Innehållsmarknadsföring av DAX-företag: Högkvalitativ men osynlig

Egentligen är det ganska enkelt: Content Marketing handlar om att bevisa påståendet ”Vi erbjuder dig det bästa” med berättelser om varumärket och produkten – utan att vara direkt upptagen av det senare. Innehållsmarknadsföring fungerar med ämnen som ska fängsla kunden eftersom de erbjuder honom något som han inte visste att han letade efter – och helst i rätt ögonblick.

Men innehållet kan vara det bästa i världen, det faller inte kundens fötter. Tvärtom, gömmer han ofta så mycket i djupet på Internet att ingen inser att han till och med existerar. En nyligen genomförd effektivitetsstudie av innehållsmarknadsföretaget Companions visar att endast 94 av 520 inlägg visas på företagets bloggar för DAX 30-företagen i Google Top 20. Är det inte så lätt?

Frågan är i luften: hur effektiv kan en marknadsföringsstrategi vara som inte hittas av kunderna? Innehållsmarknadsföring, som påstår sig vara framgångsrik, måste också mätas utifrån dess sökbarhet Men det är inte så att det inte finns några framgångsrika exempel: Primus för effektivitetsstudien av följeslagare med högsta rankningskvalitet och en rankningsgrad på 90 procent är Infineons företagsblogg.

display

Metodiken för studien

Studien fokuserar på de bloggar där företag presenterar sig, deras kompetenser, innovationer och tjänster – inte på bloggarna till varumärken som säljs under respektive företags paraply. Först identifierades de för närvarande inspelade företagsbloggarna från de 30 DAX-företagen (från och med november 2018). Från de tio första artiklarna som publicerades på respektive hemsida filtrerades de bästa sökorden ut och rankades enligt följande kriterier:

  • Sökvolym per månad
  • Strategisk placering i texten
  • sökord densitet

I nästa steg bestämdes den specifika Google-rankningen av de enskilda texterna i de 100 bästa på grundval av de sökord som använts. Dessutom inkluderades de olika innehållsformaten samt sociala aktier på Facebook och Twitter i studien. Företagsbloggar, som bara är nedladdningsversioner av tryckta tidskrifter eller vars innehåll var äldre än januari 2017, ingick inte.

Resultat: bloggar, tidskrifter, sociala medier

Allt var bättre i gamla dagar? Hur som helst, det var annorlunda. Den klassiska bloggen med kommentarfunktion, som möjliggör interaktion med läsaren och detta kräver provocerande eller värdiga diskussionsämnen, det finns nästan inget mer. I den här formen överlevde han bara som en karriärblogg.

Idag ser bloggar mer ut som online-tidningar (30,6 procent) eller kommer som en blandning av blogg och tidskrift, kort blogazine, därför (32,7 procent). Deras estetik är tydligt baserad på glansiga tryckmagasiner – detaljerade bilder och högkvalitativa bilder stöder detta tillvägagångssätt.

Grafik1
Rankinganalysen av innehållsmarknadsföretagets följeslagare

Även om formen har blivit mer visuell, är ämnena i stort sett fortfarande relevanta för målgruppen.

De mest framgångsrika innehållsformaten i rankingen, förutom rena online-tidskrifter, är de visuellt ganska ospektakulära karriärbloggarna. 30 procent av magasininnehållet och 25,7 procent av karriärblogginnehållet hör till de 100 bästa sökresultaten på Google.

Det är också anmärkningsvärt att mer än hälften av bloggarna inte har någon kommentarfunktion och därmed igen skiljer sig markant från det klassiska bloggformatet. Diskussioner är mer benägna att äga rum på sociala medier idag.

Låg ranking kvalitet

Om du tittar på SEO-kvaliteten för varje blogginlägg märker du hur mycket det varierar från företag till företag. Gemensamma för alla är emellertid följande SEO-utelämnanden: Sökordets densitet är vanligtvis under en procent. Relevanta nyckelord har inte undersökts noggrant på nästan alla bloggar. Det känns ofta som innehållet har skapats utan att ens veta kunden.

Användningen av de få nyckelorden är också godtycklig. Sällan är de strategiskt placerade i texten – varken i rubriken, inte i teasern eller i underrubrikerna. Och medan det blir mer och mer viktigt att uppmärksamma nyckelord med lång svans och nyckelordmoln när du bearbetar innehållet: nästan 90% av blogginlägget saknas.

Också intressant:
Innehållsmarknadsföring: Hur mäter du faktiskt framgång?

Så det är inte förvånande att endast 94 av de 520 granskade inläggen visas i Google Top 20, resten förblir nästan osynlig för användare. De få nyckelord som används är fortfarande de som inte söks så ofta. Innehållet i företagens bloggar nås knappt via sökmotorer.

I genomsnitt ligger sökvolymerna till exempel de nyckelord som används av Deutsche Telekom, RWE, Bayer, Wirecard och Continental i det lägre tvåsiffriga intervallet. Lufthansa, BMW och Daimler förlitar sig på nyckelord i det låga hundratalsintervallet. Endast Infineon, EON, Allianz, Volkswagen och Henkel använder verkligen relevanta nyckelord med en genomsnittlig sökvolym på över 1 000 sökningar per månad.

Användningen av sökord med låg volym är oberoende av innehållsformat: ett annat tecken på att SEO och räckvidden för DAX-företag spelar liten roll i deras blogginnehållsstrategi.

Detta är särskilt beklagligt eftersom ämnena berättas på ett bra och sofistikerat sätt och delvis är skrivna av kända författare. I genomsnitt rankas varje fjärde artikel i Googles topp 100, men bara där. Irrelevanta nyckelord utan lång räckvidd reducerar innehållet betydligt.

Grafik2
Den aktuella rankningsanalysen av innehållsmarknadsföretagets följeslagare

De mest framgångsrika bloggarna i Googles ranking

De mest framgångsrika företagsbloggarna i rankningen är Infineon med i genomsnitt 90 procent av blogginnehållet, samt Henkel och BMW med 80 procent vardera. Deutsche Bank tar upp 60 procent, Daimler 58 procent och Volkswagen minst 53 procent. Din strategi: Du använder relevanta nyckelord.

Alliansen rankar i genomsnitt 60 procent av sina bidrag och har en genomsnittlig sökordsvolym på cirka 4 000 sökningar. SAP har en jämförbar rangordning, men sökvolymen är bara 40 sökfrågor. Alliansens innehållsmarknadsföring är därför mycket effektivare ur SEO-synvinkel, eftersom den innehåller en högre sökordsräckvidd och därmed en större användarrelevans. Infineon och Henkel är ledande när det gäller rankingkvalitet: Innehållet i Infineon har en genomsnittlig sökvolym på 9 805, Henkel på 2 005.

Innehållsmarknadsföring på sociala medier

Under studien av innehållsmarknadsföretagets följeslagare undersöktes också företagens sociala medieposter. Det visade sig att blogginnehållet delas endast i begränsad utsträckning i sociala nätverk. Online-närvarorna är därför bara löst sammanlänkade. Istället förbereder företag ofta innehållet enligt deras medium
återigen.

Denna strategi är ganska smart: mer uppmärksamhet ägnas åt visuellt innehåll för Facebook, Twitter och Instagram. Komprimerade ord-bildkombinationer, GIF eller
Memes är snabba att konsumera och kan underhålla ämnen i ett nötskal.
Analysen visar att små meningsfulla länkar till bloggen inte accepteras av användarna.
I genomsnitt får dessa inlägg bara 10 likes och delas ungefär 5 gånger. den
I genomsnitt är 400 840 Facebook-följare av DAX 30-företag på Social
Mediebehandlat innehåll mycket mer lyhörd.

Framför allt förstår bilindustrin sig själv
på bra socialt innehåll. Över hälften av de undersökta bloggarna (55,1 procent) är emellertid
till B2B-format. Eftersom de naturligtvis har en mindre publik än till exempel B2C-bloggar
för bilfans är antalet reaktioner på sociala medier motsvarande lägre.
Men B2B- och B2C-bloggar har något gemensamt: de mest populära plattformarna för sociala medier,
där användare kan dela blogginnehållet inkluderar Facebook (24,5 procent) och Twitter (25,2 procent).

B2B-format är också beroende av affärsplattformar som LinkedIn (14,6 procent) och Google+ (13,9 procent). Men även Pinterest blir allt populärare och når 6,6 procent nästan till affärsnätverket
Xing med 7,9 procent.

Och Pinterest kommer att bli ännu viktigare som reklamplattform i framtiden, äntligen nå här
inlägg eller bättre stift varje månad 100 miljoner aktiva användare. 93 procent av alla användare använder nätverket
Enligt Hootsuite för att köpa planering och 87 procent har redan gjort ett köp efter att ha varit på
Pinterest hade upptäckt en produkt.

Slutsats: lufta upp

Om användare vill hitta innehållet i företagens bloggar från DAX 30-företag måste de navigera i bloggarna direkt i webbläsaren. Innehållet kan inte hittas via Googles sökning på lämpliga ämnen, eftersom 60,09 procent inte rankas i topp 100. Du kommer ihåg: Endast 94 av 520 texter var tydligt synliga bland de första 20 sökresultaten – och mer än de två första sökresultatsidorna tittar användarna säkert inte på.

Anledningen: De flesta irrelevanta sökord används med en mycket låg sökvolym och till synes godtyckliga placerade i texten. Icke desto mindre spelas sociala medier vanligtvis in med specialanpassade innehåll för dessa nätverk. Endast ett fåtal blogginnehåll delas oändrade.

Inom detta område arbetar DAX-företagen så mycket effektivt, vilket åtminstone inte kommer att sägas om företagens bloggar, vare sig det är klassiska karriärbloggar, tidskrifter eller blogaziner. Det finns fortfarande mycket potential att nå respektive målgrupp via konkreta sökfrågor och att integrera dem optimalt i kommunikationen.

Också intressant: # Europa22: Innehållsmarknadsföring från bildboken

Nyhetsbrev & Messenger

Alltid aktuellt om alla ämnen i det digitala livet med LEAD Newsletter och LEAD Tech Newsletter. Oavsett om det är professionellt eller privat. I din inkorg eller via messenger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu
Prenumerera nu via messenger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *