PWA: Den nya evolutionära scenen i den mobila världen

Nästan för bra för att vara sant: alla KPI: er går mycket brant. Avvisningsfrekvensen sjunker med 15 procent, lasttiden reduceras med 84 procent, antalet mobila sessioner ökar med 53 procent, omvandlingsfrekvensen med 17 procent. Eller: 43 procent fler sessioner, en smidig fördubbling av interaktionsgraden. Och sedan ökar 97% av klickfrekvensen för hotellbokningar. De imponerande siffrorna är indikatorer för företag, i detta fall Lancôme, Forbes och Trivago, efter att dessa så kallade Progressive Web Apps (PWA) har lanserats – de är godtyckligt hämtade från onlinekatalogen pwa.bar.

Mot bakgrund av sådana fakta, är det förvånande att de nya hybriderna på mobilwebbplatsen och appen för närvarande behandlas som den heta skiten i onlineindustrin? Och faktiskt erbjuder PWA: er några konkreta fördelar: de fungerar tack vare Service Worker, en teknik som fungerar i bakgrunden med JavaScript mellan webbläsaren och servern, även i offline-läge. Dessutom kräver de lite lagringsutrymme på smarttelefonen och en separat nedladdning från en App Store elimineras.

PWA: er kan hittas via sökmotorer och länkas till webben, direkt från en e-post eller meddelanden, pushmeddelanden (åtminstone under Android) kan skickas via detta och i utseende erbjuder de en liknande högkvalitativ varumärkesupplevelse som inhemska appar. Och sist men inte minst: Tack vare Location API är platsfunktioner som butik eller platssökare, som annars bara är kända från ursprungliga appar, till och med möjliga i offline-läge med PWA.

display

Du kanske också är intresserad av detta: Så här gör du: Förbättra mobilsidor

Inom spel- och bankområdet är inhemska appar fortfarande det första valet

Tidigare säger experter att PWAs förseglar slutet på traditionella inbyggda appar. Till exempel förutspår Gartner-analytiker att nästa år kommer hälften av alla konsumentmobilappar att ersättas av progressiva webbappar. Men tvivel om en så snabb penetration är lämplig eftersom: Oavsett var snabb bearbetning av stora datamängder, extremt komplex 3D-grafik och hårdvaruåtkomst till Bluetooth eller NFC behövs, är inhemska appar fortfarande det första valet – vilket bland annat Områden som spel och gamification samt bank- och lojalitetsprogram. Dessutom erbjuder de ofta en högre kompatibilitet med terminaler och operativsystem. Apple bör till exempel ha lite intresse med sitt stängda iOS-operativsystem för att tvinga PWA: s triumferande framsteg. För mycket skulle detta för närvarande försvaga din egen App Store.

PWA eller native app: vad passar vem?

Annonsörer och e-handelsbutiker står därför inför beslutet: mobilwebbplats och / eller PWA och / eller inbyggd app? Svaret beror till stor del på mognadsnivån för hela den mobila och digitala strategin samt respektive bransch. Till exempel bör företag som ännu inte har en responsiv webbplats eller vill starta om den under de kommande månaderna direkt uppgradera till en PWA; eftersom de är överlägsna vad gäller prestanda för webbplatser skulle de annars ha betydande inkomstförluster och konkurrensnackdelar.

I vilken utsträckning PWA: er här kan ersätta de beprövade inbyggda apparna, i sin tur nära relaterade till användarens acceptans, intervall och de nödvändiga funktionerna hos dessa. Om detta innebär en betydande interaktion, skulle det naturligtvis vara en nackdel att inte fortsätta använda denna kanal. I praktiken är därför kannibalisering av de två systemen mycket mindre vanligt än ofta misstänkt. Eftersom: PWA: er kan vara vettigt speciellt för tillfälliga användare, mobilappar vänder sig till lojala, ofta återvändande användare. PWA erbjuder flexibilitet och är baserad på principen att användaren kan använda datakorsenheten via en webbplats, en inbyggd app ger i sin tur maximal stabilitet och kompatibilitet med enheten.

Ett exempel från praxis: För första gången i tysk turism satte vi här för semestregionen i Lübeckbukten på en progressiv webbapp istället för en klassisk app. Syftet var att följa gästerna digitalt på plats och förbättra semesterupplevelsen med stöd av smarttelefonen. Eftersom detta handlade om tillfällig användning av turister var PWA helt klart det första valet. Beslutet skulle vara svårare, till exempel om det var en ansökan specifikt för invånarna – till exempel inom området grannskapshjälp – och därmed en permanent användning. Här måste vi återigen vägas separat och analyseras.

PWA eller inbyggd app? Beslutet är alltid beroende av det enskilda fallet. Det enda som är klart är att PWA: erna är nästa utvecklingsstadium inom webbutveckling: mobila webbplatser, responsiva webbplatser och nu bara de nya hybriderna för webbplats och app.

Också intressant: Så här gör du: Mobilkonverteringar

Marius Bruns är enhetsdirektör och har varit med hmmh sedan 2012. Han ansvarar för utvecklingen av anpassade frontend- och webblösningar. Smidiga och användarcentriska arbetsmetoder i programvara och designprojekt är bland hans prioriteringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *