Kom in! När Alexa öppnar dörren för dig

Många, många färgglada smarties. Nästan allt i lägenheten eller huset är nu smart: högtalaren, TV-apparaten, vakuumroboten, ljuset, kylskåpet och till och med gräsklipparen. Även framför lägenheten eller ytterdörren stannar inte det intelligenta nätverket. Fler och fler leverantörer driver efter denna känsliga plats. Det smarta dörrlåset (engelska: Startlock) är – även utan nyckel – en nyckelupplevelse: Du kommer hem och dörren öppnas som med magi eller i mobilappen. En nyckel (paket) behövs inte längre.

Hur fungerar smarta dörrlås?

Den gammaldags nyckelring ersätts av intelligent nätverksteknologi. Första alternativet: Du öppnar och stänger din dörr med en svepgest i den tillhörande appen (iOS och Android). Sådana gester har länge varit kända och lärda av smarta klockor och naturligtvis från iPhone & Co.

En annan möjlighet: Smarta dörrlås öppnar också dörren automatiskt – och låser dörren bakom dig. Smarttelefonen förblir utanför och behöver inte luras ur väskan. Vilket är särskilt fördelaktigt om du handlar om tung shopping från livsmedelsbutiken.

Dessutom kommer så kallade videodörrklockor, som blir mer och mer standard i nya byggnader: På skärmen i lägenheten kan du se vem som är där nere och vill besöka dig.

display

Danalock V3 Photo 1
(Foto: Danalock)

Kan jag också montera ett smart dörrlås med två vänsterhänder?

Ja, det fungerar vanligtvis bra. Många modeller är nästan en uppsats om det vanliga låssystemet. Varken skruvar eller en borr eller stor skicklighet behövs för att fästa smarta dörrlås.

Ekviva 2
(Foto: Eqiva)

Behöver jag ett tillstånd från min hyresvärd?

Som husägare är du självklart fritt att bestämma vilket låssystem du använder. Även som hyresgäst får du installationen av Smartlocks ur ett juridiskt perspektiv, inga problem, eftersom en hyresvärd inte kan förbjuda en installation. När det gäller extrakt måste ett sådant lås dock demonteras. Det finns inga problem vid denna tidpunkt, eftersom ett restfritt avlägsnande är möjligt när som helst. Du kan sedan använda det smarta dörrlåset i nästa lägenhet. Den tyska hyresgästföreningen råder dock att få ”försiktighetsåtgärder” det skriftliga godkännandet av hyresvärden för att vara på den säkra sidan.

Intressant: mitt kylskåp lyssnar på mig! 12 säkerhetstips för det smarta hemmet

Vad talar för montering av ett smart dörrlås?

Alla familjemedlemmar behöver aldrig oroa sig för att förlora nyckeln igen. Eftersom en sådan Smartlock kan känna igen flera personer. Så här kan även vänner komma in när du är på semester och dina växter behöver vattnas. Väntan på städdamen har gjort. Till exempel kan det smarta dörrlåset programmeras så att rengöringsdamen alltid släpps in och ut i ett visst tidsfönster.

Finns det några nackdelar med smarta dörrlås?

Ju nyare modellen är, desto mindre mottagliga är Smartlocks. Men det kan fortfarande hända att sensorer inte reagerar på smutsiga, våta eller feta händer – eller att dörren öppnas efter flera försök. Mindre och mindre kommer det i samband med trådlösa till oönskade dörröppningar. Här har leverantörerna investerat mer under de senaste månaderna i problemlösningar.

Det är också viktigt att regelbundet kontrollera batterierna på dörrlåset. Om batteriet är tomt låses den smarta luckan. Detsamma gäller för appar vars samtal också är beroende av batterinivån på smarttelefonen. Har du valt en Smartlock-app, håll iPhone & Co.-laddningen i god vy. Och speciellt med billigare modeller märks det att det smarta dörrlåset ibland kan göra höga motorljud och inte tyst surrar.

Också intressant: Vilka smarta hemprodukter behöver vi verkligen?

Hur säkra är Smartlocks i allmänhet?

Sammanfattningsvis kan ingen nätverksprodukt enligt Stiftung Warentest säkras helt mot attacker från utsidan. Under 2015 lyckades säkerhetsforskare att spricka varje dörrlås i augusti i ett test av alla modeller från augusti. Det här var en tydlig väckning för de första leverantörerna av sådana smarta lås att investera mer i säkerhet.

Men när du köper, bör du vara försiktig så att du inte köper okrypterade dörrlås – och absolut inte Smartlocks som erbjuder icke-utbytbara standardkombinationer som lösenord. I princip bör du föredra kända leverantörer när du köper. Dessa är vanligtvis tillgängliga för regelbundna säkerhetsuppdateringar. Detta är vanligtvis inte fallet för påstådda billiga lösningar från leverantörer utan namn.

Vilka nuvarande modeller är för närvarande populära i Smartlock-sortimentet?

Den österrikiska leverantören Nuki Home Solutions har under tiden integrerat alla välkända smarta ekosystem och lanserade sitt nya optimerade Smart Lock 2.0 i november. En förbättrad processor påskyndar autentiseringen. Med Apple HomeKit kan dörrlåset nu också styras via Apples röstassistent Siri. Bluetooth 5.0 säkerställer en ökad räckvidd. Även en dörrsensor är nu integrerad. Den visar både status för låset (olåst) och status för dörren (öppen eller stängd). Förutom Smart Lock 2.0 (229 euro) behövs Nuki Bridge för installation (99 euro). I kombination finns Smartlock och Bridge för 299 euro. Alternativt erbjuder Nuki också en billigare lösning, Nuki Keypad (79 euro). En smartphone behövs inte för knappsatsen. Tillträde sker via en 6-siffrig kod. Installationen är trådlös.

Också populär är ringvideo Doorbell 2. Under tiden tillhör företaget Amazon. Onlinehandlaren köpte uppstarten, som grundades för fem år sedan, våren 2018. Om inköpspriset var tyst Amazon. Men det borde handla om det näst dyraste förvärvet av Amazon-företagets historia. Det dyraste borde vara köpet av den amerikanska organiska stormarknadskedjan Whole Foods med 13,7 miljarder dollar.

Tidigare hade Amazon redan köpt samma segmentoperatör Blink. Ring Video Doorbell 2 är en WLAN-klocka med en levande bild av entréområdet, som kan nås via appen i HD-upplösning. Under tiden har en nattsynsfunktion implementerats samt ett utbytbart batteri som kan laddas separat. Den smarta kulan kostar 199 euro (på Amazon), den utökade Pro-versionen med dörrklocka och transformator till 280 euro (även Amazon).

Nuki och Ring tävlar främst med Danalock. Den nuvarande Danalock V3 med Z-Wave och HomeKit-stöd går runt 180 euro. Nests produkter blir också allt populärare. Videodörrklockan Hello kostar cirka 300 euro.

Bra erbjudanden för smarta låssmeder, även med produkter som Google Home, hittar du oftare på tink.de

Vilka smartlocks är framöver i test?

Magasinet c’t (12/2018) rekommenderar Eqiva eQ-3 som en ”billig prissättningsenhet” (50 euro). Medan Eqiva erbjuder få bonusfunktioner, poängterar Danalock V3 (cirka 150 euro) poäng med många extrafunktioner. Danalock kan nu också styra via Siri, även med genvägar (ytterligare kommandon). Hos Connect var Nuki Smart Lock den enda testkandidaten som uppnådde ett ”mycket bra” betyg. Den enda ”bra” fick eQ-3 HomeMatic KeyMatic (cirka 150 euro). Eqiva bedömdes endast som ”tillfredsställande”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *