Surfa över molnen – kommer internet snart att bli bättre på planet?

För bara några år sedan flirtade Lufthansa VD Carsten Spohr med hur mycket han gillade den internetfria tiden på planet. Men under tiden vill de flesta passagerare arbeta online ovanför molnen, posta inlägg på sina sociala nätverk eller strömma videor. De tekniska möjligheterna är fortfarande begränsade, vissa företag som budgetflygbolaget Ryanair erbjuder fortfarande Wifi / Wlan ombord.

För resten är bandbredderna låga, priserna högre. Flygbolagen är fastställda i sin prispolicy så att de får högsta möjliga extrainkomst, att de också håller på med det redan nästan naturliga på marktjänsten.

Starka prisfluktuationer

Enligt en undersökning av den digitala föreningen Bitkom från sommaren har varje åttonde tyskare (13 procent) i planet använt Internet. Enligt den representativa undersökningen är ytterligare 52 procent av de svarande av grundläggande intresse. Bara cirka en tredjedel
– mestadels äldre – visade inget intresse för internet under flygningen.

Specialportalen Teltarif har analyserat ett brett och oklart utbud av erbjudanden hos olika flygbolag. Det faktureras enligt tid, ibland av datavolym eller med datahastighet. Priserna varierar också kraftigt från sällsynta gratiserbjudanden för små datamängder (Emirates) till avgifter på mer än 50 euro, som betalas hos Swiss för ett datapaket på 220 megabyte. Detta kan till exempel användas för att strömma musik under fyra timmar.

display

För vissa företag (Emirates, Singapore, SAS) ingår användningen av det inbyggda nätverket åtminstone för företag och första gången.
Andra lämnar kunderna gratis endast på sin egen annonssida. Ett speciellt sätt flyger norska, som erbjuder en gratis grundversion och endast för snabbare leverans av data kräver en tilläggsavgift.

Mer om: Gå med: Tillsammans och digitalt för framtidens rörlighet

300 LTE-basstationer gnistrar i himlen med Nokias teknik

Deutsche Telekom mobilkunder kan ringa in till Europas Lufthansa-flyg, Eurowings och österrikiska flyg utan förbokning och betala 99 cent för 10 minuter. Utanför Europa är tjänsten tillgänglig på många rutter från Lufthansa, KLM / Air France, Singapore Airlines, British Airways, Japan Airlines och American Airlines.

På grund av den höga kostnaden råder Bitkom-experten Christopher Meinecke i allmänhet, innan flygningen att göra smart om flygbolagets respektive erbjudande. Du bör också tänka på vad du exakt vill göra med enheten under flygningen. På långdistansflygningar har Internet erbjudits passagerare sedan 2003. Tekniskt sett kom signalerna initialt uteslutande via satelliter i jetplanet, som rör sig i höga hastigheter vanligtvis på mer än tio kilometer från jordens yta.

Endast förra året tillkom en komponent på marken i Europa: Cirka 300 LTE-basstationer i ”European Aviation Network (EAN)” spottade ut från 28 EU-länder med Nokias teknik i himlen och tillsammans med satelliter från den brittiska tillverkaren Inmarsat hybridnät. Enligt Deutsche Telekom erbjuder det en överföringshastighet på för närvarande 75 Mbit / sekund ombord.
Det är tillräckligt tydligt för en direkt TV-stream eller videokonferenser.

Lufthansa uttrycker intresse

Hittills har emellertid endast British Airways förälder IAG valt den nya tekniken, som gradvis införlivas i gruppflygbolagens jetflygplan. Kunder har redan kunnat använda tjänsten på cirka 35 000 flygningar, säger Telekom. Även om Lufthansa verkligen har uttryckt intresse och även EAN-tekniken för ”väl lämpad” förklarade. Lufthansa och Telekom har emellertid ännu inte kunnat komma överens om de exakta villkoren för kontraktet, vilket båda sidor bekräftar.

Trots allt har 137 av de cirka 170 Lufthansa medelhögflygplanen i Airbus A320-familjen fortfarande de tunga puckelantenner för konventionell satellitradio. En förnyad konvertering verkar ganska dyr. De mindre och framför allt betydligt lättare EAN-antennerna kan därför först testas på de senaste A320neo-flygplanen, som för närvarande kommer in i flottan efter Airbus-leveransproblem.

Mer om: Otroligt: ​​iPhone tappar ur planet och fungerar fortfarande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *