsystemet ”Sesame Credit”, som för närvarande är under test, går mycket längre. Enligt nuvarande planer börjar alla medborgare med 800 till 900 poäng. Det aktuella tillståndet kan alltid följas live i realtid via App – en slags Flensburg trafikförbrytare-fil, bara för hela livet.

”Undersökningen av människan” – detta är ett av ämnena i nummer 4 av LEAD, som börjar onsdag på kiosken och är att ha online.

display

Projektet ”skarpa ögon”

Till och med den minsta åtgärden som myndigheterna registrerar på internet, på jobbet, i shopping, i partiengagemang eller med någon av de 200 miljoner övervakningskamerorna ändrar den aktuella poängen Ansiktsigenkänning, som används landsomfattande, har målet att entydigt identifiera var och en av de 1,4 miljarder medborgarna inom tre sekunder. ”Xue Liang” är namnet på detta projekt, ”skarpa ögon”. Big Brother är kinesiska. Som om Sting redan gissat 1983. Varje andetag du tar, varje steg du gör kommer jag att titta på dig.

Kina stormarknad
Även när man shoppar i snabbköpet är kinesiska medborgare i sin regerings synpunkter. Och beroende på dina inköp ändras poängen (Foto: ABC)

ABC News beskriver hur poängsystemet fungerar: Alla som köper för mycket alkohol i snabbköpet får avdrag, eftersom det kan tala för ett odisciplinerat liv. De som investerar sina pengar för rengöringsmedel, jobbar i rankingen lite. För det tyder på att en kines håller ordning och lägger tonvikt på renlighet.

Den digitala pelaren

En av regeringens mest fruktade innovationer är en digital pelare till vilken människor som har begått (eller ska) göra misstag. Den som korsar gatan i rött identifieras med kamera- och ansiktsigenkänning i många kinesiska städer. Korrektionsfotoet visas sedan på stora skärmar på gatan, inklusive syndaren. I ”Predikrepubliken Kina” kallas denna praxis ”Namngivning och skamning”.

Kina trafikljus
I rött över trafikljuset. En kinesisk trafikförbrytare vid den digitala pelaren (Foto: China Foto Press)

Vid ett enda korsning i staden Shenzen exponerades 14 000 människor offentligt i år. Som nästa steg vill regeringen nätverka data för övervakning av trafikljus med medborgares smartphones. Då varnar röda syndare dessutom i realtid på sin mobiltelefon – och böterna debiteras direkt.

Modiga medborgare blir VIP

Poängen bör påverka alla aspekter av det personliga livet från och med 2020. Medborgare med utmärkta betyg betraktas som VIP på hotell och flygplatser. Du får bästa medicinska vården och billiga lån. Och de är att föredra i sökandet efter lägenheter, efter studier eller jobb. Den som är längst ner på ranglistan upplever exakt motsatta konsekvenser och har liten chans att gå vidare i den digitala diktaturen. Tio miljoner människor har redan blivit sanktionerade på grund av brist på bra uppförande i testfasen av systemet.

Även i kinesiska flirtappar kommer poängen att visas i framtiden. Hur man hittar pålitliga toppmedborgare med hög poäng till varandra. Barn från sådana mönsterförhållanden får då redan förmånsbehandling vid fördelningen av dagis- och skolplatser.

Nästan några protester mot de sociala krediterna

Protester mot den fullständiga övervakningen och mot klassificeringen till ett – ur västlig synvinkel – en skrämmande rangordningssystem är knappast. För privatlivet spelar traditionellt bara en mindre roll i Kina. Samhällets välbefinnande ligger utanför individens välbefinnande.

Sesame Credit
Per app kan varje kinesisk medborgare följa sin nuvarande poäng i realtid (Foto: Sesame Credit)

”Vi behöver detta sociala kreditsystem,” sa kinesiska Xiaojing Zhang till ABC. ”Eftersom vi, som kineser, vill hjälpa varandra, vill vi älska varandra och vi vill hjälpa oss att göra alla framgångsrika.” Och hans fru Dandan lägger till, ”I alla länder vill medborgarna ha ett stabilt och säkert samhälle, och om det finns kameror installerade i varje hörn, känner jag mig säker.” Inte konstigt att båda ligger högt i rankningen. Deras son Ruibao garanterar en perfekt start i livet som medborgare i Folkrepubliken Kina.

Det nya LEAD är här! Från i morgon på kiosken eller beställ online nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *