TechTäglich: Den första selfie-kameran under skärmen är där

Den första selfie-kameran under skärmen är här

Oppo kamera
En närmare titt visar: Området ovanför den osynliga Oppo-kameran är mer pixelerad (Foto: Engadget)

Teknologivärlden är förvånad av Oppo. Eftersom det kinesiska företaget har lyckats med det Apple, har Samsung & Co. hittills misslyckats – att utveckla en frontkamera för smartphone, som är dold under skärmen. Vid MWC-utskjutningen i Shanghai har Oppo nu avslöjat teknologins prototyp, vilket kan eliminera behovet av fixlösningar som Apples Notch, Samsungs kamerahål eller OnePlus utdragbara selfie-kamera. Gizmodo firar kineserna: ”Oppos selfie-kamera under skärmen gör att hacket ser ut som en halt designhållare.”

Vid första anblicken är kameran faktiskt osynlig. Men detaljerade bilder av presentationen visar att skärmområdet ovanför kameran är mer pixelat. Enligt Oppo används ett särskilt genomskinligt material här, som släpper igenom ljuset bättre. Därför kräver den osynliga främre kameran en specialanpassad skärm, som till en början skulle vara relativt dyr. För att kunna fotografera från under skärmen fungerar den använda fotosensorn med relativt stora pixlar och ljus bländare. Först då kan han fånga tillräckligt med ljus. Enligt Engadget är bilderna därför inte extremt skarpa och färgsäkra – även om konstgjord intelligens hjälper till att retuschera den överliggande bilden på skärmen från fotot. Oppo vill arbeta med det innan ”inom en snar framtid” kommer den första smarttelefonen med denna teknik att lanseras på marknaden.

Nytt på Google: Enklare att radera användardata

I maj lovade Google ett verktyg som skulle göra det lättare för användare att kontrollera och ta bort sina data. Enligt blogginlägget är funktionen nu tillgänglig för första gången i Googles appar för iOS och Android och kommer gradvis att rullas ut till alla användare under de kommande veckorna. Googles kunder kan använda enkla reglage för att ange om deras insamlade data ska raderas efter tre månader, efter 18 månader eller aldrig. Kortera eller mer flexibla lagringsperioder för transaktionsdata, webb- och appaktivitet tillhandahålls inte.

Google vill motverka kritik mot sina dataskyddsåtgärder med den nya funktionen ”automatiskt radera”. Den obestämda lagringen av användardata förblir emellertid standard. Kunder som vill skydda sin integritet åtminstone lite bättre, måste vara självaktiva och lagringsperioden inställd på tre eller 18 månader – förhoppningsvis som många Google-användare gör. Det nya verktyget ger också möjlighet att visa tidigare insamlade data. Och det fungerar retroaktivt. Den som bestämmer nu i tre månader kan ta bort alla uppgifter som är äldre än en fjärdedel på begäran.

Radera automatisk kontroller för platshistorik börjar rulla ut idag på Android och iOS, vilket gör det ännu enklare för dig att hantera dina data → https://t.co/dX1uoqcR8O pic.twitter.com/Oc3fk66QNm

– Google (@Google) 26 juni 2019

Nytt för WhatsApp: Dela status med Facebook

Vad är appens stadgar
WhatsApp-status – kommer att ses på Facebook i framtiden (Foto: WhatsApp)

WhatsApp-användare kommer också att kunna dela sin status med Facebook, Instagram, Gmail och Google Photos. Denna funktion är nu tillgänglig för första gången i WhatsApp beta-programmet. Användarna kan se en ”Share” -knapp för sina olika tjänster under sin status. WhatsApps statusannons lanserades 2017, som påminner om Instagram Stories, och har nu 500 miljoner användare dagligen över hela världen. Inläggen försvinner automatiskt efter 24 timmar. Och från och med 2020 kommer WhatsApp att vara den första reklamen där.

Trots den nya förmågan att dela WhatsApp-status försäkrar moderföretaget Facebook att det inte kommer att länka de två kontona och att inga ytterligare data kommer att utbytas. WhatsApp använder bara de vanliga gränssnitten för delning av iOS och Android, som också nås av andra appar. Uppgifterna, så Facebook, skickas endast internt på enheten. Dessutom finns det enligt The Verge inget sätt att dela WhatsApp-status automatiskt. Användare bör aktivt välja att göra det igen varje dag.

Apple: Kameran upptäcker hundar och katter

Äppelhund
Detta är troligen en hund – tror Apples AI har känt igen (Foto: AppleInsider)

Resursbelagda kodare har upptäckt en ny funktion i Apples senaste beta av iOS 13 och iPad OS som gör att kameror kan identifiera hundar och katter för att fånga ännu sötare husdjursfoton. De två nya gränssnitten kallas, mest unsentimentally, VNAnimalDetectorDog och VNAnimalDetectorCat. De är baserade på maskininlärning och kan användas för att sortera fotona från våra lurviga vänner ännu mer exakt och pålitligt i sina egna mappar. Utvecklare kan komma åt API: erna för att integrera ansiktsigenkänning i sina appar med bara fyra kodrader. Den underliggande tekniken ”Computer Vision”, enligt CNBC, används också för självkörande bilar och för framtida augmented reality-glasögon.

Nintendo Switch Mini: Så ser den krympande konsolen ut

Nintendo Switch Mini
Gammalt och nytt, stort och litet – det är nyheterna från Nintendo (Foto: Let’s Go Digital)

Från iPod mini till iPad mini – minskning av framgångsrik hårdvara är ett beprövat recept för framgång. Nu flyttar Nintendo också in, med den krympa versionen av Switch-konsolen. Den nya renderingen av Let’s Go Digital från Nederländerna möjliggör nu för första gången en nära titt på Switch Mini. Till skillnad från den tidigare versionen är Joy-Con-kontrollerna ordentligt fästa vid den lilla konsolen. Vissa spel med borttagna Joy-Cons är inte längre möjliga. Men Switch Mini är mycket mer praktisk och bärbar. Det skulle också vara logiskt om Nintendo utelämnar möjligheten att ansluta till TV: n helt och erbjuder Switch Mini endast som en mobilkonsol. En start väntar fortfarande i år.

Slutet på LEAD: Mozilla charred Advertising Tracker

Mozilla Spåra detta
Smutsiga rika – eller en influencer? Mozilla lurar annonsörer med falska identiteter (Foto: Mozilla)

Nu spionerade tillbaka Internetanvändare. Det nyfikna nya verktyget ”Spåra detta” kommer från Firefox-utvecklarna, som låtsas annonsörernas identitet som inte finns. För detta ändamål öppnas programmet i alla 100 flikar i webbläsaren som bör förvirra trackarna helt. Mozilla lovar ”en ny typ av inkognito”. Fyra falska identiteter finns tillgängliga: ”Hypebeast”, ”Filthy Rich”, ”Doomsday” och ”Influencer”. Vilken annons i webbläsaren med profilen ”smutsig” i framtiden indikerar, bör bli rolig. Gizmodo rapporterar om smarta yachter och lyxklockor, som plötsligt rekommenderas för användaren.

Förresten: TechDaily finns också som ett nyhetsbrev och som en skicklighet (”Alexa, open LEAD digital Tech”).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *